PESTILENGTH: “Basom Gryphos”

ALBUM

Είδος: Death metal
Εταιρεία: Nuclear Winter Records/Sentient Ruin/Goat Throne
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11 Μαρτίου 2022

Διάβρωση: η χημική διεργασία κατά την οποία ένα μεταλλικό υλικό χάνει ηλεκτρόνια, αυξάνεται το σθένος του μαζί με την ικανότητά του να ενώνεται με άλλα στοιχεία και γίνεται πιο ασταθές. Εξ ου και η διάβρωση συχνά είναι συνώνυμη της φθοράς. Διαβρωτικό (corrosive) death metal: ο χαρακτηρισμός των Pestilength για τη μουσική τους. Ίσως επειδή επιδιώκουν την πιο οργανική ένωση του metal τους με άλλα σκοτεινά μουσικά στοιχεία. Ωστόσο, το πείραμά τους δεν αποβαίνει ζημιογόνο για τους ίδιους. Τουναντίον, συνθέτουν ηχητικά τοπία ζοφερά κι επικίνδυνα, με “διαβρωτική” επενέργεια για ό,τι βρεθεί στο διάβα τους.

Ας γίνουν, όμως, πρώτα οι απαραίτητες συστάσεις. Τους Pestilength απαρτίζουν δύο Βάσκοι που κρατούν κρυφή την ταυτότητά τους: ο ιδρυτής του σχήματος Μ., που αναλαμβάνει τα φωνητικά, τις κιθάρες και το μπάσο, και ο Ν. στα τύμπανα. Υπάρχουν από το 2018, αλλά μέχρι το αξιολογότατο ντεμπούτο τους “Eilatik” (2020), είχαν προλάβει και κυκλοφόρησαν τέσσερα single, τρία EP και ένα demo. Ύστερα από την πρώτη τους full-length δουλειά, ακολούθησαν ακόμη ένα EP και ένα split μαζί με τους Reverence to Paroxysm.

Φτάνουμε, λοιπόν, στον Μάρτιο του 2022, και οι Pestilength έχουν ετοιμάσει το δεύτερο album τους “Basom Gryphos”. Θα κυκλοφορήσει σε CD από την αθηναϊκή Nuclear Winter Records, ενώ την έκδοση σε LP και κασέτα θα συνδράμουν οι Sentient Ruin και Goat Throne αντιστοίχως. Το διά χειρός Namurian Visions (κατά κόσμον Ellie Mowforth) cover art είναι απολύτως ταιριαστό και νοσηρά όμορφο.

Χωρίς πολλά πολλά, έπειτα από ένα σύντομο κι απόκοσμο συριστικό θόρυβο, το album εξαπολύει μια λυσσαλέα επίθεση με το “Tamm”. Από εκεί και μετά, για τα 35 περίπου λεπτά που διαρκούν τα οκτώ κομμάτια του “Basom Gryphos” (μάλλον επτά συν το άτυπο outro “Vexed”), απολαμβάνουμε κολασμένα, ογκώδη κιθαριστικά θέματα, που συχνά δεν παραπέμπουν σε τυπικό death metal, ένα τυμπανιστικό όργιο που συχνά κλέβει την παράσταση, κι όλα αυτά μέσω μιας παραγωγής που δεν είναι απλά σπηλαιώδης, αλλά βγάζει έναν ήχο από τα έγκατα της γης, δίχως ωστόσο να εμποδίζει να είναι ευδιάκριτα όσα εκτυλίσσονται στο album. Τα φωνητικά καλύπτουν ένα εύρος που ξεκινά από growls και καταλήγει σε βασανισμένες κραυγές παραφρόνων, όπως στο “Entglant” με τις απόκοσμες φωνές αλά Veilburner.

Κατά μία έννοια, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια δουλειά χωρισμένη σε δύο, καλά δεμένα μεταξύ τους τμήματα. Το πρώτο μισό είναι πιο “μονολιθικά” κτηνώδες και θανατερό. Σε σημεία, αναδίδει μια αύρα όμοια με το death/black ντελίριο που παρέδωσαν το 2015 οι Leviathan με το “Scar Sighted”. Σε άλλα, προκύπτουν αόρατοι δεσμοί με τη δουλειά των επίσης ανώνυμων Βάσκων Altarage – να είναι, άραγε, πιο βαθιά η σύνδεση μεταξύ τους; Ενδεχομένως να έρχονται λίγο στον νου και οι Portal του “Vexovoid” στο δομημένα χαοτικό “Phorme”, αλλά σίγουρα οι Pestilength δεν τείνουν προς τις εξωγήινες ακροβασίες των Αυστραλών experimental metallers. Αυτό το μέρος κλείνει ιδανικά με μια σύνθεση ικανή να λάβει διαστάσεις ύμνου για τους Pestilength, το σαρωτικό “Thelegm”, με death riffing που καταπίνει πλανήτες –live θα προκαλεί χαμό– και το λασπώδες, doom/death κλείσιμό του.

Στο δεύτερο μισό, οι συνθέσεις είναι πιο “ανοιχτές” και οι Pestilength δείχνουν ότι δεν είναι μονοδιάστατη μπάντα. Στο “Tephra Codex”, λόγου χάρη, η στιχουργική συμβολή του Curator των Portal ίσως να εξωθεί συνολικά τη σύνθεση προς μια αλλόκοτη ανάπτυξη που επιτρέπει να αναβλύσει ατόφια αρρωστίλα. Το “Exertion” –από τις καλύτερες στιγμές του album– είναι περιπετειώδες, τρομερά καλογραμμένο και παρασύρει σε έναν εφιαλτικό χορό. Τέλος, το “Chrome” είναι κυρίως ένα mid-tempo track με ογκώδες εκτόπισμα, που αφήνει χώρο σε εναλλαγές με παράφωνα leads, προτού δοθεί σε έναν death καταιγισμό.

Σε τελική ανάλυση, το “Basom Gryphos” είναι μια δουλειά ικανή να εδραιώσει τους Pestilength στα ανερχόμενα και ελπιδοφόρα σχήματα του ακραίου ήχου και, γιατί όχι, μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στις κορυφαίες κυκλοφορίες του 2022. Αν και η χρονιά μόλις άρχισε, οπότε αυτός ο ισχυρισμός φαντάζει τουλάχιστον τολμηρός. Αδυνατώ να εικάσω πώς θα εξελιχθούν μελλοντικά, όμως νομίζω ότι είναι σε ρότα σχηματισμού ενός πιστού fanbase που θα αδημονεί για τα επόμενα βήματά τους όσο θα αφήνεται στη “διαβρωτική” επίδραση της μουσικής που έχουν ήδη δημιουργήσει οι Pestilength.

Facebook: https://www.facebook.com/pestilength
Bandcamp: https://pestilength.bandcamp.com

869
Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.