MIKAEL ÅKERFELDT : “Clark (Soundtrack From The Netflix Series)”

OST

Είδος : Soundtrack / film score
Εταιρεία : InsideOut Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας : 22 Ιουλίου 2022

Ο ληστής Clark Olofsson, μεγάλωσε στην Σουηδία σε δύσκολο περιβάλλον, και ενήργησε από την εφηβική του ηλικία κιόλας, περνώντας τελικά περίπου τη μισή του ζωή στην φυλακή. Η νέα σειρά του Netflix, με όνομα Clark, είναι αφιερωμένη σε αυτόν, και το soundtrack της έχει φέρει εις πέρας ο Mikael Åkerfeldt.

Δεν είναι απρόσμενο το γεγονός ότι ο Akerfeldt στράφηκε στο χώρο του soundtrack, καθώς ο πιο πρόσφατος δίσκος των Opeth, ήταν ο πιο θεατρικός και έδειχνε μια κατεύθυνση προς την ορχηστρική μουσική. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη που το έργο στο σύνολο του, θυμίζει Opeth χωρίς το metal στοιχείο. Ο Σουηδός Πλιάτσικας, πήρε τα μελωδικά στοιχεία του “In Cauda Venenum” και τα επέκτεινε σε ένα υπέροχο instrumental score που φωνάζει “Jazz Fusion” και “folk rock” , ενώ παράλληλα υπάρχουν αρκετές στιγμές με ανατολίτικα στοιχεία, αλλά και κλασσική μουσική.

Στα πρώτα κομμάτια του album, παρατηρούνται αρκετά στοιχεία 70s progressive rock, όπως για παράδειγμα το jazzy κομμάτι “Druglord Panic” που έχει έντονη King Crimson προσέγγιση. Υπάρχει επίσης ένα τρελo, groovy κομμάτι με τίτλο “Funky Chicken”. Όλα τα κομμάτια του δίσκου είναι τόσο καλά μιξαρισμένα και δομημένα, και αυτό βοηθάει στο immersion. Φυσικά, αφού μιλάμε για μια σειρά με δράση, κατά τη διάρκεια του score, υπάρχουν διάφορα επίπεδα pacing, με αποτέλεσμα αυτό να μη γίνεται βαρετό σε κανένα σημείο.

Αρχικά άκουσα το soundtrack χωρίς να έχω υψηλές προσδοκίες, έχοντας υπόψη ότι πολλά soundtrack υπάρχουν απλά για να συνοδεύουν την εκάστοτε ταινία η σειρά τους. Ο μάστορας λοιπόν, έγραψε ένα εξαιρετικό score, το οποίο περιέχει αρκετά κομμάτια που μπορούν να σταθούν και χωρίς τη σειρά του Netflix, για την οποία αυτό γράφτηκε. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το 14ο άλμπουμ των Opeth, και αν όχι, τότε σίγουρα μας προϊδεάζει για το μέλλον της δισκογραφίας τους.

Facebook : https://www.facebook.com/Opeth/
Spotify : https://open.spotify.com/artist/0ybFZ2Ab08V8hueghSXm6E

725

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.