MANSION

INTERVIEW

Μία από τις πολύ ευχάριστες και καλοδεχούμενες εκπλήξεις της έναρξης του σωτήριου έτους του Κυρίου ημών 2023 ήταν η κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου των Mansion.

Το “Second Death” (review) ήρθε από το πουθενά, αλλά κατάφερε με χαρακτηριστική ευκολία να στρέψει την προσοχή πολλών στην doom τελετουργική μουσική μιας αίρεσης χριστιανικού εσωτερισμού από τη Φινλανδία. To rockway.gr εξασφάλισε για το ποίμνιο του, σε πανελλαδική πρώτη, μια αποκλειστική συνέντευξη με τον κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος Jaakob, τον οποίο υποδέχτηκε μετά βαΐων και κλάδων ο εν Χριστώ αδερφός Πέτρος Μπεϊμανάβης. Έχετε λίγα λεπτά να μιλήσουμε για τους Mansion;

-Γεια σου, Jaakob. Σε καλωσορίζω στο rockway.gr. Μιας και μιλάμε για πρώτη φορά, μπορείς να μας συστήσεις το συγκρότημα και να μας πεις δυο λόγια για την πορεία σας και για το τόσο ξεχωριστό και ενδιαφέρον project των Mansion;
Οι Mansion σχηματίστηκαν το 2011 ως μπάντα τριών ατόμων. Το πλήρες lineup προέκυψε το 2012. Ο κύριος λόγος για τη δημιουργία του συγκροτήματος ήταν –και παραμένει– η πρόθεσή μας να αποδώσουμε ηχητικά τις προφητείες της Μητέρας Alma. Τα οράματά της έχουν να κάνουν με διάφορα πράγματα, αλλά κυρίως αφορούν τον όλεθρο των αμετανόητων και το αναπόφευκτο τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε. Ο στιχουργός μας, ο Mikael, κρατά σημειώσεις από όσα της έχουν φανερωθεί και γράφει στίχους βάσει αυτών. Είναι ποίηση για τους χρηστούς και τους ενάρετους, κατά μία έννοια.
Μέσα στα χρόνια, έχουμε κυκλοφορήσει πληθώρα 7” και EP, αλλά και δύο albums. Το ντεμπούτο μας “First Death of the Lutheran” το 2018 και τον δεύτερο δίσκο μας “Second Death” τον Ιανουάριο 2023. Επίσης, ήμασταν ενεργοί συναυλιακά αυτά τα χρόνια και σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον.
Πριν το συγκρότημα, ήμασταν όλοι ελεεινά και τρισάθλια ρεμάλια, πάντα τέζα στα ναρκωτικά και πίτα στο αλκοόλ, ακούγαμε doom metal και κάναμε ακολασίες όποτε μας δινόταν η ευκαιρία. Αυτό άλλαξε όταν η Άλμα μάς φώτισε. Πλέον έχουμε δοθεί πλήρως σε Εκείνη και στον Κύριο.

-Συγχαρητήρια για το νέο σας album. Είμαστε ακόμα στις αρχές του 2023, αλλά πιστεύω ότι θα είναι στα αγαπημένα μου της χρονιάς. Αισθάνεστε ότι έχετε δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό αυτήν τη φορά; Τι κάνατε για να βγάλετε αυτό το αποτέλεσμα;
Είμαστε ικανοποιημένοι από το album. Είχαμε πολύ ισχυρές βλέψεις για τον ήχο που θα έπρεπε να έχει και καταφέραμε να μην ξεστρατίσουμε κατά τη διαδικασία της δημιουργίας του. Σε σύγκριση με παλιότερες δουλειές μας, αυτή έχει περισσότερη ουσία, από όλες τις απόψεις: στον ήχο, στους στίχους, στις συνθέσεις. Είναι πιο συνεκτική, συνολικά. Περιέχει πολλές μεταβολές στις δυναμικές και η παραγωγή είναι αυτή ακριβώς που πρέπει. Έχει το πλήρες πακέτο, θα έλεγε κανείς.

-Αν κατάλαβα καλά, το “Second Death” είναι ανεξάρτητη κυκλοφορία. Πώς και οι Mansion δεν έχουν δισκογραφικό συμβόλαιο; Δεν δεχτήκατε ποτέ κάποια καλή προσφορά ή σας ταιριάζει πιο πολύ να λειτουργείτε ανεξάρτητα;
Δίκιο έχεις. Το “Second Death” είναι ανεξάρτητη κυκλοφορία, κυρίως επειδή δεν μας έγινε κάποια αξιόλογη πρόταση από τις εταιρείες. Εκ των υστέρων, διαπιστώνω ότι αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να βγει ο δίσκος, καθώς είχαμε όσο χρόνο χρειάστηκε για να κάνουμε τα πάντα όπως έπρεπε να γίνουν: χωρίς διορίες, με απόλυτη ελευθερία και κανέναν απολύτως συμβιβασμό. Ασφαλώς και κάποια πράγματα θα ήταν πιο εύκολα αν είχαμε μια δισκογραφική εταιρεία από πίσω μας. Όμως, αν είναι να υπογράψουμε ποτέ συμβόλαιο, θα πρέπει να είναι πολύ καλό.

