ON THORNS I LAY: “On Thorns I Lay”

ALBUM

Είδος: Death Doom Metal
Εταιρεία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13 Οκτωβρίου 2023

Όταν μου έστειλαν την promo επικοινωνία για το καινούργιο album των On Thorns I Lay, η πρώτη κίνηση που έκανα όπως και με κάθε album που θέλω να γράψω review, ήταν να το περάσω στο κινητό έτσι ώστε να παίζει συνεχώς και στα ακουστικά μου αλλά και στο αμάξι τις ατελείωτες ώρες που περιμένω στην κίνηση. Όσο περνούσα το υλικό στο κινητό μου, σκεφτόμουν πόσα συγκροτήματα έχουν καταφέρει να μην με νοιάζει τι θα κυκλοφορήσουν, αλλά μόνο και μόνο η ανακοίνωση κυκλοφορίας ενός νέου δίσκου είναι από μόνη της γεγονός. Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα συγκροτήματα το έχουν καταφέρει αυτό και ένα από αυτά είναι το Death\Doom\Gothic\Οτιδηποτεθλιμμένο Metal σχήμα των On Thorns I Lay.

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια στον χώρο και όντας πρωτεργάτες της σκοτεινής Metal σκηνής στην Ελλάδα, οι On Thorns I Lay υπέγραψαν με τη Season Of Mist και κυκλοφόρησαν στις 13 Οκτωβρίου το ομώνυμο album και με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι είναι το πιο συνεκτικό και συμπαγές album που έχουν βγάλει μέχρι τώρα. Το “On Thorns I Lay” είναι ένα βινυλιακό album, στο οποίο η παντελής έλλειψη hit κομματιού ή filler σε σπρώχνει να πατήσεις το play και να μην διαταράξεις την ομοιογένειά του πριν τελειώσει. Το On Thorns I Lay ακούγεται ολόκληρο ξανά και ξανά και μόνο έτσι θα καταφέρει ο ακροατής να αφουγκραστεί το συναίσθημα και το ταξίδι στους ανατολίτικους ήχους και δρόμους που έχει εισάγει το σχήμα.

Ωστόσο, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις και με την πρώτη ματιά, λόγω του εντυπωσιακού εξώφυλλου αλλά και με τις πρώτες στιγμές του album καθώς μετά από γυναικείες ψαλμωδίες, τσέλο και βιολί το album ανοίγει με τη φωνή του Πέτρου Μηλιάδη να βρυχάται “Rise”. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ στη φωνή του Πέτρου. Έχει καταφέρει να βγάλει από τα πιο απόκοσμα growl που έχω ακούσει και είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι δίνει την αίσθηση ότι όλο αυτό βγαίνει με μια ανάσα και απροβλημάτιστα.

To σχήμα επιστράτευσε μια πολύ δυνατή ομάδα για τη δημιουργία του album, καθώς στη δημιουργία του εξώφυλλου βρίσκουμε τον Δημήτρη Τζώρτζη (Elysium, Meden Agan, The Elysian Fields) και στην παραγωγή τον Φώτη Bernando, αλλά σε κανένα σημείο του δεν θα βρεθεί υπερβολή ή φλυαρία με σκοπό να φανούν “αντάξιοι” του μεγάλου συμβολαίου που υπέγραψαν. Το αντίθετο θα έλεγα. Η αισθητική τους είναι αρκετά minimal και σε σημεία βρίσκουμε επιρροές από τα πιο riff-based παρακλάδια του doom.

Στο “On Thorns I Lay” απόλαυσα ότι η μπάντα δεν προσπάθησε να πλησιάσει καμία εποχή του παρελθόντος της, γεγονός που αποτελεί marketing και sales point για πολλές μπάντες, αλλά μας παρουσιάζονται πιο φρέσκοι από ποτέ σε ένα είδος που αν η μπάντα δεν έχει έμπνευση και όραμα γίνεται μονότονο και βαρετό. Με τόσες αλλαγές στο lineup, με ένα διάλειμμα αρκετών χρόνων, με τη δημιουργία μουσικής να έχει γίνει πιο προσιτή από ποτέ, μόνο αν έχει όραμα μια μπάντα βγάζει δίσκους σαν το “On Thorns I Lay”.

Official Site: https://onthornsilay.live/
Facebook: https://www.facebook.com/onthornsilay
Instagram: https://www.instagram.com/onthornsilayofficial/
Bandcamp: https://onthornsilay.bandcamp.com/

501

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 132 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.