MINUTIAN: “Magical Thinking”

ALBUM

Είδος: Progressive rock, metal
Εταιρεία: Secret Entertainment
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 12 Μαρτίου 2021

Είναι πάντα ευπρόσδεκτο να ανιχνεύεις μουσικές προσφορές άγνωστων καλλιτεχνών, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από χώρες που δεν έχουν χτίσει μια τυπική παράδοση στο συγκεκριμένο μουσικό είδος. Τις περισσότερες φορές η απουσία αυτής της προ υπάρχουσας σκιάς απελευθερώνει τον νέο μουσικό από συμβάσεις και μιμητισμούς. Στην περίπτωση των Φινλανδών Minutian, η αποστασιοποίηση από το neoprog του Νησιού ή ακόμα και από την αντίστοιχη ολλανδική σκηνή, τους ωθεί ξεκάθαρα σε μια πιο αυθεντική και προσωπική ηχητική και συνθετική κατάληξη. Οι δικές τους μαρτυρίες προδίνουν μια ξεχωριστή αγάπη για τους King Crimson, τους Tool και τους Oceansize, ενώ μοιράστηκαν το δρόμο με τους Riverside.

Μια δεκαετία διαδρομής έχουν στην πλάτη τους οι Minutian, με το ντεμπούτο τους, “Repercussions” να κυκλοφορεί το 2011. Ο θάνατος του κιθαρίστα Jaakko Jernberg το 2012 χρωμάτισε το δεύτερο άλμπουμ, “Inwards” με τις αποχρώσεις της θλίψης και του πένθους. Από το 2015 και μετά, οι Φινλανδοί έχουν αναπτύξει μια συγκεκριμένη προσέγγιση στη σύνθεση των νέων τραγουδιών. Συνεχίζοντας την πενταμελή σύνθεση, πέρα από τον τραγουδιστή Mikko Heino, τον κιθαρίστα Jesper Johnson, την rhythm section του ντράμερ Antti Ruokola με τον μπασίστα Jouni Mikkola, ο νεότερος, χρονικά, κιθαρίστας Pekka Loponen, που αντικατέστησε τον Jaakko Jernberg, συνδράμει σημαντικά στα φωνητικά, σε μια συνεργασία με τον Heino που συχνά χαρακτηρίζει το τελικό αποτέλεσμα.

Και στα οχτώ τραγούδια του άλμπουμ η μπάντα προσφέρει χαρακτηριστικά σφιχτοδεμένες συνθέσεις που σπάνια αδειάζουν ή χαλαρώνουν τους ρυθμούς τους. Βασισμένοι σε μια σειρά από κοφτά επιβλητικά ριφ που προσφέρονται στον ακροατή με ογκώδη αλλά καθαρό ήχο, οι Φινλανδοί στέκονται σε μια οριακή θέση ανάμεσα στο prog rock και το metal. Μοιάζοντας να αποφεύγουν εσκεμμένα το σύνηθες δράμα και το συχνά καταπιεστικό συναίσθημα του βρετανικού prog rock, οι διαθέσεις τους είναι πιο ωμές και ρεαλιστικές. Δεν είναι ακριβώς κυνισμός αυτή η αίσθηση που μεταφέρεται, είναι μάλλον μια επιβαρυμένη ανησυχία, μια επιθετικότητα που επιχειρεί να περιγράψει αυτή την αυξανόμενη αρνητικότητα που βίωσαν οι κοινωνίες μέσα στον χρόνο που πέρασε.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και με τον τρόπο των Minutian, είναι μάλλον εξευγενισμένη η περιγραφή του άγχους, της ψύχωσης, της απογοήτευσης, όλης αυτής της αρνητικής πίεσης και της ανησυχίας των ανθρώπων, που πιθανά γεννούν τόσες παράξενες σκέψεις για τους γύρω μας. Πάνω σε αυτή τη λογική, η συστράτευση των μουσικών κάτω από την ομπρέλα των επίμονων ρυθμών και με πρωταγωνιστή το drumming του Ruokola, γεννά τελικά αυτή την πυκνή περιγραφή που συχνά δίνει την αίσθηση μιας λαμπρής βαναυσότητας. Είναι καταλυτική η αλληλεπίδραση αυτών των ρυθμικών σχημάτων με τα πειθαρχημένα συμπαγή ριφ και τις φωνητικές μελωδίες που προσπερνούν αισθητά τις συμβατικές συνταγές του prog rock, αγγίζοντας μέχρι και indie εντυπώσεις. Είναι όμως πραγματικά αυτή η διαφορετική φωνητική προσέγγιση που ανοίγει σημαντικά τον χαρακτήρα του άλμπουμ και τους εκφραστικούς του κώδικες. Ο πλούτος του και η επίδραση των τραγουδιών πολλές φορές αναδύονται μέσα από την επανάληψη και την αφοσίωση στο άκουσμα, αλλά δεν υπάρχουν αδιάφορες στιγμές, φτάνει κανείς να πλησιάσει πιο κοντά στην ιδιαιτερότητα των πέντε μουσικών από το Ελσίνκι.

