NIGHTMARER: “Deformity Adrift”

ALBUM

Είδος: Death metal
Εταιρεία: Vendetta Records & Total Dissonance Worship
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Μαΐου 2023

Οι Nightmarer είναι ένα πολύ ενδιαφέρον international project. Δυστυχώς, δεν γνώριζα την ύπαρξή τους, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να ακούσω τη μουσική τους αμέσως μόλις είδα ποια είναι τα μέλη του σχήματος. Ακόμη μεγαλύτερη ανυπομονησία με έπιασε από τη στιγμή που άκουσα ένα μόλις single, αρκετό καιρό πριν να έχω στη διάθεσή μου το promo υλικό για το δεύτερο full-length τους.

Η μπάντα συγκροτήθηκε το 2013 από τον κιθαρίστα Simon “Moulder Masters” Hawemann, ιδρυτή επίσης του boutique label Total Dissonance Worship (όνομα και πράγμα), τον Paul Seidel, συμπαίχτη του Hawemann στους War From A Harlots Mouth και drummer των The Ocean Collective, και τον τραγουδιστή John Collett των Gigan και Dehumanized. Αργότερα, στις τάξεις τους προστέθηκε ο ταλαντούχος κιθαρίστας Keith Merrow, ενώ μέχρι τώρα από τη θέση του μπασίστα έχουν περάσει δύο τέρατα του σύγχρονου extreme metal, ο Brendan Sloan των Convulsing και ο Nicholas McMaster των Castevet και Krallice.

Και τι παίζουν όλοι αυτοί οι τυπάδες που μαζεύτηκαν εδώ, ρωτάς; Τι να παίζουν… Βαρύ κι ασήκωτο, τεχνικό και κακόφωνο death metal, ασφαλώς. Ωστόσο, με ομαλό τρόπο έχουν ενσωματωθεί και sludge στοιχεία και industrial ατμόσφαιρες. Το “Deformity Adrift” έχει διάρκεια μόλις μισής ώρας και περιλαμβάνει επτά ολοκληρωμένες, σύντομες συνθέσεις και δύο noise/ambient breaks. Πράγμα που λειτουργεί σαφώς υπέρ του, καθότι η μουσική που παίζουν οι Nightmarer δεν είναι και η πιο εύκολη.

Αυτό το μικρό διάστημα, όμως, είναι πολύ γεμάτο με ένα μπαράζ αδυσώπητων επιθέσεων στα αφτιά και στο μυαλό. Χαμηλοκουρδισμένες κιθάρες γδέρνουν ογκώδεις νότες σχεδόν πάντα συνοδεία εφιαλτικών αρπισμάτων που αψηφούν την αρμονία, ενώ το μπάσο μεταπηδά έξυπνα από την πιστή ακολουθία στις root notes σε ελεύθερες και δεξιοτεχνικές φράσεις. Το άβολο αίσθημα εκτονώνεται με την οργή των low-pitch growls που αφήνουν άπλα στην εκφορά των φωνηέντων και συχνά κόβουν συλλαβές πάνω στα κοφτά διαστήματα των τυμπάνων. Και μιλάμε για τύμπανα που έχουν εξαιρετικό ήχο, υψηλή τεχνική και αρτιότητα πάνω σε όλο το φάσμα του μοντέρνου extreme metal drumming.

Σε ένα genre που έχουν αρχίσει καιρό τώρα να γίνονται εμφανή τα σημάδια κορεσμού, οι Nightmarer κάνουν μια προσπάθεια να βρουν λιγότερο πατημένα μονοπάτια. Δεν τα καταφέρνουν 100%, αλλά δείχνουν να έχουν ό,τι χρειάζεται για να ξεχωρίσουν από τον σωρό. Το κοινό του ήχου, πάντως, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει το “Deformity Adrift”, καθώς θα ανακαλύψει ενδιαφέροντα reconfigurations στα δομικά στοιχεία του αγαπημένου του ιδιώματος.

Facebook: https://www.facebook.com/nightmarercult/ 
Instagram: https://www.instagram.com/nightmarercult/
Bandcamp: https://nightmarer.bandcamp.com/album/deformity-adrift 

590

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.