METHEXIS: “Potential Deltas”

ALBUM

Είδος: Avant Garde / Progressive Rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 1 Μαΐου 2024

Άλλο ένα πολύ περίεργο album από τους Methexis, ένα one-man project του πολυοργανίστα Νικήτα Κίσσονα ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο με αυτό το progressive όχημα εδώ και μια ντουζίνα χρόνια και έφτασε αισίως στην τέταρτη full length δουλειά του “Potential Deltas”.

O όρος progressive υποθέτω ότι καλύπτει ετυμολογικά το album αλλά ακόμη και αυτός ο όρος μοιάζει περιοριστικός για να περιγράψει κανείς το τι γίνεται στο “Potential Deltas”. Ένα τεράστιο ανακάτεμα από ’70s prog rock, κινηματογραφική μουσική και noise layers, ελληνική παραδοσιακή μουσική και περίεργα ηλεκτρονικά loops που συνοδεύουν soul parts. Εντελώς “τρελές” επιρροές που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα παλαιότερων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Εν είδει απουσίας distortion, κιθαριστικώς ο Νικήτας μου έφερε πολλές φορές στο νου τον τεράστιο Steve Howe των Yes, αρώματα των οποίων θα συναντήσεις συχνά-πυκνά μέσα στα κομμάτια του album. Ως πολυοργανίστας, έχει φροντίσει να χρησιμοποιήσει με μαεστρία τα κρουστά και να εμπλουτίσει με πολλούς διαφορετικούς ήχους τα synth parts με αποτέλεσμα το άκουσμα να είναι πλούσιο. Φωνητικώς έχουμε μια εντελώς θεατρικότροπη ερμηνεία που μου έφερε στο νου τον Peter Hammil (στις solo δουλειές του) και ανεβάζει τον “κινηματογραφικό” παράγοντα σε υψηλά επίπεδα.

Υπό έναν τέλειο ήχο για αυτά που διαπραγματεύεται ο Νικήτας, τα κομμάτια αποτελούν ένα ασυνήθιστο concept που ακούγεται ολόκληρο, δηλαδή το να ακούσεις ξεχωριστά κάποιο κομμάτι δεν αποτελεί ενδεικτική πρακτική για να μπεις στο πνεύμα αυτής της δουλειάς. Το “Potential Deltas” ακούγεται σαν ένα μικρό soundtrack μιας αδημιούργητης τηλεταινίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν και γίνεται ένας μικρός χαμός από την επιμειξία διαφόρων κουλτουρών, θα προσπαθήσω να περιγράψω τι γίνεται. Το “Φωλιά” ακούγεται σαν να βγήκε από δίσκο του Μαρκόπουλου αν έπαιζαν μαζί του οι Gong και οι Van Der Graaf Generator, τερτίπια του Steve Howe στο “Starting Anew” πριν γυρίσει σε Ιταλική ταραντέλα και ’80s post punk με jazz φινάλε, το “You Want To Know” μου έφερε στο νου τον Ratata (και κατά συνέπεια έναν αφαιρετικό Mike Oldfield) με λιμανίσιο noise επίλογο. Άλλο ένα πολύ πειραματικό κομμάτι είναι και το “Emotive Elevator” με κλασικίζον clavier intro και φωνητική ερμηνεία ανάλογη των αμερικανικών ταινιών του 40-50 ενώ το “Χορός” είναι άλλο ένα “αλλού” disco / funk κομμάτι στα πρότυπα του Stevie Wonder. Tα δυο τελευταία κομμάτια, είναι εντελώς avant-garde χαρακτήρα με βουκολική αίσθηση με το μεν “Μέθεξις” να θυμίζει ψυχεδελικούς Pink Floyd του Syd Barrett και το “Μοιρολόι ”, μια 11λεπτη “πνευστή” σύνθεση με στοιχεία από Socrates.

Το “Potential Deltas” των (του) Methexis είναι ανορθόδοξο άκουσμα και δεν αποτελεί προϊόν που αποσκοπεί στην ψυχαγωγία. Ανήκει σε μουσικές που το κριτήριο αξιολόγησης είναι η γέννεση εικόνων και η ενδοσκόπηση και το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται είναι περιορισμένο. Αφορά εγκεφάλους ελαφρά σαλταρισμένους καθώς και σε άτομα που τη βρίσκουν με αντισυμβατικά ακούσματα και απαιτεί την προσοχή του ακροατή για να αφομοιωθεί. Ένα εκκεντρικό διάλειμμα από την κουπλέ-ρεφρέν-κουπλέ-ρεφρέν-solo-ρεφρέν-τέλος συνήθη συνθετική φόρμουλα.

Facebook: https://www.facebook.com/MethexisProject/
Bandcamp: https://methexis.bandcamp.com/album/potential-deltas-2024

378
Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1195 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.