ØRESUND SPACE COLLECTIVE: “Orgone Unicorn”

ALBUM

Είδος: Space/Psych Rock
Δισκογραφική: The Lasers Edge Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 26 Ιουλίου 2024

Στο πολυδιάστατο ηχητικά μουσικό μας σύμπαν υπάρχουν αμέτρητα κάθε λογής συγκροτήματα που καλύπτουν κάθε φάσμα του ήχου. Άλλα πιο συμβατικά, κάποια πιο πειραματικά, άλλοτε πιο heavy και άλλοτε πιο soft, ενίοτε πιο Avant-garde, τα περισσότερα εκ των οποίων δραστηριοποιούνται εντός κάποιων πλαισίων τηρουμένων των αναλογιών τους.

Από την άλλη σε μία κατηγορία μόνη της στέκεται ιδιαίτερα “high” η κολεκτίβα των Øresund Space Collective με ιθύνων νου, την προσωποποίηση της ψυχεδέλειας Scott Heller, κατά κόσμον Dr.Space, αψηφώντας νόρμες και κανόνες καθώς χαράζει τη δική της πορεία στο άγνωστο του Rock διαστήματος και ακόμα παραπέρα.

Η απροσάρμοστη, μα απόλυτα εναρμονισμένη, μουσικά παρέα επιστρέφει στο ίδιο μοτίβο με το περσινό “Everyone is Evil”, στην πρώτη κυκλοφορία υπό την σκέπη της Lasers Edge και την τεσσαρακοστή τέταρτη κυκλοφορία της στο σύνολο της ύπαρξης της. Πραγματικά αδιανόητο αν το καλοσκεφτείς και δεν νομίζω να υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε συγκρότημα για να συγκρίνεις. Με μία δεύτερη, φευγαλέα και γρήγορη σκέψη θα μπορούσα να αναφερθώ στους King Gizzard, τον Ty Segall, όπως και τους Melvins, με τα ηνία να παραμένουν πάλι στους Øresund.

Στο μέλλον η ίδια η μπάντα θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για τα μεταγενέστερα συγκροτήματα και τον αριθμό των κυκλοφοριών τους, γιατί η παλαβομάρα τους και η φαντασία τους σε συνθετικό επίπεδο είναι εκτός συναγωνισμού ούτως η άλλως.

Το “Orgone Unicorn” δεν είναι απλά ένας δίσκος που απεικονίζει τις σκέψεις και ιδέες του συγκροτήματος μέσα από έναν συγκεκριμένο μοτίβο, παρά μία προσπάθεια έκφρασης στην οποία κυριολεκτικά έχει χαθεί ο μπούσουλας (καλοπροαίρετα) με τον αυτοσχεδιασμό του καθενός να αλληλοσυμπληρώνεται με τον άλλο και να ηγείται σαν σε AI mode, με το τελικό αποτέλεσμα να ηχεί ενιαίο, συμπαγές και ρευστό την ίδια στιγμή.

Στη Rock οδύσσεια του διαστήματος, η κολεκτίβα δεν λειτουργεί σαν συμβατική μπάντα, παρά σαν μία μουσική οντότητα που αυτοβούλως δημιουργεί κοσμική μουσική για περίπου δυόμιση ώρες (αν και στο διάστημα ο χρόνος είναι σχετικός πάντα) που θα μπορούσε να κοσμήσει μία διαστημική ή αστροναυτική αποστολή, όπως επίσης και να ντύσει μουσικά κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Για ακόμη μία φορά το πλήρωμα του σκάφους αποτελείται από εκλεκτές προσωπικότητες του χώρου, με προϋπηρεσία σε συγκροτήματα όπως Saturnia, Wicked Lady, Siena Root μεταξύ άλλων, οι οποίοι μεταξύ τους έχουν αποκτήσει αντίθετες σχέσεις ύλης-αντί ύλης, διατηρώντας μία ισορροπία και συμμετρία, όπου αντί να εξαϋλώνονται αέναα μεταξύ τους, μπαίνουν σε διαδικασία αναπαραγωγής και σύνθεσης ήχων και μουσικών.

Πάντως αν αναζητήσεις στον ιστότοπο την πρώτη φωτογραφία της αντιύλης θα βρεις ομοιότητες με το εξώφυλλο του δίσκου, αποδεικνύοντας πως τα λεγόμενα κατά κάποιον τρόπο συνδέονται μεταξύ τους.

Όσον αφορά τώρα τους επιβάτες, αφορά όλους όσους δεν υπόκεινται σε περιορισμούς, και απολαμβάνουν μία βόλτα στο διάστημα παρέα με τους Hawkwind, Ozric Tentacles, Shpongle, Vangelis και λοιπούς Space διανοούμενους.

Η γέφυρα του Øresund, από το όνομα της οποίας βαφτίστηκε το συγκεκριμένο project, συνδέει το νότιο τμήμα της Σουηδίας με τη Δανία και συγκεκριμένα την Κοπεγχάγη με το Μάλμε, αποτελεί ένα κατασκευαστικό επίτευγμα την ίδια στιγμή που οι Oresund Space Collective στο “Orgone Unicorn” γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ Psych, Prog, Space, Kraut Rock, Jazz και Trance, καθιστώντας το απλά αριστούργημα.

Εδώ έχουμε φαντασία στις συνθέσεις, πειραματισμό στους ήχους και αυτοσχεδιασμό σε υπερθετικό βαθμό στο εκτελεστικό μέρος του όλου εγχειρήματος. Η μπάντα Trip-άρει και εμείς μαζί της στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όμως κρατάει επαφές όπως πρέπει κάθε φορά σε ανάλογα αστρικά ταξίδια με τη γη, ρίχνοντας άγκυρες με τις Ανατολίτικες μελωδίες στα “Eno’s Donut” και στο ομότιτλο κομμάτι διατηρώντας μία τέλεια αναλογία στο as above, so below πλαίσιο, αλλά και καινοτόμοι ήχοι από Sitar και Synthesiser που θυμίζουν σύμπραξη του Ravi Shankar με τον κάποτε μαθητή του George Harrison.

Ο δίσκος δεν θα ρίξει από τα chart επουδενί την Taylor Swift, τη Beyoncé και τη Dua Lipa, θα σου προσφέρει όμως μία μοναδική ακουστική εμπειρία και ένα ταξίδι στα άδυτα του διαστήματος, χωρίς να γίνεις υποτελής στον Elon Musk και χωρίς να πάρεις κάποιο χάπι για να ξεφύγεις από το μουσικό Matrix των ημερών.

Listen to Space Rock and free your mind…

Facebook: https://www.facebook.com/OresundSpaceCollective
Bandcamp: https://oresundspacecollective.bandcamp.com/album/orgone-unicorn

447
Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 314 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...