MOSAIC: “Secret Ambrosian Fire”

ALBUM

Καθυστερημένο review αλλά απαραίτητο έστω και αργά, μιας και το ντεμπούτο των Γερμανών είναι μια από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της χρονιάς που πέρασε. Προσωπικό όχημα του Martin Falkenstein (Ysengrin, Seremoni και live μέλος των Empyrium και The Vision Bleak) οι Mosaic παίρνουν το όνομα τους από το ομώνυμο άλμπουμ των Woven Hand και παρότι θεωρούνται μέρος της metal κοινότητας ηχητικά το μεταλλικό κομμάτι είναι μάλλον δευτερεύον σε σχέση με τα folk και ambient στοιχεία, καλύτερα όμως γιατί το τελικό αποτέλεσμα είναι απείρως πιο ενδιαφέρον.

Με θεματολογία που περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις φολκλορικές παραδόσεις της Θουριγγίας, από όπου και προέρχονται, αλλά εξαπλώνεται για να ασχοληθεί και με την ποίηση των Paul Celan, Georg Trakl και Else Lasker-Schüler, και με μια από τις καλύτερες δουλειές που έχω δει σε επίπεδο artwork και γραφιστικής ένδυσης του συνόλου, ο πήχης για το μουσικό περιεχόμενο ανεβαίνει σημαντικά αλλά το σύνολο δεν απογοητεύει καθόλου. Φολκλορικό ambient και prog παντρεύονται με neo-folk και ξεσπούν σε αραιές (2 κομμάτια όλα και όλα) αλλά εκπληκτικές σε ποιότητα black metal εκτονώσεις θυμίζοντας ένα εύρος επιρροών, από Earth μέχρι Urfaust, και βάζοντας τους Mosaic στην ίδια κατηγορία μαυρισμένων μεταλλικών(?) παλαβών με τους Aluk Todolo και Oransi Pazuzu.

Αν πρέπει σώνει και καλά να κάνω μια κριτική, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως κάνανε τα εμβόλιμα και intros ξεχωριστά tracks στο δισκάκι και μου μπερδεύουν το tracklist που δεν τα αναφέρει πουθενά αλλά μικρό το κακό, είναι δίσκος που ακούγεται ολόκληρος ούτως ή άλλως. Κατά τα άλλα όσοι απολαμβάνετε folk και ambient με μεταλλική γαρνιτούρα και παγανιστικές διαθέσεις, αγοράστε με τα μάτια κλειστά, μην με φταίξετε όμως όταν μετά αρχίσετε να κυνηγάτε και τα διάφορα προηγηθέντα EP.

https://mosaicofthefallenone.bandcamp.com/album/secret-ambrosian-fire

501

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.