MAGNUM: “Dance of The Black Tattoo”

COMPILATION

Είδος: Hard Rock
Δισκογραφική: Steamhammer/SPV
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 8 Ιανουαρίου 2021

Με την πανδημία να συνεχίζει την “τρελή” της πορεία και τη συνεχώς πληττόμενη μουσική βιομηχανία να κινείται σε “αχαρτογράφητα νερά”, οι μπάντες προσπαθούν να κρατήσουν ακμαίο το ηθικό και των ακροατών αλλά και των ίδιων με διάφορες “εκπλήξεις”. Είτε αυτές είναι κάποια livestreams, είτε κάποια live sessions από το στούντιο, είτε καινούργιο υλικό, και ακόμα ακόμα κάποιες άκρως ενδιαφέρουσες συλλογές. Οι θρυλικοί Magnum, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία μίας συλλογής με μπαλάντες, επανέρχονται αυτήν τη φορά με ένα compilation άκρως hard rock και γεμάτο με ενδιαφέρουσες εκτελέσεις κάποιων από τα καλύτερα τραγούδια τους.

Το “Dance of The Black Tattoo” όπως τιτλοφορείται αυτή η νέα συλλογή, είναι σίγουρα μια ιδιαίτερη κυκλοφορία. Και είναι ιδιαίτερη, όχι γιατί αποτελείται ίσως από τις πιο αξιόλογες εκτελέσεις κάποιων από τα καλύτερα κομμάτια των Βρετανών θρύλων, ούτε γιατί εν μέσω μιας τέτοιας υγειονομικής κρίσης είναι δύσκολο να γνωρίζουμε το αύριο του παγκόσμιου μουσικού γίγνεσθαι, αλλά γιατί μια τέτοια συλλογή από ένα group που εδώ και μισό αιώνα συντροφεύει τα ακούσματά μας, αν μη τι άλλο μοιάζει ικανή να μας δίνει ελπίδα και θάρρος για το “αύριο”. Ακούγοντας το “Dance of The Black Tattoo” νοιώθεις να μπαίνεις και εσύ μέσα στο αρχείο των Magnum, να ψάχνεις μαζί τους για όποια “ξεχασμένη” ιδιαίτερη εκτέλεση, να αντιλαμβάνεσαι πραγματικά πόσα έχει περάσει έως και σήμερα αυτή η πτυχή της ζωής μας, και όμως τα καταφέρνει ακόμη και στο τέλος να συγκεντρώνει 14 ερμηνείες που σίγουρα θα βοηθήσουν το ακροατήριο να αντέξει μέχρι να γίνουν και πάλι όλα όπως πριν, μέχρι να καταφέρουμε να βγούμε από αυτό το τούνελ. Ίσως οι Magnum μέσα από αυτήν τη συλλογή, να έχουν κάπου στην άκρη του μυαλού τους να δείξουν στους οπαδούς ότι το rock και η σκληρή μουσική γενικότερα έχουν αντέξει πολλά τα τελευταία 50 χρόνια και δεν πρόκειται να καταθέσουν έτσι εύκολα τα όπλα τώρα.

