MOTORPSYCHO : “Ancient Astronauts”

ALBUM

Είδος : progressive rock
Δισκογραφική εταιρεία : Stickman Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας : 19 Αυγούστου 2022

Η Νορβηγία μπορεί να είναι γνωστή κυρίως για το Νορβηγικό black metal, όμως γενικότερα έχει εξάγει πολλά επιδραστικά, και πρωτοποριακά σχήματα. Οι Motorpsycho αποτελούν μια από τις σημαντικότερες και μοναδικές μπάντες που έχει εξάγει η χώρα. Η δεύτερη κυκλοφορία τους σε δυο χρόνια, το “Ancient Astronauts” αποτελεί μια τιμιότατη προσθήκη στον πληθωρικό τους κατάλογο, και μια καλή επιλογή δίσκου για να εισαχθεί κάποιος στο περιβάλλον αυτής της μπάντας.

Η jazz φύση του album, μας προσφέρει αρκετές στιγμές πανέμορφης μελωδίας, αλλά και μερικές στιγμές οχληρής κακοφωνίας. Το “Mona Lisa Azrael” για παράδειγμα, περιέχει έντονα στοιχεία των πρώτων δίσκων King Crimson. Ακόμη και ο τραγουδιστής θυμίζει τον Greg Lake. Παρατηρούμε επίσης σποραδικά επιρροές από σύγχρονο prog metal. Ειδικά στο 22λεπτο έπος “Chariot Of The Sun”.

Γενικά ο δίσκος στο σύνολο του έχει μια γνωριμότητα, σαν deja vu, όμως ταυτόχρονα είναι μοναδικός, καθώς υπάρχουν επαναλαμβανόμενα, αναγνωρίσιμα μελωδικά θέματα τα οποία δίνουν την απαραίτητη ταυτότητα στον δίσκο. Η διάρκεια και δομή του album είναι ιδανική για το περιεχόμενο του, δηλαδή παρά τις διαρκείς συνθέσεις, όλα είναι συμπυκνωμένα και συμπαγή.

Ως avant garde δίσκος που είναι, η παραγωγή του προσθέτει αρκετή ψυχή, καθώς υπάρχει ποικιλία ηχητικών εφέ, samples και οργάνων. Το 90% του δίσκου ηχογραφήθηκε live σε στούντιο, με μερικές προσθήκες να έχουν γίνει αργότερα. Αυτό προσθέτει μια αυθεντικότητα που ταιριάζει στις συνθέσεις τους. Φυσικά δεν λείπει και το groove, αφού οι μπασογραμμές είναι εξαιρετικές και έχουν έντονη παρουσία.

Το “Ancient Astronauts” είναι σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον φετινό album με χαρακτήρα και groove. Οποιοσδήποτε fan του alternative/ progressive/ avant garde θα εκτιμήσει το περιεχόμενο, απο πολύ έως παρά πολύ. Ο δίσκος είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι “progressive” δεν σημαίνει απαραίτητα μπουρμπουληθρομέταλ, αλλά καινοτομία.

Official Site : www.motorpsycho.no
Facebook : www.facebook.com/motorpsycho.official
Instagram : www.instagram.com/motorpsychoband

535

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.