Αν προσπαθούσα να παγιδέψω άμεσα κάποιον με ένα δόλωμα ταχείας δράσης θα χρησιμοποιούσα χωρίς δεύτερη σκέψη το “Supersymmetry”, μια σπουδαία σύνθεση που ξεκλειδώνει ευκολότερα τις δυναμικές τους. Αν ήθελα να αποκαλύψω τις πολλές και ίσως όχι προφανείς πτυχές τους το δίδυμο των “Vacant Eyes”- “Scarefire”, με τις τόσο διαφορετικές διαθέσεις τους αλλά και το πλήθος των ρυθμών που δεν σταματούν να υπηρετούν τη ροή, περιγράφει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα τους.

Οι Minutian έχουν αναμφισβήτητα το δικό τους οροπέδιο με σπάνιο φρέσκο μουσικό αέρα: αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια δυσάρεστων θεμάτων, σπουδαία χρήση του ρυθμού, αρμονική χρήση των ακουστικών παρεμβάσεων, και μια αναζωογονητική προσέγγιση των φωνητικών.

Δεν θα σε αφήσουν να ξεμπερδέψεις εύκολα μαζί τους.

Official page: https://www.minutian.com/
Facebook: https://www.facebook.com/minutian/

461

Avatar photo
About Γιώργος Γεωργίου 540 Articles
Συνηθίζουν να λένε, «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι»… Αν μπορούσε λοιπόν να ιδρύσει το δικό του “Cabaret Voltaire”, στους τοίχους του θα είχε κορνίζες με φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα και πίνακες των David Bomberg και Edward Hopper. Πάνω στο πατάρι θα είχε τις δύσκολες περιπτώσεις, αυτούς που αν τελικά μάλωναν μεταξύ τους, θα έπρεπε να γίνει σε απομόνωση. Σε ειδικό “triryche design” τραπεζάκι ο Tate με τον De Garmo, και ακριβώς απέναντι σε ευρύχωρο καναπέ ο Fish με τον Steve Hogarth. Μοναχικό τραπέζι με κηροπήγιο και θέα από μικρό παράθυρο στην ομίχλη της πίσω αυλής ο Simon Jones. Φθαρμένο ημίψηλο σκαμπό και μίνι μπαρ δίπλα του για τον Nick Cave. Σκαλιστή πολυθρόνα για τον Ronnie James Dio, και κάθισμα VIP από το Villa Park για τον μουστάκια άρχοντα των ριφ. Φουτουριστικό κουπέ για τρεις σεβάσμιους κυρίους από τον Καναδά, μην τον ρωτήσεις ποιους. Κάτω σε περίοπτη θέση στο μπαρ, τον μορφονιό Joakim Larsson, για να τραβά τις ωραίες γυναίκες, και δίπλα του τον Jim Matheos να τον συμμαζεύει με την ψυχραιμία του όταν χρειάζεται. Σε ένα μικρό τραπέζι στην πιο σκοτεινή γωνιά, η περίεργη παρέα του David Sylvian, του Neil Hannon και του Paddy McAloon. Όταν κάθονται στο μπαρ και οι νεότεροι Einar Solberg, Daniel Tompkins και Daniel Estrin, η χημεία είναι πια ιδανική. Καθόλου άσχημα κι απόψε…