NAXATRAS: They Are The Beyonders

Την Κυριακή 15/9, οι  Naxatras έρχονται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων παρέα με τους Nightstalker για μια ψυχεδελική βραδιά, από την οποία το Rockway δεν θα μπορούσε να λείπει σε καμία περίπτωση.

Οι Naxatras, ένα από τα κορυφαία psychedelic heavy rock συγκροτήματα, και ίσως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μπάντες του είδους τους στην Ευρωπαϊκή μουσική σκηνή, έχουν δημιουργήσει τον δικό τους μοναδικό ήχο, επηρεασμένο από τα 70’s και τα προσεκτικά κατασκευασμένα μελωδικά riffs που σε ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους με το «κολλητικό» και catchy groove τους.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 2012 στη Θεσσαλονίκη, με το σημερινό line-up να αποτελείται από τον Γιάννη Δελιά και τον άλλο Γιάννη Βαγενά σε κιθάρα, μπάσο και φωνητικά αντίστοιχα ενώ η μπάντα ολοκληρώνεται από τον Κώστα Χαριζάνη (ντραμς & κρουστά) και τον Παντελή Κάργα (πλήκτρα & συνθεσάιζερ). Πιστοί στο είδος τους εξ αρχής, το συγκρότημα βαφτίστηκε Naxatras, προερχόμενο από τη λέξη “Nakshatras”, η οποία στην ινδουιστική αστρολογία αναφέρεται στις διάφορες φάσεις της σελήνης.

Το πρώτο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2015 με τίτλο το ίδιο το όνομα της μπάντας, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδό, με τα πιο αξιοσημείωτα κομμάτια να αποτελούνται από το εισαγωγικό “I Am the Beyonder”, το οποίο δίνει άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρώτη ιδέα για το τι θα ακολουθήσει, καθώς και από το “Waves”.  Όπως έχουν αναφέρει στο παρελθόν, η ηχογράφηση των άλμπουμ των Naxatras γίνεται αναλογικά, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο ο ήχος να είναι πιο “ωμός” και  πιο ψυχεδελικός, δίνοντάς τους μεγαλύτερη ελευθερία να “τζαμάρουν” κατά την εκτέλεση.

Το 2016 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με όνομα “II” μεταβάλλοντας  το γενικότερο ύφος της μουσικής σε πιο σκοτεινό και μυστηριώδες vibe, ακολουθώντας, ωστόσο, στο concept του προηγούμενου άλμπουμ, το οποίο και συνεχίζει σε όλες τους τις κυκλοφορίες έκτοτε. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν και το πρώτο τους EP με όνομα “EP”, αποτελούμενο από 2 κομμάτια με περισσότερα hard rock στοιχεία και με ταχύτερους ρυθμούς γενικότερα.

Το επόμενο album, ονόματι “III”, κυκλοφόρησε το 2018 με κύριες επιρροές τη rock, blues και jazz μουσική διατηρώντας βέβαια τη ίδια ποιότητα και μοναδικό ήχο. Παράλληλα κυκλοφόρησαν και το live άλμπουμ τους, με όνομα “Live Rituals at Gagarin 205”, το οποίο περιέχει 8 συνολικά κομμάτια από το τελευταίο μέχρι τότε, αλλά και από τα προηγούμενα albums του live performance τους στο Gagarin 205.

Το πιο πρόσφατό τους άλμπουμ, με τίτλο “IV”, κυκλοφόρησε το 2022 και αντλεί κύριες μουσικές επιρροές από space-rock και progressive rock. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα πλήκτρα και τα synths, τα οποία δημιουργούν ένα ακόμα πιο ταξιδιάρικο και ατμοσφαιρικό μουσικό σύμπαν για τον ακροατή. Το ίδιο έτος, κυκλοφόρησαν επίσης το δεύτερό τους “Live in Athens”, το οποίο περιλαμβάνει τρία κομμάτια από προηγούμενα άλμπουμ, καθώς και από το “IV”, ηχογραφημένα ζωντανά κατά τη συναυλία τους στο Fuzz Club.

Έχοντας πάνω από μια δεκαετία παρουσίας στο ελληνικό ροκ, οι Naxatras έχουν πλέον καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή μουσική σκηνή, με μεγάλη ποικιλία μουσικών επιρροών, από stoner, rock και blues μέχρι funk, jazz και progressive, ανεβαίνοντας συνεχώς και αφήνοντας το στίγμα τους στις live εμφανίσεις τους, ακόμα και εκτός Ευρώπης. Είναι φανερό ότι οι Naxatras δεν φοβούνται να πειραματιστούν, επιδιώκουν διαρκώς την εξέλιξη και την ανανέωση του ήχου τους, ενώ μας βρίσκουν άπειρα ενθουσιασμένους, περιμένοντας το πολυαναμενόμενο “V”.

244
Avatar photo
About Κωνσταντίνος Χατζόπουλος 8 Articles
Γεννημένος με ένα ζευγάρι ακουστικά και ένα χιλιοπαιγμένο LP του Paranoid των Black Sabbath στο χέρι, ο Κώστας είναι πλέον σε ένα μουσικό ταξίδι ανακάλυψης νέων ιδεών. Αγαπημένα μότο αποτελούν τα «6 χορδές δεν είναι αρκετές», «δεν είναι θόρυβος, είναι μουσική, μαμά» και φυσικά «τα genre boundaries είναι για να καταρρίπτονται».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*