Προφανώς και δεν περιμένεις το “Dance of The Black Tattoo” για να γνωρίσεις και να αγαπήσεις τους Magnum. Ίσως και οι ίδιοι οι Βρετανοί να το γνωρίζουν αυτό και το νέο αυτό εγχείρημα να είναι πολύ περισσότερο μία κυκλοφορία που θα αγγίξει τους die hard οπαδούς του group και ακόμη περισσότερο τους συλλέκτες, αφού και τα ίδια τα τραγούδια αποτελούν ακυκλοφόρητες εκτελέσεις, είτε live είτε στουντιακές. Ίσως οι Magnum θέλουν να ανανεώσουν τη σχέση τους με τους πιο πιστούς οπαδούς τους, δίνοντάς τους ένα δείγμα από αυτήν την τεράστια μουσική κληρονομιά και να τους ευχαριστήσουν για τη διαρκή υποστήριξη αυτόν τον μισό αιώνα ζωής, και όχι να προσπαθήσουν να κερδίσουν νέους με καινούργιο υλικό. Θεωρώ ότι με το “Dance of The Black Tattoo” ένας νέος ακροατής δε θα “πιάσει το νόημα” των Βρετανών hard rockers και σίγουρα δε θα μπορέσει να έχει ολοκληρωμένη άποψη για τη μουσική τους, όσο με το να προσπαθήσει ακούγοντας κάποια albums της μπάντας, αντίθετα με έναν οπαδό του group που γνωρίζει την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια και για τον οποίο το συγκεκριμένο album αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο και τη σχέση του με τη μπάντα.

Προφανώς και η επιλογή των κομματιών ήταν αρκετά δύσκολη για τους Magnum, μέσα από μια τεράστια μουσική κληρονομιά 50 χρόνων. Οι live εκτελέσεις των “Black Skies” και “Freedom Day” προέρχονται από το bonus DVD του “Escape From The Shadow Garden”, το “All My Bridges” είναι μία πιο συναισθηματική αλλά συνάμα αρκετά heavy εκτέλεση, τα “On A Storyteller’s Night” και “Dance of The Black Tattoo” υπήρχαν στα bonus του “Escape From The Shadow Garden”, τα “On Christmas Day” και “Born To Be King” είναι radio εκτελέσεις, τα “Phantom Of Paradise Circus” και “No God or Saviour” βρίσκονται ως bonus στο “Sacred Blood-Divine Lies”, τα “Your Dreams Won’t Die” και “Twelve Men Wise And Just” αποτελούν bonus υλικό του “Lost On The Road To Eternity”, ενώ τα υπόλοιπα τρία “Show Me Your Hands”, “Not Forgiven” και “Madman or Messiah” αποτελούν radio εκτελέσεις ως bonus υλικό στα “Lost On The Road To Eternity” και στο τελευταίο εξαιρετικό “The Serpent Rings”, δείχνουν ότι το “Dance of The Black Tattoo” δεν είναι απλά μια συλλογή αλλά ένα “μακροβούτι” σε μια “θάλασσα” μουσικής. Το δύσκολο έργο των Magnum ως προς την επιλογή, μοιάζει σαν ένα διασκεδαστικό μουσικό παιχνίδι ακούγοντας το δίσκο και το “Dance of The Black Tattoo” αποτελεί ένα “must-have” album για όσους εδώ και 50 χρόνια ζουν με τη μουσική της μπάντας.

Τελικά στο ερώτημα αν το “Dance of The Black Tattoo” είναι ή όχι απαραίτητο σε μια δισκοθήκη, θα απαντούσα ότι μάλλον ναι, πολύ περισσότερο από συλλεκτικής άποψης. Αποτελεί ένα διαμάντι για τη δισκοθήκη των δηλωμένων οπαδών των Βρετανών θρύλων, ενώ ταυτόχρονα δείχνει και το αστείρευτο μουσικό αρχείο της μπάντας. Σίγουρα δεν θα αποτελέσει την πηγή εισροής νέων οπαδών, αλλά θα ανανεώσει για τα καλά τη σχέση του group με το υπάρχον “οπαδικό κίνημα” που τους ακολουθεί σε κάθε κίνησή τους. Ακόμα, το “Dance of The Black Tattoo” αποτελεί και μια “νίκη” της μουσικής εναντίον της υπάρχουσας υγειονομικής κρίσης που απειλεί πολλές από τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Μία νίκη που αποτελεί μονόδρομο, για να ξανακερδίσουμε όλες αυτές τις μουσικές εμπειρίες που έχουμε ζήσει έως και σήμερα.

Facebook: https://www.facebook.com/magnumbandpage

476

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.