MASS CULTURE: “Barren Point”

Είδος: Post Hardcore
Εταιρεία: Mind the Cat Recordings
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Μαΐου 2023

Κάποια στιγμή είχα γράψει σε μία προσωπική μου ανάρτηση: “Ξέρεις τι γουστάρω στους Mass Culture; Ότι δεν θέλησαν ποτέ να γίνουν πρώτο όνομα… δεν αισθάνονται άβολα να παίζουν support σε σχήματα άβγαλτα… μπορείς να κατεβάσεις τους δίσκους τους δωρεάν… και ρε φίλε είναι μπαντάρα!”.

Ανάμεσα στις οπαδικές λέξεις, μπορεί κάποιος να διακρίνει όλα τα στοιχεία που με έχουν κάνει fan του συγκροτήματος. Με ήχο που ισορροπεί μεταξύ του metal και του post-hardcore και με “αντί” στάση χωρίς να το κάνουν σημαία, φέρνουν στην επιφάνεια τις πιο σκοτεινές γωνίες του ελληνικού ήχου από το 2011 κι εγώ πάντα είμαι κάπου εκεί γύρω να το απολαμβάνω.

Στις 15 Μαΐου οι Mass Culture ετοιμάζουν να κυκλοφορήσουν τον δεύτερο ολοκληρωμένο δίσκο τους με τίτλο: “Barren Point” μέσω της ανεξάρτητης δισκογραφικής, “Mind the Cat Recordings” και μας έκαναν την τιμή να μας στείλουν τον δίσκο πριν την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του.

Είχα μια εικόνα για τον ήχο και την αισθητική του “Barren Point” μέσω των 2 κομματιών που έχουν κυκλοφορήσει οι Mass Culture. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τα “Point of Liminality” και “Mist & Tar” τα οποία είναι και τα εναρκτήρια κομμάτια του δίσκου. Τα κομμάτια αυτά μαζί με την δημοσιοποίηση του artwork, μου έδωσαν την εντύπωση ότι το συγκρότημα υιοθέτησε ένα πιο σκοτεινό ύφος στον ήχο του. Ακούγοντας και τον υπόλοιπο δίσκο, η αίσθηση που είχα επιβεβαιώθηκε καθώς το “Barren Point” είναι πολύ πιο σκοτεινό και εσωτερικό από το “Primal | Ephemeral” του 2018.

Ο ήχος των Mass Culture στο “Barren Point” είναι ο χαρακτηριστικός signature ήχος του σχήματος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναλαμβάνονται. Το “Barren Point” θα θυμίσει στους μυημένους της σκηνής, την εποχή που το hardcore προσπαθούσε να εξελιχθεί σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Post-Metal. Έχει την αλητεία των Cult of Luna όταν κυκλοφορούσαν το ομώνυμο album τους και το “The Beyond”, αλλά έχει και τον λαβύρινθο του “Celestial” των Isis.

Στις πιο τεχνικές λεπτομέρειες του δίσκου η ρυθμική βάση (μπάσο και drums) έχουν βγει λίγο πιο μπροστά από το “Primal | Ephemeral” και δίνουν μια αίσθηση live. Τα φωνητικά είναι αρκετά πιο καθαρά και γενικότερα όλες οι συνθέσεις εξελίσσονται όμορφα, αλλά υπήρχαν σημεία που θα ήθελα τις κιθάρες λίγο πιο μπροστά γιατί μου έλειπε κάτι πρίμο.

Ακολουθώντας τα χνάρια των πατεράδων του ήχου οι Mass Culture δεν θα κυκλοφορήσουν ένα εύπεπτο album και αν για τον ακροατή η μουσική δεν είναι μια αμφίδρομη σχέση, δεν θα καταφέρει ποτέ να μπει μέσα στη δυστοπία που προσπαθεί να εκφράσει το σχήμα. Το “Barren Point” δεν είναι ένα album που θα ακουστεί σε bar, ούτε αυτό που θα παίζει στο background ενώ κάνεις κάτι άλλο, είναι ένα album που θα σε συντροφεύσει όταν θες να “ταξιδέψεις” και θα σου βγάλει γούστα όταν το ακούσεις live.

“Barren Point” tracklist:
1.Point of Liminality
2.Mist & Tar
3.Bones of this World
4.Grottoes, Revisited
5.Margins
6.Materialized
7.Grinding Light

Facebook: https://www.facebook.com/massculturegr
Instagram: masscultureband
Bandcamp: https://massculture.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1a4CDR0VRkkbTHUb6ZtrZM

758

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 123 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.