MORS PRINCIPIUM EST: “Liberate the Unborn Inhumanity”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

Είδος: Melodic death metal
Εταιρεία: AFM Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Απριλίου 2022

Οι Φινλανδοί Mors Principium Est συνεχίζουν να είναι ενεργοί εδώ και 20-κάτι έτη. Απίστευτο; Κι όμως αληθινό! Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ένα τρελό φύγε-εσύ-έλα-εσύ έλαβε χώρο στις τάξεις του συγκροτήματος, αφήνοντας ως μοναδικό σταθερό μέλος και ηγέτη τον τραγουδιστή Ville Viljanen. Πρόπερσι είχαν κυκλοφορήσει το “Seven”, με τη βοήθεια του πολυεργαλείου Andy Gillion, αλλά έφυγε κι αυτός. Και τώρα;

Ο Viljanen κατέβασε την ιδέα να ανασυστήσει την μπάντα επαναφέροντάς τη σχεδόν στην αρχική της φάση. Έτσι, κάλεσε πίσω τους συνιδρυτές κιθαρίστες Jori Haukio και Jarko Kokkoo, καθώς και τον παλιό μπασίστα του συγκροτήματος, τον Teemu Heinola. Και επειδή ένιωσε πως είχε παραγίνει το κακό με τα drums κονσέρβα, προσέλαβε τον Marko Tommila και κλείστηκαν μέσα σε ένα studio.
«Ωραία. Και τώρα τι κάνουμε;» αναρωτήθηκαν. Η πρόταση που υπερίσχυσε ήταν να κάτσουν και να διαλέξουν τραγούδια από τις τρεις πρώτες δουλειές τους, τα “Inhumanity” (2003), “The Unborn” (2005) και “Liberation=Termination” (2007), όπως και την ομώνυμη σύνθεση από το “Valley of Sacrifice” demo του 2001, να τα επανεκτελέσουν, να τα μιξάρουν ξανά και, τέλος, να τα κυκλοφορήσουν ως “Liberate the Unborn Inhumanity”. Πουτανιά;

Ξέρω κι εγώ; Μόνο οι φανατικοί οπαδοί τους μπορούν να μας πούνε, καθώς είναι παραπάνω από σαφές ότι σε αυτούς στοχεύει –σχεδόν αποκλειστικά– αυτή η κίνηση. Βέβαια, όταν παρακολουθείς μια μπάντα για καιρό και έχεις δεθεί με τις παλιότερες δουλειές της, δεν σου καλοκάθεται πάντα να ακούς αλλαγμένα τα τραγούδια που σου έχουν εντυπωθεί με τον αυθεντικό τους ήχο. Φερ’ ειπείν, το ξέρουμε πως η υπερμέγιστη δισκάρα “Cruelty and the Beast” είχε προβλήματα στην παραγωγή (κυρίως στα τύμπανα), αλλά δεν ξέρω πολλά άτομα που βάζουν και την ακούν από τη “Re-Mistressed” version. Τέλος πάντων.

Ουσιαστικά, δεν έχω κάτι να παρουσιάσω ή να κριτικάρω. Η επιλογή των τραγουδιών και το κατά πόσον έχει γίνει εύστοχα είναι ζήτημα υποκειμενικό. Υποθέτω πως, αν είστε fans των πρώτων τριών LP, όλο και κάποιο από αυτά τα 13 tracks θα αντικαθιστούσατε με ένα πιο αγαπημένο σας. Η νέα προσαρμογή που έχει γίνει πράγματι αναδεικνύεται από την καλύτερη παραγωγή και τη φυσικότητα των κρουστών, αλλά τρομερές αλλαγές δεν παρατηρώ (με κάποια επιφύλαξη το λέω· δεν παρακολουθώ στενά τους Mors Principium Est). Ως σύνολο, δεν αντιλέγω, ευχάριστα ακούγεται, εάν κάποια/ος διατηρεί αμείωτη αγάπη για το πολύ μελωδικό death metal που έχει αφετηρίες στη σχολή του Göteborg, αλλά κουβαλά μια φινλανδική μελωδικότητα και ρέπει προς μια power/speed κατεύθυνση αλά Children of Bodom.

Αν θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο, τα νέα είναι καλά. Οι γιορτές πλησιάζουν. Όταν με το καλό πάρετε το δώρο Πάσχα, κρατήστε κάτι στην άκρη για το “Liberate the Unborn Humanity”. Επίσης, η τύχη σάς χαμογέλασε αν, ας πούμε, ψάχνατε απεγνωσμένα μια έτοιμη playlist re-mastered τραγουδιών από τους πρώιμους Mors Principium Est για να ακούτε στο αυτοκίνητο όταν εκδράμετε μαζί με τη melo-death τρελοπαρέα σας στας εξοχάς. Έξοχα!

Official Site: https://www.morsprincipiumest.com/
Facebook: https://www.facebook.com/MPEofficial
Instagram: https://www.instagram.com/morsprincipiumestofficial/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1k0jnWb55QS6FjTU9LzMhi?si=akOgyFhUTEK0oMA25K5nXA

599

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.