NEAL MORSE: “The Restoration: Joseph, Part Two”

ALBUM

Είδος: Progressive Rock
Δισκογραφική: Frontiers Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 12 Ιανουαρίου 2024

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της rock όπερας του πολυοργανίστα Αμερικανού Neal Morse, ιδρυτή των progressive rockers Spock’s Beard και μέλος των Transantlantic. Μιας δουλειάς που πραγματεύεται την ιστορία του Joseph, ενός χαρακτήρα που δημιουργήθηκε αρχικά το 2019 με το “Jesus Christ the Exorcist“ και μετουσιώθηκε στα δυο μέρη του παρόντος concept.

Έχοντας αναλάβει τα φωνητικά (εκτός τη δουλειά του στα keyboards) και με μια πλειάδα εκλεκτών προσκεκλημένων πίσω του (Nick D’Virgilio (Spock’s Beard), Ted Leonard (Spock’s Beard, Pattern Seeking Animals), Matt Smith (Theocracy), Ross Jennings (Haken), Jake Livgren (Proto-Kaw, Kansas) και Alan Morse (Spock’s Beard) αλλά και τα μέλη της προσωπικής του μπάντας Bill Hubauer και Eric Gillette – μιλάμε για αφρόκρεμα prog μουσικών τεράτων), ο Morse καταθέτει μια πολύ καλή progressive rock πρόταση που έχει ένα βιβλικό υπόβαθρο, στα πρότυπα του “Jesus Christ Superstar” αλλά με την αυθεντική συνθετική σκοπιά του ιδίου. Το αποτέλεσμα; Πολύ καλή προοδευτική μουσική, τεχνοτροπίας που πηγάζει κατ’ ευθείαν από τη χρυσή εποχή του είδους που δεν είναι άλλη από τα ’70s. Με σύγχρονη παραγωγή μεν αλλά όχι πλαστική και πνιγηρή και με τραγούδια με αρχή, μέση και τέλος χωρίς να πέφτει στο τέλμα του σύγχρονου prog που αναλώνεται στην τεχνική και λιγότερο στην τραγουδοποιΐα.

Ατμόσφαιρες που χρωστούν πολλά στους Yes (φυσικά!) και στους Camel αλλά και εν γένει σε όλο το συνάφι εκείνης της εποχής (πως μπορεί να μην έχει στοιχεία από Kansas για παράδειγμα;), διακριτικά κιθαριστικά μέρη χωρίς εξαλλοσύνες ή φλύαρα ανεβοκατεβάσματα, τρομερό ως είθισται ρυθμικό υπόβαθρο και έξοχες φωνητικές ερμηνείες με ευρεία γκάμα έκφρασης.

Το “The Restoration: Joseph, Part Two” ανήκει στα μεγάλα albums αυτής της φόρμουλας και σίγουρα αν κυκλοφορούσε πριν 50 χρόνια θα είχε αποκτήσει τη στάμπα του “θρυλικού” album. Χορταστικότατο, με πολλά πανέμορφα κομμάτια και φοβερά intros (αν θέλεις να σου αναφέρω κάποια ενδεικτικά: τα “Cosmic Mess / My Dream”, “All Hail” / “Make A Breeze” (που ανήκει στη Kansas πλευρά του prog με Queen-ικό φωνητικό ensemble), η πολύ καλή hard rockιά “Ι Hate my Brothers” και τα γαμάτα “Reckoning” και “Everlasting”).

Το “The Restoration: Joseph, Part Two” είναι μια καταπληκτική δουλειά από έναν δημιουργό που σέβεται πάνω απ’ όλα πολύ τον εαυτό του για να επιχειρήσει “αρπαχτές” με δόλωμα την rock πρόοδο. Ολοκληρωμένο concept, δουλεμένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια, επαναφέρει το πνεύμα του progressive που δείχνει να έχει χαθεί στις μέρες μας. Album με υψηλή την απομνημονευτική του ιδιότητα, μουσική ουσία και κινηματογραφική ενδιαφέρουσα ροή. Εξαιρετική δουλειά και εύχομαι αυτή η άκρατη δημιουργικότητα να συνεχιστεί.

Facebook: https://www.facebook.com/nealmorse/

208

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.