MARIO LALLI & THE RUBBER SNAKE CHARMERS: “Folklore From The Other Desert Cities”

ALBUM

Είδος: Psych Desert Rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 29 Μαρτίου 2024

Δεν υπάρχει πιο ειλικρινής, ουσιαστική και συνάμα γνήσια συνθήκη από το να καταστήσεις γνωστή τη νέα σου δισκογραφική δουλειά και καλλιτεχνική έκφραση στους οπαδούς σου, παρά μέσα από τη ιεροτελεστία της ζωντανής παρουσίασης επάνω στη σκηνή.

Ακόμα και αν λέγεσαι Mario Lalli και Brant Bjork και η ζωή σου είναι συνυφασμένη και εξαρτημένη από τη μουσική, και έχεις αποκτήσει βίους παράλληλους με τα αμέτρητα συγκροτήματα στα οποία έχεις συμμετάσχει στο παρελθόν και συνεχίζεις στο παρόν αλλά και με τους ακόλουθους σου εννοείται όλα αυτά τα χρόνια.

Όταν ξεκίνησε αυτή η ιδέα περίπου δεκαπέντε χρόνια πίσω, αφήσαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το στίγμα τους εξέχουσες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες, ή πιο απλά οι γνωστοί άγνωστοι μεταξύ της Καλιφορνέζικης Desert Rock σκηνής, ενδεικτικά αναφέροντας τους Dino Lalli, Gary Arce, Tony Tornay Bill Stinson, Nick Oliveri και Alain Johannes. Στην πρόσφατη εκδοχή των Rubber Snake Charmers οι κύριοι Mario Lalli και Brant Bjork πλαισιώνονται από τον Ryan Güt στα τύμπανα και τον “Ερημικό Αγύρτη” και μουσικό περιπλανώμενο Sean Wheeler στα φωνητικά και στον ρόλο του ποιητή. Τον οποίο Wheeler είχαμε απολαύσει ζωντανά στην επίσκεψη του “θείου” Brant στο υπόγειο της Σολωμού προ δεκαετίας.

Στην καινούρια δισκογραφική τους απόπειρα προσπαθούν να αποτυπώσουν μουσικά και αισθητικά τον πρωτόλειο Desert ήχο όπως αυτός “γεννήθηκε” στα γνωστά πάρτι στη Mojave έρημο προσεγγίζοντας την τέχνη της δημιουργίας μέσα από μία αυτοσχεδιαστική, ψυχεδελική και εξερευνητική σκοπιά, χωρίς κανόνες από κάποιο εγχειρίδιο, παρά ακολουθώντας το ένστικτό τους, το οποίο έχει αποδειχθεί αλάνθαστο εκ του αποτελέσματος όλες αυτές τις δεκαετίες μέσω της δισκογραφίας τους.

Το ντεμπούτο τους “Folklore From The Other Desert Cities” ηχογραφήθηκε ζωντανά κατά την πρόσφατη περιοδεία τους στην Αυστραλία (φέρνοντας κατά νου την σειρά “Live in the Mojave Desert” μέσω της Heavy Psych Sounds) με μόλις τέσσερις συνθέσεις έχοντας καταφέρει να αιχμαλωτίσουν τον οργανικό ήχο και το ζωντανό συναίσθημα του ιδιώματος που οι ίδιοι έχουν υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια. Είναι τόσο στενή η σύνδεση μεταξύ τους που αγγίζει τα όρια οικογενειακής συγγένειας υπό μία έννοια. Με κάποιο τρόπο όλοι τους είναι παιδιά του ίδιου καυτού Καλιφορνέζικου Ήλιου και η Μητέρα τους είναι η έρημος της οποίας ο ομφάλιος λώρος δεν έχει κοπεί και ακόμα και σήμερα τους τροφοδοτεί με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και στοιχεία ώστε να δημιουργούν και αυτοί με τη σειρά τους.

Η μουσική των “γητευτών των φιδιών” είναι ψυχεδελική και ρευστή και θα καταβάλει κάθε κυβικό εκατοστό του κορμιού σου. Όπως θα αντιληφθείς θα γίνεις ένα σκεύος ηχητικής ηδονής με τον ηλεκτρισμό να διαπερνά κάθε ίχνος του σώματός σου προκαλώντας σου ρίγη ικανοποίησης.

Ηχητικοί αυτουργοί αυτής της πράξης αποτελούν οι ρυθμικές μπασογραμμές βαρέων βαρών του Lalli που αποκτούν ένα διαλογιστικό χαρακτήρα, και πίστεψέ με θα σε προσηλυτίσουν με περίσσια ευκολία, καθώς επίσης και η διαισθητική κιθαριστική δουλειά του “θείου” Brant που θα σε συνεπάρει from down to earth μέχρι ύψιστα ατμοσφαιρικά Psych στρώματα. Ο Güt από την πλευρά του αποδεικνύει περίτρανα πως δεν είναι τυχαία στους Stöner και στο προσωπικό συγκρότημα του Brant, και συνεισφέρει στην σταθερότητα του όλου εγχειρήματος δίνοντας το ελεύθερο στον ηχητικό Σαμάνο Wheeler ώστε να ξετυλίξει το όραμα του, ως προέκταση της δικής του βιωματικής εμπειρίας απαγγέλοντας σκοτεινές όμορφες λέξεις και απόκοσμες φωνητικές ενέργειες. Εμφανίζεται σαν ενσαρκωμένος Jim Morrison έχοντας το “American Prayer” στην κατοχή του σαν εικόνισμα, ενώ η αντισυμβατική του περσόνα και η καλλιτεχνική του συμπεριφορά δεν απέχουν από αυτή του δικού μας Νικόλα Άσιμου.

Το φολκλορικό weedian καραβάνι των “Rubber Snake Charmers” δεν θα ορίσει την μοίρα σου, μηδέ θα σου πει το ριζικό σου, παρά θα σου χαρίζει μία ακουστική εμπειρία και έναν ωστικό οργασμό που θα γίνεται όλο και πιο παραισθησιογόνος και εθιστικός όσο περνάει ο καιρός.

“Go With The Flow” λοιπόν…και όπου σας βγάλει…

Facebook: https://www.facebook.com/RUBBERSNAKECHARMERS
Bandcamp: https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/mario-lalli-the-rubber-snake-charmers-folklore-from-the-other-desert-cities

227

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...