ORANSSI PAZUZU:”Muuntautuja”

ALBUM

Είδος: Psychedelic Black/ Ambient Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 11 Οκτωβρίου 2024

Μου αρέσει ο τρόπος που εκλαμβάνουν και αναλόγως εξωτερικεύουν την ακραία μουσική καλλιτέχνες όπως οι Oranssi Pazuzu, και οι λοιποί πρωτεργάτες της συντεχνίας του Tampere όπως οι Waste of Space Orchestra, Atomikyla, Dark Buddha Rising και λοιποί, οι οποίοι από κοινού έχουν δημιουργήσει κάτι σαν μουσικό κίνημα για τον extreme ήχο χωρίς να συμβιβάζονται σε ηχητικά στερεότυπα απορροφώντας τα σαν να είναι μαύρες τρύπες.

Η ακρότητα της μουσικής δεν εκφράζεται μέσα από επιτηδευμένη επίδειξη τεχνικής κατάρτισης και επιδεξιότητας με φρενήρεις ρυθμούς και bpm, εικαστικές υπερβολές ούτε ανάγεται σε κάποιο διαγωνισμό για το μέγεθος αυτού.

Όπως και στους προηγούμενους δύο δίσκους, έτσι και στο “Muuntautuja” καθιερώνεται ένα προκλητικό ταξίδι φρικιαστικού και ψυχεδελικού Black Metal που δεν προσφέρει συμβιβασμούς με τίποτα και σε κανέναν και εστιάζει στις σκοτεινές ατμόσφαιρες που γεννάν μουσική και συχνότητες και αντιστρόφως.

Η ψυχή του όλου δημιουργήματος των Φινλανδών είναι μαύρη και άραχνη και επικαλύπτεται με διάφορα ηχητικά noise στρώματα ενώ πασπαλίζεται από προοδευτικά στοιχεία, όπως ηλεκτρονικά beats, ανεπαίσθητα Trip Hop γεμίσματα και Jazzy περάσματα που εξυπηρετούν το καλλιτεχνικό όραμα της μπάντας προς αναζήτηση καινοτόμων ατμοσφαιρικών και σκοτεινών διεξόδων, πέραν την πεπατημένης επίγειας διαδρομής.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με αστρική και απόκοσμη μαύρο μεταλλική κατεύθυνση με φουτουριστικά στοιχεία, ευγενικής χορηγίας του Kraut κινήματος, όπως στο εναρκτήριο “Bioalkemisti”, με επαναλαμβανόμενα μοτίβα και motorik ρυθμούς, πάνω στα οποίο θα μπορούσε να πειραματίζεται ο Thurston Moore με τις Sonic Youth καταβολές του.

Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πως αντιλαμβάνονται την ακρότητα οι Φινλανδοί και ντύνουν τα κομμάτια τους, διότι από την μία στιγμή στην άλλη υιοθετούν μια Horrorcore ταυτότητα που παραπέμπει σε καλλιτέχνες όπως ο Dalek και μία industrial grindcore αλά Duma αισθητική όπου δημιουργούν μία σκοτεινή, θορυβώδη, και επιμελώς industrial απόληξη, χτίζοντας ένταση και επικαλεσμένη εφιαλτική διάθεση για να εκφραστούν μέσω, όχι του τοίχους, αλλά ενός κάστρου ολόκληρου από τους ήχου τους.

Η κινηματογραφική ροή του δίσκου και οι σαμανικές γητειές που ξεστομίζει στη μητρική γλώσσα ο Jujo Vanhanen , σκηνοθετούν κάτι σχετικό με φουτουριστική ταινία τρόμου που πραγματεύεται τελετές λαϊκής μαγείας και επικλήσεις από το υπερπέραν.

Το “Muuntautuja” είναι ένα θορυβώδες, στρυφνό μα εύπεπτο ταξίδι, και ένα σημείο συνάντησης του Black Metal με το LSD.

Μία ονειρώδης εφιαλτική κατάσταση ακουστικών ερεθισμάτων και κατ’επέκταση οπτικών, που για να τελεσφορήσει θα πρέπει σαν ακροατής να υπερνικήσεις τα πολλαπλά noise στρώματα για να την γευτείς…και να την νιώσεις…την ψυχεδέλεια…

Facebook: https://www.facebook.com/@oranssipazuzuband/
Bandcamp: https://oranssipazuzu.bandcamp.com/album/muuntautuja

39
Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 331 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*