NITE: “Voices Of The Kronian Moon”

ALBUM

Είδος: Blackened heavy metal
Εταιρεία: Season Of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Μαρτίου 2022

Οι Nite από το Σαν Φρανσίσκο κυκλοφορούν φέτος το δεύτερο album τους. Η μπάντα σχηματίστηκε το 2018 και έκανε το ντεμπούτο της δύο χρόνια αργότερα, με το “Darkness, Silence, Mirror, Flame”. Ιδρυτικά μέλη είναι ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Βαγγέλης “Van” Λαμπράκης, που ίσως να θυμάστε από τους Αθηναίους prog deathmetallers Mencea, και ο έτερος κιθαρίστας Scott Hoffman. Έχοντας μεταπηδήσει πλέον στη Season of Mist, επιχειρούν να κάνουν το επόμενο, μεγάλο βήμα στην πορεία τους.

Το “Voices of the Kronian Moon” είναι μια heavy metal δουλειά, αλλά παίρνει τον επιπρόσθετο χαρακτηρισμό “blackened” λόγω των φωνητικών του Van. Στα οκτώ τραγούδια συνολικής διάρκειας 37 λεπτών ακούμε παραδοσιακό heavy, με πολλές επιρροές από μπάντες του NWOBHM, υπάρχει έντονος epic χαρακτήρας και πολλές πιασάρικες μελωδίες που ξεπηδούν μέσω κιθαριστικών αρμονιών. Ο ήχος, διά χειρός Λαμπράκη επίσης, είναι πολύ καθαρός, αλλά φέρει μια ζεστασιά αναλογική.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει αδιαμφισβήτητα στις κιθάρες· κάθε σύνθεση πρωτίστως αναδεικνύει τα riffs, τις μελωδίες και τα solos. Συμπρωταγωνίστρια είναι η φωνή του Van. Δεν θα τη χαρακτήριζα τυπικής black τεχνοτροπίας, μιας και έχει ένα νεκροζώντανο, ζόμπι εφέ. Στη μουσική των Nite δεν μένει χώρος για να ξεχωρίσει το rhythm section, είτε αυτό έχει να κάνει με τις δεξιότητες των μουσικών είτε με τη συνθετική μέθοδο, κι έτσι μένει στο επίπεδο μιας απλής σκαλωσιάς που στηρίζει τις κιθαριστικές ιδέες ενόσω ξεδιπλώνονται. Πρόσβαση στους στίχους δεν έχω, όμως μου δημιουργείται η υποβοηθούμενη από το εξώφυλλο εντύπωση πως καταπιάνονται με space epic fiction θεματικές.

Δεν μπορώ να πω ότι βασανίστηκα κατά τις ακροάσεις της νέας δουλειάς των Nite. Όλα κύλησαν ομαλά, κούνησα ρυθμικά το κεφάλι και τα πόδια σε κάποια σημεία, άκουσα μερικές όμορφες μελωδίες και κάποια καλογραμμένα κιθαριστικά σόλα. Δεν μπορώ να πω, επίσης, ότι συγκλονίστηκα από ό,τι άκουγα ή πως κάποια σύνθεση κατάφερε να με παρασύρει. Τα black φωνητικά με πετούσαν εκτός όσες φορές πλησίασα να απολαύσω τον ρετρό heavy αέρα του “Voices of the Kronian Moon”. Παράλληλα, όποτε το τραγουδιστικό σκοτάδι πήγαινε να χτίσει μια σκοτεινά επιβλητική ατμόσφαιρα, αργά ή γρήγορα κατέληγε έωλο εξαιτίας της πολύ light μουσικής που το περιέβαλλε. Μοναδική εξαίρεση στάθηκε το προτελευταίο “Thorns”, αλλά δεν μου έφτασε, λυπάμαι.

Όσες κι όσοι αρέσκονται σε μπάντες που παίζουν σήμερα παραδοσιακό heavy metal θα πρέπει να υπερβούν την απουσία καθαρής φωνής και όσων θα προσέδιδε, ενώ το μαυρομεταλλικό κοινό ίσως δυσκολευτεί να αντέξει τόση παλιακή και καθαρή μελωδία. Σε ποια αφτιά, άραγε, απευθύνεται το album των Nite; Θα πω, στα φιλοπερίεργα και σε αυτά που είναι απλά… “περίεργα”.

Official Site: http://nitemetal.com
Facebook: https://www.facebook.com/nitemetal
Instagram: https://www.instagram.com/nitemetal
Twitter: https://twitter.com/nitemetal
Bandcamp: https://nitemetal.bandcamp.com/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCo7-UhuJNohvsMB2DP05LAQ
Apple Music: https://music.apple.com/us/artist/nite/1499573755
Spotify: https://open.spotify.com/artist/6MjCnAA9RF0vy3j6QYyLG0

907

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.