NORTHWIND: “History”

ALBUM

No Remorse records 2020

Είδος: Hard Rock/Heavy Metal
Δισκογραφική: No Remorse Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 29 Μαίου 2020

Θεσσαλονίκη 1981- Θεσσαλονίκη 2020. Σχεδόν 40 χρόνια (παρά κάτι μήνες) από την ίδρυση τους και 33 από το τελευταίο τους δίσκο, οι Θεσσαλονικείς hard rock/heavy metallers Northwind επιστρέφουν δισκογραφικά με το τρίτο τους album με τίτλο “History”. Και αν οι φήμες για επανασύνδεση και επαναδραστηριοποίηση των βορειοελλαδιτών πιονέρων του heavy metal στη χώρα μας είχαν αρχίσει να εντείνονται μετά την τρομερή εμφάνιση τους στο Up The Hammers festival, το νέο τους album έρχεται να τις ενισχύσει και να κάνει πράξη το όνειρο αρκετών του συναφιού μας που θέλαμε τη μπάντα ζωντανή και να πλουτίζει την εγχώρια και όχι μόνο σκηνή. Άλλωστε, τα απωθημένα κάποια στιγμή πραγματοποιούνται αν επιμένεις και το θες πραγματικά.

Η “ζωή” των Northwind, είναι σα μια ταινία που το τέλος της εκτός από ανικανοποίητο σου αφήνει την εντύπωση ότι έχει και συνέχεια, ότι δεν έχει κλείσει ακόμα αυτό το κεφάλαιο. Και πραγματικά γυρνώντας πίσω στο 1981 και τα δύο πρώτα albums της μπάντας, το “Northcomin’” του 1982 και το “Mythology” του 1987, έβλεπες ότι οι βορειοελλαδίτες metallers εκτός από το παρόν είχαν δημιουργήσει και ένα ευοίωνο μέλλον που τίποτα δεν έδειχνε σε ένα μακροχρόνιο hiatus. Το “History”, είναι αυτή η συνέχεια της “ταινίας” τους που τους αξίζει και μάλλον μετατρέπει τη μακροχρόνια απουσία τους σε μια γλυκιά προσμονή.

Ακούγοντας το “History”, πολλές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό σου. Καταρχήν ο τίτλος του δίσκου, αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα για τη μπάντα που φαίνεται ότι το κερδίζει. Πολλές φορές οι μπάντες χρησιμοποιούν τέτοιους βαρύγδουπους τίτλους, που το εσωτερικό του album τελικά δε τους δικαιολογεί. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία ελληνική μπάντα, όπου η λέξη “ιστορία” μοιάζει να είναι συνώνυμο. Και όμως, οι Northwind έχουν καταφέρει και μουσικά και συνθετικά να αγγίξουν το τέλειο και να δώσουν τη διάσταση που πραγματικά αρμόζει σε αυτό το τίτλο. Μέσα σε δέκα “ιστορικές” συνθέσεις, καταφέρνουν να χωρέσουν την ιστορία της χώρας μας και να αποδώσουν τις τιμές που της αξίζει με προεξέχοντα ύμνο το “King Alexander The Third” που πέρα από το γεγονός ότι είναι η ιστορία της Μακεδονίας, είναι και ο μεγαλύτερος Έλληνας που έβγαλε η ιστορία μας.

Πέρα από την ιστορική διάθεση της μπάντας, το “History” μοιάζει να προσεγγίζει και την μουσική “ιστορία” του ίδιου του group. Οι Θεσσαλονικείς metallers, δείχνουν να έχουν κάνει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και να ξεκινούν από εκεί που σταμάτησαν με το “Mythology” προκειμένου να δημιουργήσουν τη φυσική του συνέχεια και όχι απλά ένα album. Ακούγοντας και πάλι τα “Northcomin'” και “Mythology”, φαντάζει πιο αντιληπτό από ποτέ ότι το “History” είναι το τελευταίο μέρος μίας τριλογίας και η απαρχή μιας νέας εποχής για τη μπάντα από εκεί και έπειτα. Όλη αυτή η ‘80s διάθεση, τα riffs και solos που θυμίζουν Priest και Maiden της εποχής και ακόμα και η παραγωγή που έχει έντονο το άρωμα της χρυσής δεκαετίας του heavy metal, είναι “παγιδευμένα” με έναν μοναδικό τρόπο σε αυτή τη νέα δουλειά των Northwind.

Και αν θέλετε να μιλήσουμε για το εκτελεστικό και το συνθετικό κομμάτι του δίσκου, τότε νομίζω ότι η ακρόαση και μόνο θα σας πείσει. Με συνθέσεις βγαλμένες από τα πιο τρελά όνειρα ακόμη και της ίδιας της μπάντας, με προσεγμένη δουλειά στη παραγωγή και με παίξιμο που δε σου δείχνει σε τίποτα ότι αυτά τα παιδιά απουσίαζαν 33 χρόνια, οι Northwind καταφέρνουν να κερδίσουν κατά κράτος τις όποιες αμφιβολίες. Ποιο κομμάτι να ξεχωρίσεις, μέσα από τα “The Wooden Walls”, “King Alexander The Third”, “The Soldier’s Pay”, “Aristodemus The Hero”, “Marathon March” και όλα τα υπόλοιπα; Εγώ τουλάχιστον, δε μπορώ να διαλέξω. Είναι ένα album, που ακούγεται στην ολότητά του και τίποτα λιγότερο. Δε γίνεται να το ακούσεις τμηματικά. Δε θα καταλάβεις το νόημα. Μόνο ΟΛΟΚΛΗΡΟ. Βρες το χρόνο και κάνε το.

Τι είναι τελικά, το “History”; Μεγάλη κουβέντα. Για μένα, μην ακούς κανέναν. Πάρε το album, τρέξε σπίτι σου και βάλε να το ακούσεις. Εσύ είσαι, ο καλύτερος κριτής. Το “History”, είναι ένα διαμάντι της εγχώριας και όχι μόνο σκηνής. Είναι το album, που θα ήθελε κάθε μπάντα όμως λίγες το καταφέρνουν. Είναι κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας και πρέπει να νοιώθουμε υπερήφανοι για αυτό. Οι Northwind ήταν και είναι φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα, και το “History” είναι η απτή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη για αυτό. Το “History”, μπορεί να μη το ξέρεις αλλά το θες. Πρέπει να το έχεις. Γίνεται να μην έχεις, το κορυφαίο album της χρονιάς;

Facebook: https://www.facebook.com/NorthwindbandGreece

1168

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.