OK GOODNIGHT: “The Fox and the Bird”

ALBUM

Είδος: Progressive metal
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2 Ιουνίου 2023

Η μισή χρονιά έχει ήδη περάσει, και μέχρι τώρα αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που περιμέναμε βάσει των κυκλοφοριών που είχαν ανακοινωθεί για φέτος. Το 2023 είναι το έτος του prog.

Ή τουλάχιστον ένα εξαιρετικά καλό έτος για το prog, για να το θέσω πιο ψύχραιμα. Αυτό που δεν περιμέναμε, όμως, είναι ότι, εκτός από τα μεγάλα και τα λιγότερο μεγάλα αλλά γνωστά ονόματα του είδους, θα ξεπηδούσαν μερικά βλασταράκια γεμάτα χάρη, ταλέντο και προοπτικές. Δεν μας χάλασε.

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και οι Βοστονέζοι Ok Goodnight –αντιπαρέρχομαι το σαχλό όνομα– ένα συγκρότημα που στήθηκε από μια χούφτα νεαρά παιδιά που γνωρίστηκαν στο Berklee College of Music (κρατήστε το αυτό). Έχοντας πίσω τους μόνο το ντεμπούτο “Limbo” του 2019 και ένα EP (“Under the Veil”, 2020), έκαναν μια μικρή παύση και φέτος βγάζουν τον δεύτερο δίσκο τους, βασισμένοι αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις, χωρίς να ανήκουν στο roster κάποιου label.

Το “The Fox and the Bird” είναι concept album και αφηγείται μια απλή, γραμμική και όχι ιδιαίτερα συμβολική ή αλληγορική ιστορία, γραμμένη σε ύφος λαϊκού θρύλου ή παραμυθιού. Οι κεντρικοί χαρακτήρες, η αλεπού και το πουλί του τίτλου, είναι οι ήρωες μια κοινότητας άγριων ζώων που αναλαμβάνουν να ταξιδέψουν σε ένα μαγικό βουνό, αναζητώντας τη λύση στην ξηρασία που μαστίζει τον φανταστικό κόσμο τους, και στην πορεία θα αντιμετωπίσουν άλλα, λιγότερο καλά ζωάκια του δάσους. Δεν θα σας καρφώσω τι γίνεται στο τέλος (τα καταφέρνουν).

Ωστόσο, τη μουσική που ντύνει το concept κάθε άλλο παρά απλή, γραμμική, παραμυθένια και παιδιάστικη τη λες. Οι Ok Goodnight, ακολουθώντας τα χνάρια των πιο διάσημων metal αποφοίτων του Berklee, καταπιάνονται με ένα progressive metal που ναι μεν χρωστά πάρα πολλά στους Dream Theater, αλλά δεν κάνουν το λάθος να τους μιμηθούν.

Αμέσως αμέσως, ένα στοιχείο που τους διαφοροποιεί είναι τα φωνητικά της Casey Lee Williams, η οποία φέρνει στο σχήμα επιρροές από The Mars Volta και Radiohead, ενώ κάπου πιάνω ομοιότητες με το «εξωτικό» prog metal των Κινέζων OU, που εντυπωσιάσαν πέρσι χάρη στην ξεχωριστή χροιά και τεχνική της Lynn Wu. Κάποια ξέμπαρκα harsh vocals, που ούτε δίνουν ούτε στερούν κάτι, δεν ξέρω αν τα κάνει η ίδια.

Οι κιθάρες του album, πέρα από τα τυπικά για το είδος εντυπωσιακά ανεβοκατεβάσματα στην ταστιέρα και τις διαρκείς εναλλαγές ανάμεσα σε ηλεκτρική βία και ακουστικά χάδια, συνδέονται επίσης με το παρόν της εξάχορδης, λοξοκοιτάζοντας τις τεχνικές του Plini και υιοθετώντας το ύφος του σύγχρονου US prog metal. Αντίστοιχης για το genre ποιότητας, δηλαδή αρτιότατες, είναι και οι εκτελέσεις στα drums, αλλά τα keyboards είναι πιο βασικά.

Η παραγωγή είναι τιμιότατη και, παρότι πρέπει να είναι low-budget (λογικά, πρόκειται για bedroom recordings), δεν κόβει πόντους από το τελικό αποτέλεσμα (εν αντιθέσει με τα videos, που είναι… «πτωχά»). Βοηθούν κάπως και μερικά έξυπνα τοποθετημένα samples και SFX στοιχεία.

Με διάρκεια στα 52 λεπτά, το “The Fox and the Bird” είναι κάπως απαιτητικό άκουσμα για μία καθισιά, αλλά ψιλορολάρει, αν σας πετύχει σε κατάλληλη διάθεση. Μια trim-the-fat προσέγγιση εδώ κι εκεί θα έκανε θαύματα, αλλά από τα 13 κεφάλαια του album, σχεδόν τα μισά έχουν χαρακτήρα γεφυρώματος με τις κύριες συνθέσεις, και δυστυχώς είναι οι δεύτερες αυτές που επιδέχονται «στέγνωμα» ή στρώσιμο. Συνεπώς, το songwriting έχει δουλίτσα ακόμα.

Ωραία η δεύτερη δουλειά των Ok Goodnight και υποθέτω ότι θα γκελάρει στο prog ακροατήριο. Θεωρώ πως είναι περίπτωση μπάντας που σε λίγα χρόνια από τώρα, ανάλογα με τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν, είτε θα χαθεί στη λήθη είτε θα συζητιέται ευρύτερα. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει με τίποτα είναι να παραμείνουν στάσιμοι. Προσώρας, κρατάμε το “The Fox and the Bird” με μετρημένο ενθουσιασμό, καλή προαίρεση και σχετική επιείκεια ένεκα του νεαρού της μπάντας. Στο τρίτο τους χτύπημα οφείλουν να μας προσφέρουν κάτι αντίστοιχο των προσδοκιών που γεννούν φέτος. Μακάρι.

Facebook: https://www.facebook.com/okgoodnightband/ 
Instagram: https://www.instagram.com/okgoodnightband/ 
Bandcamp: https://okgoodnight.bandcamp.com/album/the-fox-and-the-bird 

419

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.