OH HIROSHIMA: “All Things Shining “

ALBUM

Είδος: Post/ Atmospheric Rock
Εταιρία: Pelagic Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 28 Ιουνίου 2024

Ο αείμνηστος Τζημάρας τραγουδούσε κάποτε, “Zεις πρωτοπόρο ναγκασάκι
σε κάθε δρόμο κάθε σοκάκι”, με αναφορές στους στίχους σε ηλιοβασιλέματα στους υπονόμους, σκοπιές με Ευζώνους, για τον Νταλάρα και μία λαχτάρα και πολλά άλλα συμβολικά πράγματα.

Εδώ πιάνουμε την έτερη βομβαρδισμένη πόλη και αναφωνούμε “Oh Hiroshima” λέμε και κλαίμε από χαρά για αυτό που κατάφεραν οι Σουηδοί βραδυφλεγείς Post Rockers, ενόσω επιστρέφουν θριαμβευτικά με δέος σε μία εποχή ξεθωριασμένης νιότης και κουρασμένης απογοήτευσης.

Στις προηγούμενες τέσσερις δισκογραφικές τους εξορμήσεις υπήρχε το χαρακτηριστικό της διαφορετικότητας ανάμεσά τους, περικλείοντας shoegaze, electronica, post-punk και χορευτικά indie στοιχεία, τα οποία δεν λείπουν ούτε και στην καινούρια κυκλοφορία, παρά εμπλουτίζονται περαιτέρω με μουσικούς Psych και Prog νεωτερισμούς αντιπροσωπεύοντας μία σημαντική εξέλιξη στη σύνθεση και την ηχογράφηση του συγκροτήματος.

Πλέον στα πλαίσια της εξέλιξης και της υγιούς συνέχειας της μπάντας, στηρίζονται στον αδερφικό πυρήνα των Jakob Hemström και Oskar Nilsson, στους οποίους συνδράμουν συνθετικά και εκτελεστικά οι κύριοι Kristian Karlsson και Magnus Linberg, αμφότεροι μέλη των Cult of Luna, με τη συνεισφορά των οποίων βρίσκουν τρόπο να ωθήσουν τους εαυτούς τους και την καλλιτεχνική προέκταση αυτού, που ακούει στο όνομα Oh Hiroshima, σε αχαρτογράφητο δημιουργικό χώρο, για να αξιοποιήσουν στο έπακρο την σφιχτή ηχητική τους πλέξη.

Το γεγονός αυτό μας κάνει να τους αγαπάμε λίγο παραπάνω και σε συνδυασμό με το πρότερο DIY παρελθόν διατηρούν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και στην προέκταση αυτής, τη δισκοθήκη μας.

Ο πέμπτος δίσκος τους, “ All Things Shining” πλέει μέσω της Pelagic Records σε Post πελάγη ηχητικής ευτυχίας, με μία ρευστότητα που καταλαμβάνει όλο τον όγκο του ιδιώματος και ακόμα περισσότερο εφόσον οι δημιουργοί του, του προσφέρουν όλο και περισσότερο.

Οι Post μελωδίες είναι δεδομένες, όχι μέσα στα τυποποιημένα όρια του ιδιώματος, με τις κινούμενους ορχηστρικούς διακανονισμούς μεταξύ noise και shoegaze ήχων, παρά με μία μοναδική προσέγγιση που χαίρει της εκτίμησης των 90s και μέσω της συναισθηματικής φόρτισης των συνθέσεων από τις οποίες γεννιούνται ατμόσφαιρες. Άλλοτε πιο “μαλακές” και ταξιδιάρικες και άλλοτε πιο “σκληρές” και στατικές, μα πάντα στην κατάλληλη ποσόστωση για να εξυπηρετείτε ο σκοπός της ύπαρξης τους.

Το παρελθόν των πρώιμων Tool, των Amorphis περιόδου Tuonela και των κοντοκουρεμένων και ηλεκτρονικών Paradise Lost, αγκαλιάζουν το παρόν των King Buffalo, των My Sleeping Karma (αφαιρουμένου του διαλογιστικού στοιχείου στον ήχο), των Sons of Alpha Centauri και των Trans Am μεταξύ άλλων και με παντεπόπτες ομφθαλμούς τους Explosions in The Sky, τους This Will Destroy you και τους Caspian βάζουν ισχυρές βάσεις για το μέλλον της σκηνής.

Το “All Things Shining” δεν είναι ένα άνευρο ηχητικό αποτέλεσμα που περιμένει το κρεσέντο της στιγμής για να σε εξιτάρει όπως η πλειονότητα της Post κοινότητας.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα τσαμπουκαλεμένο υβρίδιο, με άποψη, ποικιλομορφία και απίστευτη μουσικότητα που θα σε παρασύρει στο διάβα του και θα σε αναγκάσουν να “δεις” το Post με άλλο αυτί και να το ακούσεις με άλλο “μάτι”.

Facebook: https://www.facebook.com/ohhiroshima
Bandcamp: https://ohhiroshima.bandcamp.com/album/all-things-shining

294
Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 312 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...