OSSIAN SMITH: “Smoke & Sparks”

ALBUM

Ο πειραματισμός στο “σκληρό” ήχο δεν είναι συνυφασμένος μόνο με progressive μονοπάτια ή τη Frank Zappa φιλοσοφία ή γενικότερα να εμπεριέχει noise ή avant-garde στοιχεία. Ο Φινλανδός (κι αν μη τι άλλο) ταλαντούχος hard rock τραγουδοποιός Ossian Smith, στο ντεμπούτο του, “Smoke & Sparks” που κυκλοφόρησε πριν κλείσει το 2019, επαναπροσδιορίζει την έννοια του πειραματισμού.

Πιο συγκεκριμένα έχει στριμώξει ένα σύνολο από ετερόκλιτες-αυθύπαρκτες συνθέσεις, με βάση άλλοτε το rock ‘n’ roll των ’50s, άλλοτε τη Sabbath-ική “σκοτεινή” προοπτική και ενίοτε ευρέος φάσματος ψυχεδελικές νόρμες, βασισμένες στη blues λογική.

Για να αντιληφθούμε την παραπάνω διαπίστωση, μια και μόνο ακρόαση του εν λόγω πονήματος θα ήταν αρκετή, ενώ για να το ευχαριστηθούμε και να το εμπεδώσουμε απαιτούνται αρκετές απανωτές επαναλήψεις. Η μη συνοχή των 11 συνθέσεων ίσως ξενίζει στην αρχή, σε σημείο που αν η ακρόαση γίνεται από κάποια γνωστή μουσική πλατφόρμα (YouTube, Spotify), ίσως μπούμε σε διαδικασία να τσεκάρουμε ότι δεν περάσαμε αυτόματα σε άλλο καλλιτέχνη. Σε κάποια σημεία, μοναδικός συνδετικός κρίκος είναι η φωνή του Ossian Smith, που παραπέμπει σε αυθεντικό rockabilly ερμηνευτή.
Από την ταραχώδη και “σκοτεινή” ’70s αισθητική του “Little Killing Sun”, δε θα αντιληφθούμε πως έγινε η μετάβαση στο ψυχεδελικό, με εξαιρετικές ρυθμικές εναλλαγές, “The Ghosts Are Out Tonight”, ενώ η rock ‘n’ roll αισθητική του μας έχει προϊδεάσει για άλλα πράγματα στο catchy (τόσο στιχουργικά άλλα και μουσικά) “Revelations”, που έχει προηγηθεί. Αντίστοιχα το πιο δυναμικό, με εξαιρετικές κιθάρες και ψυχεδελικά σαξόφωνα “Spark a Flame”, ακολουθείται από μια ’50s μπαλάντα, ενσωματώνοντας την αύρα του Cohen, το αισθαντικό “Apollonia”, για να καταλήξει αυτό το ιδιαίτερο 38λεπτο pot-pourri.

Το “Smoke & Sparks” είναι αναμφισβήτητα μια δουλειά που αξίζει την προσοχή μας και κερδίζει τα εύσημά μας. Ο κύριος Ossian Smith φαίνεται πως θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια και προσωπικά θεωρώ πως έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει λόγω του εύρους των επιρροών του, από άλλους τιμητές ή “διαδόχους” της σκηνής των late ’50s και του Buddy Holly.

http://facebook.com/ossiansmithofficial/

388

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.