MARIANAS REST: “Fata Morgana”

ALBUM

Είδος: Melodic death/Doom metal
Δισκογραφική: Napalm Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Μαρτίου 2021

Όταν μιλάμε για ατμοσφαιρικό metal ήχο, η Φινλανδία είναι από τις πρώτες χώρες που έρχονται στο νου “by default”. Εξαίρεση στον κανόνα δεν αποτελούν ούτε οι Marianas Rest από το παραλιακό Kotka, οι οποίοι ξεκίνησαν πριν πέντε χρόνια με ένα album (“Horror Vacui”) που δεν με εντυπωσίασε, πιθανότατα λόγω του “by the book” μελωδικού death ήχου του που δεν έκανε ούτε τις συνθέσεις του αλλά ούτε και τους ίδιους να ξεχωρίζουν από την αγέλη των Insomnium ή των Be’lakor (και ας μην είναι Φινλανδοί).

Το “Ruins” του 2019 από την άλλη, ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα να ακούσω, Μια συνέχεια εμπνευσμένη και με περισσότερα ατμοσφαιρικά στοιχεία του «ακραίου» ήχου, άρα και λιγότερες ταμπέλες στον ήχο των τραγουδιών.

Το τρίτο παιδί τους η “Fata Morgana”, είναι όντως ένας ανώτερος αντικατοπτρισμός για την μπάντα, ένα βήμα που φέρει το όνομά τους πιο κοντά στην επιφάνεια και θα γυρίσει τα κεφάλια πολλών ανθρώπων που άφησαν τους Φινλανδούς να περάσουν απαρατήρητοι τα προηγούμενα χρόνια. Το album έχει πιο ξεκάθαρες από ποτέ τις βασικές επιρροές του από την δισκογραφία των συντοπιτών τους Swallow The Sun: σε πολλά περάσματα των “Sacrificial”, “The Weight” και “South Of Vostok” μπορεί να μπερδευτείς επικίνδυνα – αν και ο δρόμος που άνοιξαν οι Swallow δεν γίνεται αντιληπτός μόνο σε σημεία λίγων τραγουδιών, αλλά στην αύρα όλου του δίσκου, όπως άλλωστε και αυτή των Ghost Brigade που χαμογελούν πίσω από κάθε μελαγχολικό bridge του “Glow From The Edge” ή και του ομότιτλου.

Η γ@μ@τη έκπληξη που μας επιφύλαξαν και που εμπλουτίζει την ποικιλία αλλά και την ατμόσφαιρα της “Fata”, είναι τα μαυρομεταλλικά σημεία στις κιθάρες (“Advent Of Nihilism”) και στα ουρλιαχτά του Jaakko Mäntymaa (“Fata Morgana”), που θυμίζει αρκετά τον τρόπο που διαχειρίζονται πλέον την “ντουμντεθίλα” τους οι Diabolical και πηγαίνοντας ακόμα πιο βαθιά σε αυτόν τον ποταμό, αγγίζοντας λίγο και τις depressive black όχθες.

Σκοτάδι, ατμόσφαιρα, δυνατή παραγωγή, replay value: μπορεί ο ήχος που οι Marianas Rest υπηρετούν να μοιάζει κάθε χρόνο και πιο «βαλτωμένος», αλλά με τέτοια albums υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Η Mariana δίνει τα Restα της, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να της δώσετε μια ευκαιρία να σας βάλει στον αντικατοπτρισμό της, στον κόσμο της.

Facebook: https://www.facebook.com/marianasrestofficial/
Official Page: https://www.marianasrest.com/

727
Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.