MISLEAD: “Find Your Enemy”

ALBUM

Είδος: Hard Rock / Pop Rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 24 Ιουνίου 2022

Ήρθε και η σειρά των σχηματισμένων από το 2016 Αθηναίων Mislead, μετά από μια σειρά singles και ενός EP, να παρουσιάσουν την πρώτη full length δουλειά τους με τίτλο “Find Your Enemy”. Σε έναν χώρο που τουλάχιστον στα αυτιά μου είναι ασυνήθιστος (για τους καιρούς που ζούμε). Τι εννοώ;

Όπως είχα αναφέρει και στο review του “Ptesmata” των progsters Neperia, οι μπάντες με female φωνητικά χωρίζονται γενικώς σε κάποια πολύ συγκεκριμένα ρεύματα. Με κάποιες εξαιρέσεις φυσικά που επιβεβαιώνουν τον κανόνα και μια από αυτές είναι και οι Mislead οι οποίοι με την Κατερίνα πίσω από το μικρόφωνο επιδίδονται σε εντελώς straight, άμεση μουσική που δεν έχει καμία σχέση με συμφωνισμούς, προοδευτισμούς και επιτηδευμένες διαφοροποιητικές τάσεις.

Ένα ύφος που ενστερνίζεται και αναμειγνύει την όχι τόσο ανέμελη ψυχαγωγία του hard rock το οποίο τείνει αρκετές φορές προς το πατροπαράδοτο heavy metal που ναι μεν έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1980, ωστόσο απέχει παρασάγγας πνευματικά ώστε να θεωρηθεί ως “δεινοσαυρική μουσική”, “γραφικότητα” και άλλα τέτοια φαιδρά (και απολύτως άστοχα) με την πανέμορφη όσο και δοξασμένη pop rock της ίδιας δεκαετίας, προσεγγίζοντας iconic κομματάρες από φωνές όπως οι αθάνατες Kim Wilde, Belinda Carlisle και Samantha Fox (ναι, γιατί όχι;).

Η κιθαριστική δουλειά πέρα από τις ωραίες ιδέες, προσδίδει έναν διακριτικό χαρακτήρα που δεν καπελώνει σε κανένα σημείο αυτή την ισοδυναμία style υπέρ του πιο σκληρού ηχητικά προσωπείου της μπάντας. Πολύ καλή δομική riffoλογία , εύληπτα και πιασάρικα solos, πολύ καλές μπασογραμμές και γενικά ρυθμικό δίδυμο συμπαγές και αρκετά ογκώδες ενώ η Κατερίνα που θύμισε πολύ την Charlotte Wessels των Ολλανδών Delain, προσγειωμένη, γλυκιά φωνή χωρίς υστερίες ή σοπρανισμούς.

Γενικώς όλα τα κομμάτια έχουν κάτι να πουν, η συναισθηματική απόρροια των τραγουδιών ποικίλει ενδυναμώνοντας το ενδιαφέρον στη ροή του “Find Your Enemy”. Μου άρεσαν τα των “Break The Chains”, “Greed” και “Into Flames” με τα πολύ καλά ρεφρέν και τα Maidenικά θα έλεγα solos, κομμάτια με αέρα “hit”, η πολύ καλή γκρούβα “No Ego” και τα “This Game” και “You’re Leaving” που είναι από αυτά τα χαλαρά ’80’s ballad-like που αρπάζαμε στα πιτσιρικαρίστικα party κανα κοριτσάκι να το χορέψουμε (και δεν βλέπω και τον λόγο να μη σου συμβεί αυτό και ως ενήλικας φέρνοντας σβούρες με το έτερόν σου ήμισυ φίλε αναγνώστη) ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το εντελώς άλλου κλίματος εξαιρετικού “Pale Lights” που κλείνει το album, ενός τραγουδιού στα όρια του doom των Candlemass ή τον αρχαίων Anathema.

Συμπερασματικώς, οι Mislead με το “Find Your Enemy” καταθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση. Όχι κάτι καινοτόμο ή επαναστατικό ως υλικό (ποιος έχει τέτοια απαίτηση άλλωστε;) αλλά αυτή η επαναφορά σε παρελθοντικά vibes που οι χαοτικοί ρυθμοί του σήμερα τα κάνουν να μοιάζουν τόοοοσο μακρινά πια, είναι εξαιρετικά πραγματωμένη. Ολοκληρωμένες και σαφείς συνθέσεις, άρτιες εκτελέσεις και κάτι που λείπει συχνά από ανάλογες δουλειές αυτού του ρεύματος: ζωντάνια και ενθουσιασμός.
Πρόσημο θετικότατο.

Facebook: https://www.facebook.com/mislead.the.band.athens

758

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.