OBITUARY: “Dying Of Everything”

REVIEW

Είδος: Death Metal
Εταιρεία: Relapse Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Ιανουαρίου 2023

Λατρεύω τους Obituary. Ναι, απλά και ξάστερα, τους λατρεύω. Το death metal τους ήταν πάντα για εμένα μία όαση ανάμεσα στις υπερ-brutal ή super-τέχνικες μπάντες που όλο και περισσότερο εμφανίζονταν στον ήχο και έκανα κόντρα ποιος θα παίξει το πιο άρτιο bomb-blast. Πάντα μετουσίωναν το αληθινό death metal μέσα στο μυαλό μου – νεκρικό, ανατριχιαστικό, ζοφερό και ανεπιτήδευτα βαρύ. Προς αυτό συνέβαλε πάντα και το γεγονός ότι ο ήχος των Obituary είναι άκρως επηρεασμένος από τους Hellhammer/Celtic Frost (τους οποίους επίσης λατρεύω).

Δεν συγκινήθηκα ιδιαίτερα όταν άρχισαν να κυκλοφορούν δίσκους μετά το reunion τους, χάρηκα πολύ όμως που είχαμε την ευκαιρία να τους δούμε live. Ο βασικός πυρήνας της μπάντας – τα αδέρφια Tardy – αλλά και ο κιθαρίστας Trevor Perez, είναι ακόμα εδώ από την πρώτη μέρα. Ο Terry Butler στο μπάσο είναι παλιά καραβάνα της σκηνής της Florida και πάντα κοντινός στους Obituary (πολύ φυσική η προσθήκη του στην μπάντα), ενώ ο Kenny Andrews (επίσης παλιά καραβάνα αλλά δεν έχει κάνει μουσικά κάτι που να προχώρησε) συμπληρώνει τέλεια αυτό που πρεσβεύουν οι Obituary σε ήχο και φιλοσοφία. Και έρχονται αυτοί οι κύριοι από την μεταλλομάνα Tampa στο σωτήριο έτος 2023 και κυκλοφορούν τον μάλλον καλύτερο δίσκο τους από την επανασύνδεση τους μέχρι σήμερα.

Το ενδέκατο στη σειρά “Dying Of Everything” είναι λοιπόν γεγονός και τους βρίσκει σε πολύ καλή φόρμα. Προφανώς δεν επανεφευρίσκουν το ατσάλι, ούτε επαναπροσδιορίζουν καλλιτεχνικά τους εαυτούς τους, αλλά κάνουν αυτό που πάντα έκαναν πολύ καλά και αυτό που εν τέλει ζητάμε και εμείς από αυτούς. Έπαιξαν γνήσιο, ωμό, ακατέργαστο death metal – the Obituary way!

Το “Barely Alive” είναι ένα τελείως banger ξεκίνημα για δίσκο – ούτε intro ούτε τίποτα. Κατευθείαν d-beat-άτο death metal στο δόξα πατρί. Και συνεχίζει με το “The Wrong Time” στο οποίο πιάνουμε ψήγματα της πιο στακάτης και groove-άτης φύσης των Obituary, όπως μας την είχαν δείξει στο “World Demise”. Τα κομμάτια γενικά δεν είναι μεγάλα σε διάρκεια, τα riff είναι σταράτα και πιασάρικα, και ο ήχος είναι αυτός ο μουντός και συμπαγής χαρακτηριστικός ήχος των Obituary, ενώ στην ολότητα του ο δίσκος διακατέχεται από ένα τέλειο και γνήσιο old-school feeling. Σε αυτό συμβάλλει και η raw παραγωγή, απογυμνωμένη από τα πολλά-πολλά. Το τελευταίο κομμάτι, το “Be Warned”, είναι πολύ κατάλληλο για κλείσιμο – ένα ανατριχιαστικά αργόσυρτο, σάπιο δείγμα Obituarικού doom/death.

Ναι, σίγουρα σε κάποια σημεία θα νιώσουμε ότι το έχουμε ξανακούσει αυτό το riff ή είναι κομμάτια που δεν θα μείνουν τόσο στο μυαλό μετά το πέρας της ακρόασης. Αλλά δεν πειράζει. Δεν πειράζει γιατί ο δίσκος είναι σε γενικές γραμμές τιμιότατος και πολύ αξιόλογος. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι παίζουν μουσική κοντά 40 χρόνια τώρα. Στα πολύ συν η επιλογή του εξαιρετικού και δυστυχώς αποθανόντα Mariusz Lewandowski (Atramentus, Bell Witch κ.α.) για το εξώφυλλο του δίσκου. The Obituboys are back in town!

Bandcamp: https://obituary.bandcamp.com/album/dying-of-everything
Facebook: https://www.facebook.com/ObituaryBand/

487

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.