MORTIIS : “Spirit Of Rebellion”

ALBUM

Το 2019, και όπως φαίνεται και το 2020, είναι χρονιές όπου καλλιτέχνες επιστρέφουν στη δισκογραφία μετά από 20, 25 και 30 χρόνια απουσίας.

Ο Mortiis δεν εξαφανίστηκε ποτέ, αν και βέβαια αυτό είναι σχετικό, αφού ο ίδιος χώρισε την πορεία του σε περιόδους. Era I για τη “σκοτεινή”, ambient φαντασίας που πλέον ονομάζουμε dungeon synth, Era II για τις darkwave electronica επιλογές του και Era III για την ενασχόλησή του με τη “βιομηχανία” – το Μινιστράδικο industrial rock του.

Με αυτή τη λογική, ο Ιανουάριος του 2020 είναι η επιστροφή του “Μόρτη” στο Era I, καθώς ένιωσε την έμπνευση και θυμήθηκε το υπέροχο “Ånden Som Gjorde Opprør”, που όχι μόνο ήταν μοναδικό στο είδος του (είδος που ο ίδιος γέννησε) πριν από 25 χρόνια, αλλά και το album – έναρξη συνεργασίας με την τεράστια, τότε, δισκογραφική Cold Meat Industry, η οποία μας χάρισε αριστουργήματα στο χώρο του industrial dark ambient.

Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο και σαφές. Υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε με το re-imagining / continuation του album του 1995?

Κάπου εδώ, να ξεκαθαρίσω πως είμαι λάτρης της Cold Meat Industry, αλλά και των πρώτων δουλειών του “Μόρτη” και θα μπορούσα να ακούω dark ambient με τις ώρες, με τις μέρες, για πάντα.

Δύσκολα λοιπόν κάποιος σαν και μένα, δεν θα πατήσει το play έστω μία φορά, για να πάρει μία γεύση πως το “Ånden” έγινε “Spirit Of Rebellion” – και πολύ καλά θα κάνει και θα το πατήσει αυτή τη μία φορά.

Ο Mortiis λοιπόν, 25 χρόνια μετά, εμφυσά λίγη εμπειρία από Era II και Era III στα fantasy σύνθια του και πειράζει όχι μόνο τους ήχους αλλά και τις συνθέσεις, τόσο ώστε να μπορεί να ονομαστεί re-imagining και continuation το “Spirit”.

Έχει κάνει τα θέματα να ακούγονται πιο ρυθμικά και λιγότερο ambient, ενώ ο ήχος ακούγεται όπως τα περισσότερα σχήματα της Cold Meat Industry στα τέλη των ’90s – ουσιαστικά (και μία που το “Ånden” ήταν πάντοτε πιο “φτωχό” από θέμα παραγωγής από τις υπόλοιπες CMI κυκλοφορίες), ο Mortiis το κάνει εν έτει 2020 να ακούγεται “σωστά” για CMI 1998. Ουάου!

Τρομερή δουλειά έχει γίνει (επιτέλους) στο εξώφυλλο, από τον φοβερό David Thiérrée (Primordial, Wolves In The Throne Room, Behemoth), ενώ το νέο λογότυπο μου θυμίζει απίστευτα πολύ Venom και μου αρέσει γι’ αυτόν το λόγο.

Αυτά ήταν και το μόνα που αποκόμισα από το “Spirit”. Κατά τα άλλα, δεν βρήκα κανέναν άλλον λόγο να σταματήσω να ακούω το “Ånden” του 1995 όταν έχω τη διάθεση, που είναι γεμάτο αναμνήσεις, ανατριχίλα και συγκίνηση, ένα αριστούργημα μέσα στην αθωότητα και τον κόσμο της φαντασίας του.

Σίγουρα πάντως θα έχει ενδιαφέρον αν ο Mortiis συνεχίσει με την Era I:II:III–>I αυτήν την περίοδο και μας προσφέρει ένα ολοκαίνουργιο ambient δημιούργημα από τα έγκατα της ψυχής του.

Tracklist:

  1. A Dark Horizon
  2. Visions Of An Ancient Future

https://downloadmusic.mortiis.com/album/spirit-of-rebellion

1041

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.