NIGHT: “High Tides – Distant Skies”

ALBUM

Είδος: Progressive rock
Δισκογραφική: The Sign Records
Ημ. Κυκλοφορίας:: 11 Σεπτεμβρίου 2020

Σηκώνεσαι από το κρεβάτι, φοράς το στενό τζιν σου, ένα πρόχειρο t-shirt με τον Eddie να ακονίζει το δρεπάνι του, και πριν προλάβεις να κατεβάσεις την τελευταία γουλιά σοκολατούχου ροφήματος “ΑΓΝΟ”, το Atari έχει “ζεσταθεί” και σε περιμένει, ενώ από ηχεία του κασετόφωνου ακούγονται οι Saxon. Αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένα τυπικό Σαββατιάτικο ξύπνημα έφηβου σε pro millennium εποχές. Όχι πολύ διαφορετικό από απ’ ότι σήμερα, αλλά με διαφορετικά τεχνολογικά καλούδια διαθέσιμα στην εποχή μας.

Αυτή την ανεπιτήδευτη γοητεία μιας εποχής που ξεκίνησε ο σκληρός ήχος να μεσουρανεί, επιδιώκουν οι σουηδοί Night να μας μεταφέρουν, με βασικό όχημα τη μουσική τους, η οποία λειτουργεί σα μια πύλη που με τα πρώτα κιόλας ακούσματα επιτυγχάνει την απόλυτη τηλε-μεταφορά. Έχουμε να κάνουμε, όπως καταλάβατε, με ένα album, υπό τον τίτλο “High Tides – Distant Skies” (το τρίτο τους από το 2014 που τους γνωρίσαμε), που διακατέχεται μέχρι τελευταίας ρανίδας από τάσεις αναβίωσης, δίχως όμως να καπηλεύονται τη retro αισθητική, ούτε να πλασάρουν επί τούτου το vintage στοιχείο, αλλά να σταχυολογούν τις επιρροές τους τόσο αρμονικά και προσεκτικά, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα απολαυστικότατο πόνημα στα χέρια μας.

Το εναρκτήριο λάκτισμα γίνεται με δύο συνθέσεις (“Shadow Gold” και “ Burning Sky”) που αποκρυσταλλώνουν στο μέγιστο το ύφος τους που μας μεταφέρει στα σπάργανα της heavy metal και hard rock σκηνής, με πιο “στρογγυλεμένη” τραχύτητα, καθαρό ήχο, εξαιρετικό riffage, κολλητικό στίχο και μια πεντακάθαρη speed-άτη μελωδική γραμμή. Ενώ το πιο λυρικό, νοσταλγικό και αισθαντικό “Crimson Past” ενσωματώνει Supertramp και Dire Straights, σε μια σύνθεση που θα έκανε Roger Hodgson και Mark Knopfler να χαμογελάσουν από ευχαρίστηση.

Το concept που συνταιριάζει το Blue Öyster Cult και UFO ύφος μ’ έναν αέρα από πρώιμους Judas Priest καλά κρατεί και προσφέρει εξαιρετικές συνθέσεις όπως το “Falling in the Black” με τις φοβερές και τρομερές γέφυρες και τα ελκυστικότατα ρυθμικά και groov-άτα μέρη ή το πορωτικό “Running Away” που καρφώνεται στο ακουστικό σύστημα κι έπειτα από το όμορφο σολάκι του είσαι έτοιμος να πάρεις την μπάλα του μπάσκετ, να φορέσεις τα φθαρμένα εφηβικά “σπορτέξ” και να βρεις την παλιοπαρέα στο γηπεδάκι του σχολείου, αφού απολαύσεις στο walkman το “Lost in a Dream” μέχρι να φτάσεις.

Αεράτες δισολίες, catchy riff-άκια, ευφάνταστη ενορχήστρωση κι ένας σταθερός – στιβαρός μελωδικός κορμός (που είναι και το δυνατό τους σημείο), ακολουθούν την πετυχημένη συνταγή των “προπατόρων” τους και πειραματίζονται πάνω σ’ αυτή μέχρι εκεί που τους παίρνει, δημιουργώντας ένα διασκεδαστικότατο album, το οποίο έχει όλες τις περγαμηνές να καταστεί αξιομνημόνευτο.

Facebook: https://www.facebook.com/nightbandofficial/
Instagram: https://www.instagram.com/nightbandofficial/
Bandcamp: https://nightband.bandcamp.com/

922

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.