MANO DE MONO “Chameleon Tongue”

ALBUM

Είδος: Stoner/Desert Rock
Δισκογραφική: Electric Valley Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 15 Απριλίου 2022

Σε μία υποθετική ερώτηση τι κοινό έχουν η Σαρδηνία, με τις πολιτείες της Καλιφόρνια, Λουιζιάνα και με την πολή του Seattle (from district of Columbia), η πιθανή απάντηση θα ήταν ότι αποτελούν ένα ταξιδιωτικό προορισμό που αξίζει να επισκεφθείς κάποια στιγμή, βάζοντας check στην bucket list της ζωή σου.Ακούγοντας όμως το καινούριο δίσκο από τους Ιταλούς Mano De Mono, “πνευματικό παιδί” για την ονοματοδοσία των οποίων είναι οι Corrosion of Conformity λόγω του ομότιτλου κομματιού, αντιλαμβάνεσαι ότι αποτελεί το συνδετικό κρίκο της μουσικής κληρονομιάς των προαναφερθέντων μουσικών μητροπόλ(ιτει)εων.

Η τετράδα βάζει την Σαρδηνία στον μουσικό χάρτη, αναβιώνοντας τον fuzz-αριστό ήχο της late 90s περιόδου της σκηνής του Palm Desert ανεβάζοντας τον υδράργυρο με desert θερμοκρασίες, με την free spirit ιδεολογία και μία party ατμόσφαιρα να διαχέεται παντού. Και ενώ την ίδια στιγμή αναμιγνύει στις συνθέσεις του δίσκου την επιθετική και τσαμπουκαλεμένη πλευρά από NOLA μεριά, προβάροντας ταυτόχρονα τα καρό πουκάμισα και τα Dr.Martens σε συνδυασμό με την εκφραστικότητα και την κοινωνική ευαισθησία μα και αστική ανυσηχία του Grunge κινήματος.

Οι Ιταλοί σε συνθέσεις όπως τα “Old Tired Tree” και “Chameleon Tongue” σου προσφέρουν ένα ηχητικά παραισθησιογόνο άκουσμα, το οποίο κατ΄επέκταση οπτικά θα σου δημιουργήσει ένα desert σκηνικό με κάκτους peyote, ενισχυτές, και θα οραματιστείς τον Scott Reeder ξυπόλυτο να σηκώνει σκόνη με τις παλλόμενες μπασογραμμές, τον θείο “Brant” να διδάσκει ρυθμική απλότητα δίνοντας ροή στο drum set του, την ίδια στιγμή που οι δύο, Josh και John ερωτοτροπούν έκαστος στο είδος του, ένας στην κιθάρα και ο άλλος στο μικρόφωνο.

To “Chameleon Tongue” στην ολότητα του είναι φιλικά και ηχητικά προσκείμενο σε συγκροτήματα όπως Samsara Blues Experiment, Nebula, Fu Manchu, Down, Soundgarden και πάει λέγοντας, χωρίς να μπαίνει κάποια τελεία στη λίστα, καθώς αυτό οφείλεται στις φωνητικές ορέξεις του Athos Cherchi, ο οποίος ουσιαστικά κινεί τα νήματα και σέρνει τον χορό. Αξιοσημείωτη είναι η “χαμαιλεόντεια” προσέγγιση του στο κομμάτι των φωνητικών όπου με την σειρά του παρασέρνει και τους υπόλοιπους με τους οποίους δεν έχουν μουσικά στεγανά και μεταπηδούν από το ένα ιδίωμα στο άλλο χαρίζοντας μας ένα εναλλακτικό άκουσμα. Πιθανόν να οφείλεται και στην καταγωγή, δεδομένου πως τα φωνητικά έχουν φινέτσα και εκπέμπουν έναν ερωτισμό που εναλλάσεται με το γρένζι άλλωτε σκληραίνοντας και άλλωτε “μαλακώνοντας” την χροιά του.

Με την “Chameleon Voice” λοιπόν μπαίνει στο πετσί του ρόλου και ενσαρκώνει επιτυχημένα τους Phil Anselmo, David Draiman,Zakk Wylde, ενώ έπειτα από μία δόση μεταλλικού botox στο λαρύγγι ακούγεται ως “επιμεταλλωμένος” Eddie Vedder και Chris Cornell μαζί. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως στα ελάχιστα instrumental περάσματα του άλμπουμ, η φάση ξεφεύγει με ένα ταξιδιάρικο και ψυχεδελικό vibe, με τους Yawning Man και Black Sky Giant να έρχονται κατά νου, ανοίγοντας ακόμη μία πτυχή της μπάντας έτοιμη προς εξερεύνηση.

Συμψηφίζοντας όλα τα προαναφερθέντα, το Ιταλικό κουαρτέτο μας χαρίζει μία Punk ζωτικότητα με μελωδία σε πλήρη αρμονία, προσφέροντας μας μία αξέχαστη σωματική και ηχητική down tempo εμπειρία από την μία, ενώ από τη άλλη (εν μέσω αδυσώπητων καιρικών χτυπημάτων με ευφάνταστα ονόματα στην παρούσα ), μία δίοδο θερμικής αύξησης και ψυχικής ανάτασης φέρνοντας το καλοκαίρι και το Duna Jam όλο και πιο κοντά.

Facebook: https://web.facebook.com/manodemonoband
Bandcamp: https://manodemono.bandcamp.com/releases

766

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...