MAGNUM: “The Serpent Rings”

REVIEW

Όταν φτάνεις να κριτικάρεις ένα album από θρύλους της hard rock σκηνής, τότε καταλαβαίνεις ότι πολύ δύσκολα μπορείς να βρεις τα λόγια, τις φράσεις, τις προτάσεις για να το περιγράψεις. Οι Magnum, είναι από τις μπάντες-θρύλους της hard rock σκηνής και το “The Serpent Rings” είναι η “νέα” τους μουσική περιπέτεια και η συνέχεια της μουσικής κληρονομιάς, που αγγίζει πλέον τα σχεδόν 50 χρόνια (48, για την ακρίβεια).

Οι Βρετανοί βετεράνοι της hard rock, δεν είναι άγνωστοι σε όσους έχουν ασχοληθεί με το rock γενικότερα. Αντιθέτως, είναι μία μπάντα που εδώ και μισό σχεδόν αιώνα ζωής, παράγει μουσική και προσφέρει απλόχερα τους ύμνους της στο φιλοθεάμων κοινό. Από το 1972, όταν οι Tony Clarkin και Bob Catley δημιούργησαν το group στο Birmingham, οι Magnum έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα μύθο γύρω από το όνομα τους, που αν μη τι άλλο ταιριάζει απόλυτα σε όλα όσα έχει προσφέρει το group στη σκηνή της rock μουσικής. Ακόμα και την περίοδο 1995-2001, όπου η μπάντα είχε ένα κενό διάστημα, οι δύο πρωταγωνιστές του δε σταμάτησαν να δουλεύουν πάνω σε rock ιδέες. Άλλωστε τα 20 albums και οι αμέτρητες live εμφανίσεις ανά τον κόσμο, δείχνουν τη ζωηρή πραγματικότητα των Magnum. Το “The Serpent Rings” είναι το 21ο πόνημα του group και απ’ ότι φαίνεται οι Βρετανοί θρύλοι έχουν να δώσουν πολλά ακόμη στη hard rock και progressive rock σκηνή.

Οι Magnum, από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής τους, ασχολήθηκαν με το hard rock και μάλιστα εμπλουτίζοντάς το με κάποια prog rock στοιχεία, δημιουργώντας έναν πιο μελωδικό ήχο. Σαφώς και τα riffs τους εξέπεμπαν μία δυνατή αύρα, όμως το γεγονός ότι τα πλήκτρα είχαν αρκετά ενεργό ρόλο στα κομμάτια τους, έδινε μία μελωδική πνοή στα albums των βετεράνων rockers.

Το “The Serpent Rings”, με το καλημέρα σου συστήνει όλη τη σταδιοδρομία των Magnum στο εξαιρετικό, εναρκτήριο άσμα “Where Are You Eden?”. Ένα κομμάτι, που περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μουσικό όραμα των Βρετανών hard rock θρύλων. Το ντύσιμο δε του riff με μία prog rock διάθεση, με τα πλήκτρα να κάνουν τρομερό παιχνίδι, ζωντανεύει το τραγούδι και αρχίζει να σε ταξιδεύει στην εποχή όπου το hard και prog rock άρχισε να σκαρφαλώνει προς την κορυφή της μουσικής πραγματικότητας. Το “You Can’t Run Faster Than Bullets”, σε παρασύρει εκ νέου στη hard rock διάθεση της μπάντας, ενώ το “Madman or Messiah” σε βάζει στην prog rock λογική του group. Εάν δε ψάχνουμε ένα κομμάτι που ανταποκρίνεται πλήρως στο τι εστί Magnum, τότε το “Not Forgiven” είναι, χωρίς δεύτερες σκέψεις, η απάντηση. Όλη η hard rock δημιουργικότητα και η progressive rock ουσία των βετεράνων rockers, βρίσκεται μέσα στο συγκεκριμένο τραγούδι και έχει “ποτίσει” τα riffs και τους στίχους με τη δυναμική των Tony Clarkin και Bob Catley, όπως μόνο αυτοί ξέρουν.

Ακούγοντας το album προσεκτικά, υπάρχουν δύο πραγματάκια στα οποία πρέπει να σταθείς. Το ένα είναι ότι η μπάντα βρίσκεται σε μία περίοδο συνθετικού οίστρου. Το “The Serpent Rings”, είναι γεμάτο από συνθέσεις που σφίζουν από hard rock ζωντάνια, progressive rock ενέργεια και μελωδικό πάθος, κάνοντας το δίσκο να ακούγεται πιο ώριμος και πιο μαγευτικός από ποτέ. Τα “House Of Kings”, “Where Are You Eden?” και “The Great Unknown”, είναι φτιαγμένα με όλα τα παραπάνω υλικά, ενώ και τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου δεν υπολείπονται σε ποιότητα και σίγουρα δε μπορείς να τα χαρακτηρίσεις fillers. Οι Magnum έβαλαν τα δυνατά τους και αυτό φαίνεται σε κάθε τραγούδι, σε κάθε riff και σε κάθε solo του album, φτιάχνοντας ένα δίσκο που κάθε νέα μπάντα θα ζήλευε. Νομίζω ότι και πολλά groups με τεράστια καριέρα στο χώρο, ίσως νοιώσουν δέος μπροστά σε αυτήν τη μουσική πανδαισία, που δημιούργησαν οι Βρετανοί θρύλοι.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι το γεγονός ότι η μπάντα έβαλε και μία διάθεση rock όπερας σε αυτόν το δίσκο. Μπορεί η progressive τάση του group να υπάρχει σε αρκετά κομμάτια του album, όμως τα “Man” και “Crimson On The White Sand”, αποπνέουν μία αίσθηση rock όπερας, κάνοντας τα τραγούδια ακόμη πιο επικά, ακόμη πιο εύηχα. Δε θυμάμαι όλα αυτά τα χρόνια τη μπάντα να έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όμως είναι φανερό ότι “ταιριάζει γάντι” σε αυτόν το δίσκο και στο όλο project των Magnum. Ίσως οι Tony Clarkin και Bob Catley να πρέπει να το σκεφτούν να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο των Savatage (“Streets: A Rock Opera”) ή ακόμα και τα “A Metal Opera Pt I” και “Part II” των Avantasia, αφού το όλο ύφος είναι κοντά στον ήχο των Βρετανών hard rock θρύλων.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι το “The Serpent Rings” πρόκειται για ένα album που σε κάποια χρόνια θα λογίζεται ως κλασικό. Και αυτό, γιατί περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα κλασικά albums. Αποπνέει την αύρα του μεγάλου δίσκου, είναι γεμάτο με αξιόλογες συνθέσεις, ενώ έρχεται σε μία περίοδο που αλλά groups σκέφτονται τη συνταξιοδότηση, δείχνοντας ότι οι Magnum είναι αρκετά μακριά από τέτοιες σκέψεις, αφού έχουν πολλά να προσφέρουν ακόμα. Το ‘“The Serpent Rings” είναι από τους δίσκους που θα κάνει πάταγο στο χώρο του τη χρονιά που έρχεται και σίγουρα θα αποτελέσει μέρος της λίστας με τα καλύτερα albums της χρονιάς. Οι Magnum, θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και το “The Serpent Rings” θα πρέπει να γίνει μάθημα σε πολλές νέες μπάντες, για το τι χρειάζεται να κάνεις για να πετύχεις. Οι Βρετανοί θρύλοι του hard rock, συνεχίζουν να “σπέρνουν” και το “The Serpent Rings” είναι η τρανή απόδειξη.

https://www.facebook.com/magnumbandpage/

675
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.