MACOCHA: “Macocha”

Είδος: Blackened Crust
Εταιρεία: Self Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21 Ιουνίου 2024

Το Macocha, είναι το debut album της ομώνυμης μπάντας από τη Τσεχία και κυκλοφόρησε στις 21 Ιουνίου 2024 ως μια ανεξάρτητη κυκλοφορία. Οι Macocha έχοντας ως έδρα την πόλη Blansko, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα προσωπικό και διακριτό ήχο συνδυάζοντας τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του black metal με τα κοφτά riff του crust. Η μπάντα αντλεί έμπνευση από το Karst της Μοραβίας, μια περιοχή της Τσεχίας γνωστή για την άγρια ομορφιά και τη μυστηριώδη λαογραφία της, καθώς με ένα μικρό ψάξιμο βρήκα ότι έχει συνδυαστεί με αρκετές ιστορίες μαγείας και σκοταδιού. Η μπάντα πήρε το όνομά της από τη μεγαλύτερη άβυσσο της Ευρώπης, που ονομάζεται «Macocha». To σκοτάδι που έχει αυτή η άβυσσος ήθελαν να χρησιμεύσει ως η κατάλληλη μεταφορά για τη μουσική του συγκροτήματος και το περιγράφουν χαρακτηριστικά ως: “Μια βουτιά στα βάθη των συναισθημάτων και των υπαρξιακών αναζητήσεων”.

Η παραγωγή του άλμπουμ είναι ωμή και δίνει την ατμόσφαιρα ενός live, βγάζοντας αρκετά μπροστά τις κιθάρες και τα φωνητικά τα οποία είναι και από τα highlight του δίσκου. Έχοντας μια πηγαία ανάγκη να παίξουν crust, τα riffs γίνονται κεντρικό σημείο του ήχου αλλά συνεχώς καταλήγουν σε επιθετικά black metal trebles. Τα drums είναι εξίσου εντυπωσιακά, με blast beats και περίπλοκα fills στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και δίνουν δυναμικές στους πολύπλοκους ρυθμούς των έγχορδων.

Οι Macocha είναι μια πολύ φιλόδοξη μπάντα που έχει φροντίσει κάθε πτυχή του album με μεγάλη φροντίδα, όμως η αρχική έκπληξη ξεφούσκωσε πολύ σύντομα και κάθε επόμενη ακρόαση δεν μου έδινε κάτι καινούργιο ηχητικά. Ο ήχος τους θεωρώ ότι είναι αρκετά προσεγμένος και δείχνει ότι τα μέλη της μπάντας έχουν ικανότητες, αλλά το αποτέλεσμα έφτασε να μου ακούγεται αναχρονιστικό. Προφανώς δεν περιμένω κάθε album να φέρνει τομή στον ήχο, αλλά ένιωσα σαν να έχω ξανακούσει πολλές φορές αυτά που έχουν να προσφέρουν και μάλιστα πολύ καλύτερα.

Σε αυτό το σημείο όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε στα χέρια μας την πρώτη τους δουλειά και ουσιαστικά μας συστήνουν το όραμά τους, το οποίο φαίνεται να είναι πολύ γόνιμο και ενδιαφέρον. H μπάντα έχει πολλές επιρροές από όλο το φάσμα του σκοτεινού ήχου, για αυτό και οι fan του ήχου θα διακρίνουν και death αλλά και πιο κλασσικά metal σημεία. Δύσκολα θα ξανά-επιστρέψω να ακούσω το Macocha, αλλά θα ακολουθώ την μπάντα γιατί θεωρώ ότι έκαναν ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Facebook: https://www.facebook.com/macochametal

Bandcamp: https://macocha.bandcamp.com/album/macocha

Instagram: https://www.instagram.com/macochametal/

332
Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 172 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.