NAXATRAS : “IV”

ALBUM

Είδος : Psychedelic Rock, Progressive rock
Eταιρεία : Aνεξάρτητη (Anexatras θα ‘λεγε κανείς)
Ημ. Κυκλοφορίας : 25 Φεβρουαρίου 2022

Οι Naxatras απο την Θεσσαλονίκη έχουν καταφέρει με τα τρία πρώτα album τους να γίνουν πρωτοπόροι του psychedelic rock στην Ελλάδα, αλλά και να χτίσουν όνομα στο εξωτερικό (come to Brasil). Στο νέο τους concept album, “IV”, όντας πλέον κουαρτέτο με την προσθήκη του multi-instrumentalist Παντελή Κάργα στα πλήκτρα, κινούνται σε πιο progressive μονοπάτια από ότι στα προηγούμενα τρία, κάτι που συνοδεύεται και απο την εξέλιξη της παραγωγής, η οποία στο παρελθόν ήταν περισσότερο οργανική και λιγότερο καθαρή και ακριβής. Συνθετικά, φτάνουν στο απόγειο της μέχρι τώρα δημιουργικότητας τους.

Το εισαγωγικό κομμάτι είναι ενα ορεκτικό πιάτο που μας δίνει μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Ξεκινάει με μια βασική ιδέα, και στην πορεία προστίθενται περισσότερες στρώσεις ήχων. Η spacey χροιά που έχουν τα συνοδευτικά μουσικά όργανα απογειώνει τις απλές βάσεις που έχουν τα κομμάτια, δομικά δηλαδή το άλμπουμ συγγενεύει με το post rock. Επίσης πολλα σημεία περιέχουν αναφορές σε κλασσικα prog σχήματα όπως οι Gentle Giant, Pink Floyd, και Genesis.

Το νεο στοιχείο με το οποίο φέρνει την εξέλιξη το “IV” σε σχέση με τον προκάτοχό του, όπως αναφέραμε και πρίν, είναι ολες οι μικρές λεπτομέρειες και τα samples.
Υπάρχουν πολλές πινελιές απο διάφορα πνευστά, κρουστά και έγχορδα.
Στο “The Answer” φαίνονται όλα τα όμορφα ορχηστρικά στοιχεία, με μια υπέροχη Gilmour-esque κιθάρα στο τέλος. Η κιθάρα φυσικά είναι το σήμα κατατεθέν του ήχου για τον οποίο είναι γνωστοί οι Θεσσαλονικείς.
Όσον αφορά τα φωνητικά στο σύνολο του δίσκου, είναι απλα και προσφέρουν ότι χρειάζεται στην ατμόσφαιρα, χωρίς να πρωταγωνιστούν.

Σε τελική ανάλυση, οι Naxatras με τον τέταρτο δίσκο τους, έχουν καταφέρει να εξελίξουν τον χαρακτηριστικό τους ήχο, διευρύνοντας την δισκογραφική τους ποικιλία, και ταυτόχρονα προσθέτοντας μερικά αξιόλογα κομμάτια στον κατάλογο τους. Αυτό δείχνει ότι μόνο προς τα πάνω μπορούν να πάνε στο μέλλον, μεγαλώνοντας εμπορικά, αλλα και καλλιτεχνικά.

Official Site : https://www.naxatras.gr/
Facebook : https://www.facebook.com/naxatras
Bandcamp : https://naxatras.bandcamp.com/
Spotify : https://open.spotify.com/artist/6HN1s0JzLowapZ7nhOAJ71

1424

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.