NIGHTRAGE: “Remains of a Dead World”

ALBUM

Είδος: Melodic Death Metal
Δισκογραφική: Despotz Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 31 Μαΐου 2024

Τακτοί στο ανα 2ετία περίπου δισκογραφικό ραντεβού τους και οι Nightrage του Μάριου Ηλιόπουλου, η κορωνίδα για πολλούς του ελληνικού μελωδικού death metal, άμεση συνέπεια των Θεσσαλονικέων ηρώων Exhumation σε εκείνα τα σπουδαία mid to late ’90s χρόνια όταν και είχε μπει για τα καλά η χώρα μας στον παγκόσμιο δισκογραφικό χάρτη. Από τότε ο Μάριος και η εκάστοτε παρέα του δεν έχει σταματήσει να προσφέρει μια σειρά πολύ καλών heavy to melo death metal albums και αυτό εξακολουθεί να ισχύει και στο ολόφρεσκο “Remains of a Dead World” που σηματοδοτεί κάποιες αλλαγές.

Μια από αυτές είναι ότι το album ηχογραφήθηκε στα Devasoundz Studios στην Αθήνα (και μάλιστα από αυτήν την συνεργασία προέκυψε η αλλαγή πίσω από το drumkit με τον Φώτη Μπενάρντο να παίρνει τη θέση του Γιώργου Στάμογλου από εδώ και πέρα – ο οποίος όμως ηχογράφησε το album) και το αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα την επιλογή. Καθαρότατος και διαυγέστατος ήχος Και η μεγάλη αλλαγή είναι ότι πίσω από το μικρόφωνο βρίσκουμε τον Κωνσταντίνο Τόγκα ο οποίος αντικατέστησε τον Ronnie Nyman, ένα πολύ καλό λαρύγγι είτε στα growls του είτε στα καθαρά του. Στο γενικότερο background δεν υπάρχουν εκπλήξεις στο συνθετικό σκέλος. Maideniκές δομές από τους Soderman και Ηλιόπουλο ο οποίος διαπρέπει και με τα trademark μελωδικά solos του. Οι δε Francisco Escalona (μπάσο) μαζί με τον Στάμογλου σπέρνουν. Άριστο ρυθμικό δίδυμο που προσδίδει όγκο στα mid tempo headbanging parts και έχει σαρωτική αίσθηση στα γρήγορα blast beats.

Οι Nightrage συνεχίζουν να υπηρετούν αυτό το είδος με ευλάβεια και το κάνουν πολύ καλά με επιρροή από το σύνολο του ήχου του Σουηδικού death metal και ειδικότερα τους In Flames και (λιγότερο) τους Dark Tranquillity, τους Amon Amarth και, που και που, τους The Haunted. Πολύ καλά τα In Flames-ικά της “Colony” / “Clayman” περιόδου “Persevere Through Adversity”, “Deadliest Sin“ και “A Throne of Melancholy”, εξαιρετικά τα γρήγορα “Euphoria Within Chaos” και “Echoes of Broken Words” που και αυτά τείνουν προς τους Γκετεμποργκικούς μέντορες τους της “Reroute to Remain” εποχής, λοξές ματιές προς στους Amon Amarth στα “Nocturnal Thorns” και “Dark Light”, πολύ καλό το Dark Tranquillity – like (εποχής “Damage Done”) “Obey the Hand” και καθαρά Exhumation τεχνοτροπία στα “Obey the Hand” και στο ομότιτλο track “Remains of a Dead World” (πολύ έντονο και blackίζον, έντεχνο Maidenικό ξύλο).

Τελικώς, το “Remains of a Dead World” είναι άλλο ένα αξιοπρεπέστατο album από τους Ελληνοσουηδούς Nightrage. Πιστό στις διδαχές αυτού του τόσο ενθουσιώδους είδους μουσικής που εξακολουθεί να συγκινεί τις μάζες τόσο των νεολαίων όσο και των παλαιών της σκηνής. Γρήγορα και ζωηρά κομμάτια, πολλά σημεία που ανεβοκατεβάζεις την κεφάλα με πώρωση και ευχαρίστηση για τον ακροατή της ανάλογης ιδιοσυγκρασίας. Σεβασμός και μόνο για τον Μάριο που το παλεύει εδώ και 35 χρονάκια χαρίζοντάς μας μερικές από τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού μετάλλου.

Facebook: https://www.facebook.com/nightrageofficial

651
Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1195 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.