-Παρότι η μουσική σας μου φαίνεται μοναδική, αναρωτιέμαι ποιοι καλλιτέχνες βοήθησαν τους Mansion να διαμορφώσουν τον ήχο τους, είτε η επιρροή τους παραμένει παρούσα στη μουσική σας ταυτότητα είτε όχι. Θα έλεγες ότι αυτήν τη φορά επεκτάθηκε το εύρος των στοιχείων που κατέληξαν στις συνθέσεις σας;
Κάθε μέλος του συγκροτήματος έχει τις δικές του επιρροές και αυτές προέρχονται από κάθε γωνιά του μουσικού σύμπαντος. Οι Black Sabbath, η Björk, οι Darkthrone, η Diamanda Galas, οι Candlemass, οι Portishead, οι Venom, οι Bathory και οι Celtic Frost ανήκουν στα κοινά μας αγαπημένα ακούσματα. Η έμπνευση για τη μουσική μας απορρέει από ποικίλες πηγές· πηγάζει είτε από οπτικές, είτε από ακουστικές, είτε από γραπτές μορφές τέχνης.

-Και ως προς τις επιρροές σας στον αισθητικό (οπτικό και υφολογικό) τομέα; Εμένα, πάντως, μου γεννάται η εντύπωση ότι την εικόνα των Mansion συμπληρώνει μια έντονα θεατρική και κινηματογραφική πλευρά. Τι έχεις να πεις πάνω σε αυτό;
Έχουν σχολιάσει για την αισθητική μας ότι παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το κινηματογραφικό έργο του Ingmar Bergman. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό, γιατί το οπτικό του αποτύπωμα είναι εξαιρετικά ισχυρό. Το κλίμα και η ατμόσφαιρα σε μερικές από τις ταινίες του μας ασκούν τρομερή έλξη.

-Ακούω το “Second Death” ασταμάτητα από τότε που κυκλοφόρησε και δεν παύω να σκέφτομαι ότι τούτη τη φορά εστιάσατε το ενδιαφέρον σας στα φωνητικά μέρη. Η Alma και ο Osmo έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά: τραγουδούν, ψάλλουν, εκτοξεύουν κατάρες και επιρρίπτουν καταδίκες. Αν έχω δίκιο, πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια ή είναι κάτι που σας βγήκε φυσικά;
Σωστά κατάλαβες. Αν έπρεπε να ξεδιαλέξουμε ένα μόνο πράγμα που μας κάνει να ηχούμε διαφορετικά από τις άλλες μπάντες του είδους που πρεσβεύουμε, αυτό δεν μπορεί παρά να είναι τα φωνητικά μας. Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν άλλοι ερμηνευτές στο doom metal που να μπορούν να συγκριθούν με τους δικούς μας. Πολλά από όσα ανέφερες μας βγήκαν με έναν πολύ φυσικό τρόπο.

-Ποιο θα ήταν το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσουμε τη μουσική εμπειρία που προσφέρουν οι Mansion έτσι όπως πρέπει;
Κλείστε τα φώτα. Συντονιστείτε στη συχνότητα του Κυρίου. Απαρνηθείτε το δηλητήριο του Διαβόλου.

-Χωρίς να σας έχω δει ποτέ live, υποθέτω ότι η μουσική των Mansion απαιτεί κάποια ιδιαίτερη σκηνική προσθήκη. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μεταφέρετε αυτήν την αλλόκοτη και υποβλητική ατμόσφαιρα σε συναυλιακό περιβάλλον;
Το «εύκολο» και το «δύσκολο» είναι λέξεις μονάχα. Πρόκειται για χρέος, είναι μια υποχρέωση. Για εμάς, δεν υπάρχει κάτι αλλόκοτο, είναι απλά φυσικό.

-Έχετε συναυλιακά σχέδια για την προώθηση του “Second Death”;
Έχουμε ήδη κάνει μερικά release shows στη Φινλανδία. Τώρα, όμως, θα κάνουμε ένα διάλειμμα από τη σκηνή για το επόμενο δισκογραφικό μας βήμα, το οποίο θα αφορά μια κοινή κυκλοφορία με το συγκρότημα Jess and the Ancient Ones. Τον Μάη, θα ξαναβγούμε στον δρόμο, περιοδεύοντας στη Φινλανδία μαζί με τους Lord Vicar. Θα μας άρεσε πολύ να επισκεφτούμε και άλλες χώρες, αλλά δεν μας έχουν γίνει προτάσεις.

-Σε ευχαριστώ, Jaakob, που βρήκες τον χρόνο να μιλήσουμε. Τα τελευταία λόγια, δικά σου.
Το Τέλος πλησιάζει.

https://weshalllive.bandcamp.com/ 
https://www.facebook.com/mansionalma/ 

470

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.