NYRST: “Völd”

ALBUM

Είδος: Black metal
Εταιρεία: Dark Essence Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Δεκεμβρίου 2023

Οι Ισλανδοί Nyrst κυκλοφόρησαν τον δεύτερο δίσκο τους στις 8 Δεκεμβρίου, με το τίτλο: “Völd” μέσω της Dark Essence Records. Ο δίσκος είναι χαρακτηριστικό δείγμα ωμού black metal και ως πηγή έμπνευσης έχει την άγρια και επικίνδυνη φύση της Ισλανδίας, αλλά και αρχαίους μύθους των βόρειων λαών της Ευρώπης. To “Völd” με τα 7 κομμάτια του κινείται με χαρακτηριστική άνεση από την βία στην ατμόσφαιρα ανοίγοντας τους ορίζοντες του black metal.

To “völd” στα Ισλανδικά σημαίνει “δύναμη” και το συγκρότημα έχει αναπτύξει τις ενορχηστρώσεις του album με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ακροατής να βιώνει αντιθέσεις συναισθήματος και ατμοσφαίρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση χορωδίας, η οποία ψέλνει ανίερα ενώ η μουσική κατεβάζει ρυθμούς. Οι μελωδίες στις κιθάρες, σε αρκετά σημεία δανείζονται ατμόσφαιρα και ρυθμούς από το doom αλλά και από τις πιο κλασσικές μορφές metal, με περισσότερη έμφαση στο riff παρά στην ταχύτητα και τον θόρυβο. Τα φωνητικά δεν εγκλωβίζονται στα growls αλλά είναι ποικιλόμορφα και σε διάφορα μέρη θυμίζουν τα καθαρά φωνητικά και την προσέγγιση του Aaron Stainthorpe των My Dying Bride.

Στο εξώφυλλο του δίσκου βρίσκουμε ένα σχέδιο σαν πίνακα ζωγραφικής, το οποίο αποτυπώνει ακριβώς την θεματολογία αλλά και την ατμόσφαιρα του δίσκου. Σε ένα αλπικό τοπίο με βράχια και χιόνι, ο δημιουργός ο οποίος δυστυχώς δεν αναφέρεται πουθενά, έχει τοποθετήσει κι ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται και χύνει την λάβα του στην πλαγιά του βουνού. Οι ηχογραφήσεις του album έγιναν πολύ κοντά σε ένα ενεργό ηφαίστειο της Ισλανδίας, οπότε το εξώφυλλο του album δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρακτηριστικό για album αλλά και τα συναισθήματα της μπάντας.

Με τόσες μπάντες και καλλιτέχνες που έχουμε από την Ισλανδία, πλέον η Ισλανδική γλώσσα δεν μου φαίνεται ξένη στο άκουσμα. Το αντίθετο μάλιστα, αρχίζει και μου ακούγεται πολύ οικεία. Σε κάθε μουσικό ρεύμα, τα σχήματα από την Ισλανδία πάντα μας φέρνουν το κάτι παραπάνω ή το κάτι διαφορετικό. Δεν ξέρω αν οφείλεται στα μαγευτικά τοπία της χώρας ή στο γεγονός ότι το κράτος επιδοτεί και υποστηρίζει την τέχνη, αλλά όσα παραδείγματα και αν σκεφτώ, από οποιοδήποτε μουσικό είδος, τα Ισλανδικά δείγματα έχουν πάντα το κάτι διαφορετικό. Η σκηνή της black metal δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και οι Nyrst κυκλοφόρησαν ένα πολύ όμορφο album, το οποίο εξελίσσεται με έμπνευση δείχνοντας το πάθος αλλά και το όραμα της μπάντας.

Facebook: https://www.facebook.com/Nyrst
Instagram: https://www.facebook.com/Nyrst
Bandcamp: https://nyrst.bandcamp.com/

227

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.