OU: “one”

ALBUM

Είδος: Alternative, progressive metal
Εταιρεία: InsideOut Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Μαΐου 2022

Οι OU (προφέρεται “Ο”) είναι ένα τετραμελές συγκρότημα από το Πεκίνο, παίζουν metal μουσική, με προοδευτικό, εναλλακτικό χαρακτήρα, έχουν στίχους αποκλειστικά στα κινεζικά και φέτος κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους με τίτλο “one”. Ιδρυτικό μέλος είναι ο εκ Νέας Υόρκης, μόνιμος κάτοικος Πεκίνου πλέον, ακαδημαϊκός της μουσικής και drummer Anthony Vanacore. Γνωστός κυρίως ως διδάσκων της Ακαδημίας Σύγχρονης Μουσικής του Πεκίνου, καθώς και για μια πλειάδα συνεργασιών με σπουδαία ονόματα της jazz και bebop, αποφάσισε να κάνει ένα άνοιγμα και στο πεδίο της metal.

Πλαισιωμένος από τους Jing Zhang (κιθάρα) και Wen Zheng “Chris” Cui (μπάσο), εξίσου γνωστούς για την τριβή τους με την jazz στην Κίνα, συγκρότησαν τους OU, συνέθεσαν το μεγαλύτερο μέρος του “one” και αναζητούσαν ένα άτομο για να αναλάβει και να γράψει τα φωνητικά. Έπειτα από πολλές δοκιμές, ένιωσαν ότι το κατάλληλο πρόσωπο ήταν η νεαρή Lynn Wu.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, όπως προκύπτει από τα 40 λεπτά των οκτώ συνθέσεων του πρώτου album τους, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον χαρμάνι οικείων αλλά και λιγότερο οικείων ήχων. Τα θεμέλια των OU εδράζονται στο σύγχρονο progressive rock/metal, αξιοποιούν μετριοπαθώς στοιχεία της djent μόδας, επιτρέπουν να διαφανεί το jazz υπόβαθρό τους, επιχειρούν την ενστάλαξη χαρακτηριστικών electronica και pop, ενώ δεν λείπουν και πινελιές ambient και alternative καταβολών.

Παράλληλα, με κάποιον τρόπο που δεν μπορώ να εξηγήσω, ελλείψει γνώσεων, η μουσική τους έχει ένα ασιατικό άγγιγμα. Με περισσότερη σαφήνεια αυτό μεταδίδεται από τις ερμηνείες της πολυσχιδούς Lynn Wu. Η ελαστική φωνή της δημιουργεί ηχοχρώματα που παραπέμπουν ευθέως σε κινεζικό μουσικό ύφος, μολονότι μπορεί νωρίτερα να τραγουδούσε σε ανάλαφρο pop στυλ ή με jazzy αύρα, ενώ αργότερα τολμά να ακουστεί οριακά οπερατική ή αλλόκοτα ατονική.

Το song-writing των OU είναι τολμηρό και καλόγουστο, αλλά έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, κυρίως ως προς τη διαχείριση του πλούτου επιρροών και το καταστάλαγμα στο αισθητικό αποτύπωμα. Οι εμπνευσμένες fusion metal στιγμές, όπως στα “Farewell” και “Dark”, αξίζει να λειτουργήσουν ως πυξίδα για τη μελλοντική πορεία τους. Ταυτόχρονα, αν τιθασεύσουν τις πειραματικές εξάρσεις, δίχως να τις εξαφανίσουν, και αν περιορίσουν τον τετριμμένα pop αέρα που παρουσιάζουν σποραδικά, θα καταφέρουν να ακουστούν πολύ πιο μεστοί και ελκυστικοί. Επιπλέον, το δυνατό χαρτί της φωνής της Lynn Wu μπορεί να ενσωματωθεί πιο αρμονικά/οργανικά, χωρίς να εκτίθεται με όρους “παράξενου, εξωτικού πτηνού”.

Εν είδει ετυμηγορίας, θα έλεγα πως το “one” των OU είναι μια δουλειά πολύ ενδιαφέρουσα και φρέσκια. Απευθύνεται κυρίως στο progressive κοινό, που βρίσκεται διαρκώς σε αναζήτηση καινοτόμων προτάσεων. Οι ατέλειες είναι αναμενόμενες για ένα νέο εγχείρημα τέτοιου τύπου, όμως δεν συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο, ούτε για την απόλαυση του album ούτε για τα επόμενα βήματα της μπάντας.

Official Site: https://www.outheband.com/
Facebook: https://www.facebook.com/ou.theband
Instagram: https://www.instagram.com/ou.theband/

521

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.