MOURNFUL CONGREGATION: “The Exuviae of Gods, pt II”

EP

Είδος: Funeral doom metal
Εταιρεία: Osmose / 20 Bucks Spin
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26 Μαΐου 2023

Τρεις δεκαετίες ύπαρξης κλείνουν οι Mournful Congregation, γεγονός που τους κατατάσσει στα πα-λαιότερα σχήματα του doom metal, καθώς και στους πρωτεργάτες του funeral doom ήχου. Μέσα στα πέντε χρόνια που έχουν περάσει από την τελευταία ολοκληρωμένη δουλειά τους, κυκλοφόρησαν το EP “The Exuviae of Gods” και φέτος δίνουν στην κυκλοφορία το Β’ μέρος, για να έχουμε κάτι θρη-νητικό να ακούμε όσο θρηνούμε για τα μεγάλα διαστήματα που χωρίζουν τα full-length τους. Και έτσι και αλλιώς, δηλαδή, θρήνος η κατάσταση.

Βέβαια, τα EP της μπάντας από την Αδελαΐδα είναι αρκετά χορταστικά, πλησιάζοντας τα 40 λεπτά σε διάρκεια. Στο “The Exuviae… pt ΙΙ” βρίσκουμε δύο καινούργιες συνθέσεις και μια επανηχογράφηση του “Heads Bowed”, που υπήρχε στην demo κασέτα “An Epic Dream of Desire” του 1995. Με τον σαφώς καλύτερο ήχο που προσφέρουν τα μέσα της εποχής, αυτό το τραγούδι ορισμός του funeral doom αναδεικνύει τις αρετές του και δικαιώνεται χάρη στο βάρος που έχουν τώρα τα κιθαριστικά θέματα.

Τα δύο tracks που ακούμε για πρώτη φορά είναι πολύ προσεγμένα και, τολμώ να πω, εύκολα και ελκυστικά για το αμύητο αφτί, αν λάβουμε υπόψη πως το sub-genre που υπηρετεί το συγκρότημα δεν «μιλάει» σε ευρείες μάζες κοινού και είναι γνησίως αντιεμπορικό. Το ύφος τους παραπέμπει ευθέως στις πρώτες μέρες του ιδιώματος. Οπότε, εμφανείς είναι οι επιρροές από την Αγία Τριάδα του βρετανικού doom death.

Εννοείται πως όλα όσα αναζητά η funeral fanbase είναι παρόντα: οι κιθάρες είναι απολύτως αργό-συρτες και οι μελωδίες τους λυγμικές και γλυκόπικρες, το ταμπούρο σκάει μια στη χάση και μια στη φέξη, τα growls είναι σπηλαιώδη και εναλλάσσονται με ψαλμωδίες. Ξεχωριστή μνεία αξίζει στις πολύ φροντισμένες μπασογραμμές, που διανθίζουν έξυπνα κάποιες από τις πιο απογυμνωμένες στιγμές. Τέλος, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας των νέων τραγουδιών διαδραματί-ζει η εξαιρετικά όμορφη συνεισφορά των αρπισμάτων από κλασική και ακουστική κιθάρα.

Αν και στο “The Exuviae… pt ΙΙ” δεν συναντάμε τίποτα καινοτόμο ή προκλητικό –που δεν είναι και το ζητούμενο κιόλας– και η νοσταλγία για τις αρχές των 90s είναι αναμφίβολα βασικό γνώρισμά του, οι Mournful Congregation έχουν προσεγγίσει τις συνθέσεις με υψηλά standards. Από τα φίλτρα του songwriting τους έχουν περάσει μόνο ιδέες με ουσία και έχουν εκτελεστεί με τρόπο που προδίδει βαθιά γνώση και εμπειρία. Αν ανήκεις στο ιδιαίτερο κοινό του ήχου, προτείνω ανεπιφύλακτα να μην το προσπεράσεις.

Facebook: https://www.facebook.com/mournfulcongregation/
Bandcamp: https://osmoseproductions.bandcamp.com/album/the-exuviae-of-gods-part-ii

565

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.