MOTHERSHIP MERCURY: “Mothership Mercury”

ALBUM

Είδος: Instrumental Post / Psychedelic Rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 15 Μαρτίου 2024

Άλλη μια άγνωστη για τα αυτιά μου ελληνική μπάντα από την Αθήνα και για μια ακόμη φορά… περίεργες μουσικές. Η αναφορά για τους Mothership Mercury, μια πειραματική post rock τριαδούλα μουσικών η οποία κυκλοφόρησε το 2ο ομώνυμο album της μετά το 2021 και το πρώτο τους δισκογραφικό βήμα “Mental Plane”. Με ένα ενδιαφέρον concept πίσω του το οποίο σχετίζεται με την εποίκηση της Γης από κάποιους πανάρχαιους προγόνους μας οι οποίοι εγκατέλειψαν τον αρχικό πλανήτη τους αφήνοντας πίσω τους χειροπιαστά ίχνη με τη μορφή συμβόλων και εικόνων, γνώση για τις μελλοντικές γενιές που ίσως θα έψαχναν να βρουν την πορεία του είδους μας μέσα στο χρόνο.

Προανέφερα ότι οι Αθηναίοι βαδίζουν πάνω στα post rock μονοπάτια αλλά η μουσική τους φέρει πολλά στοιχεία doom rock (αν είναι δόκιμος ο όρος) και σε σημεία ξεπετάγονται κάτι black metal blast parts που είναι “αλλού” (για παράδειγμα στο “Dark Matter” το οποίο είναι αρκετά τραχύ κομμάτι και διαφοροποιείται από το υπόλοιπο υλικό σχετικά). Γενικώς οι συνθέσεις είναι μεγάλες και η μπάντα έχει την ευχαίρεια να αναμίξει διαφορετικά αρώματα μέσα σε κάθε κομμάτι τονίζοντας το απρόβλεπτο στη ροή. Κιθαριστικώς κυριαρχούν οι αρπισμοί αλλά υπάρχουν και αρκετά distorted ξεσπάσματα. Post αντίληψη ξεκάθαρα στην 6χορδη. Ρυθμικώς επικρατεί αργή ψυχεδέλεια με καλές, συμπαγείς μπασογραμμές και τεχνικό, “αιθέριο” drumming (εκτός από τα γρήγορα μέρη τα οποία είναι πάρα πολύ καλά).

Μερικά intros όπως στο “Correspondence” και στο “Rescuer” παραπέμπουν σε ηχοτόπια των “θολών” Doors, το “Messenger” όπως και κάποιες στιγμές του “Mentalism” (doomy, σαν ιεροτελεστία) λοξοκοιτούν προς τα πεπραγμένα του Syd Barrett και μου άρεσε πολύ το επιλογικό “Solar Rain” που μου έφερε στο νου τους If These Trees Could Talk. O ήχος είναι αναλογικός και καθαρός και αποστασιοποιείται από μοντερνισμούς και περιέργα πληκτροφόρα εφέ. Καθαρός και με παλιακό πνεύμα.

Το “Mothership Mercury” είναι άκουσμα για “άδεια δωμάτια”, δεν ενδείκνυται για την ψυχαγωγία του ακροατή. Αποτελεί ένα αξιόλογο υβρίδιο από μουσικές που έχουν ξανακουστεί αλλά η συρραφή των επιρροών των Mothership Mercury έχει κινηματογραφική ροή και ενδιαφέρον. Οι ανάλογοι εγκέφαλοι θα το συμπαθήσουν. Προσωπικά μου φάνηκε άκουσμα κατάλληλο για μια καλοκαιρινή Κυριακή και έχω την αίσθηση ότι αν επιδοθούν στο μελωδικό post black metal, έχουν προοπτικές για κάτι πολύ καλό. Χαλαρό δισκάκι όπως και να ‘χει αλλά όχι “ανέμελο”.

Facebook: https://www.facebook.com/mothershipmercury

441

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.