OBSIDYEN: “Litany of Iah”

ALBUM

Είδος: Post Black Metal
Εταιρεία: Drowning in Chaos Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17 Νοεμβρίου 2023

Στον χώρο της τέχνης και ειδικότερα σε αυτόν της μουσικής, δημιουργούνται ρεύματα τα οποία έχουν κοινό παρονομαστή και μπορούν να ομαδοποιηθούν. Ένα από τα ρεύματα του σκοτεινού ήχου είναι το occult σε όλα τα παρακλάδια του από το doom μέχρι το black metal. Όντας εκ πεποιθήσεως άθεος δεν μπορώ να συντονιστώ με κάποιον που πιστεύει κάτι ανώτερο, παρόλα αυτά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ένα ευφάνταστο κείμενο και κατανοώ πως η μυθολογία πίσω από μια occult δοξασία μπορεί να εμπνεύσει και να δημιουργήσει τέχνη.

Τον τελευταίο καιρό έχουν πέσει στα χέρια μου αρκετά occult album και η αλήθεια είναι ότι κάποια έχουν πολύ ενδιαφέρον background και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα μουσική. Ένα από αυτά τα album είναι το “Litany of Iah” των Obsidyen. Οι Obsidyen προέρχονται από την Γαλλία και μας συστήθηκαν το 2020 με το “Antediluvian Scriptum”. Από την πρώτη στιγμή μας έδειξαν τις προθέσεις τους και από που εμπνέονται καθώς το “Antediluvian Scriptum” έχει επηρεαστεί από την θεωρία των “Αρχαίων Αστροναυτών” του Erich von Daniken, σύμφωνα με την οποία πολύ εξελιγμένα εξωγήινα όντα επισκέφτηκαν την γη πριν από χιλιάδες χρόνια και έδωσαν στους αρχαίους πολιτισμούς, την γνώση αλλά και την τεχνολογία για να δημιουργήσουν αρχιτεκτονικά θαύματα όπως αυτά των πυραμίδων στην Αίγυπτο.

Οι Obsidyen ήθελαν η συνέχεια τους να είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη οπότε αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια τριλογία αφιερωμένη στην λατρεία του φιδιού. Σύμφωνα με την θεωρία αυτής της προ-παγανιστικής δοξασίας, το φίδι λατρευόταν από όλους τους αρχαίους πολιτισμούς (Κίνα, Αίγυπτος, Ινδία κ.α.) ως η αρχή των πάντων. Το πρώτο μέρος της τριλογίας των Obsidyen κυκλοφόρησε στις 17 Νοεμβρίου και έχει τον τίτλο: “Litany of Iah”, όπου “Iah” είναι το φεγγάρι στην Αιγυπτιακή γλώσσα και όπως προδίδει ο τίτλος, όλος ο δίσκος είναι αφιερωμένος στην πλούσια αιγυπτιακή μυθολογία και ειδικότερα στην λατρεία που είχαν για την μετά θάνατο ζωή αλλά και την μάχη του καλού με το κακό.

Ο ήχος του “Litany of Iah” είναι ένα σύγχρονο black metal και με αρκετά ambient και doom στοιχεία. Ο ρυθμός είναι πιο αργός από ό,τι μας έχει συνηθίσει το είδος και οι Obsidyen δείχνουν να απολαμβάνουν τα πολύ μελωδικά και μελαγχολικά σημεία. Ο τρόπος που τοποθετούν τα φωνητικά τους, θα θυμίσουν περισσότερο post metal παρά κλασσικές black metal φόρμες. To “Litany of Iah” δεν θέλει να σοκάρει χρησιμοποιώντας occult θεματολογία, αλλά εμπνέεται από αυτή και τα κομμάτια του δίσκου εξελίσσονται όμορφα γύρω από το concept των πιο σκοτεινών σημείων της θρησκείας της αρχαίας Αιγύπτου. Το “Litany of Iah” δεν θα απογοητεύσει τους μυημένους στο black metal και θα φανεί πολύ ενδιαφέρον σε όσους ψάχνουν τα παρακλάδια του.

Facebook: https://www.facebook.com/ObsidyenOfficial/
Instagram: https://www.instagram.com/obsidyen.official/
Bandcamp: https://obsidyen.bandcamp.com/

275

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 134 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.