LUSTMORD: “Much Unseen Is Also Here”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

Είδος: Dark Ambient
Δισκογραφική: Pelagic Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 15 Μαρτίου 2024

Αν ψυχολογικά έχεις βρεθεί σε καλύτερες μέρες και την δεδομένη στιγμή δεν διανύεις και την καλύτερη σου περίοδο για να το θέσω έτσι απλά, τότε φιλική συμβουλή μην ασχοληθείς ακόμα με το καινούριο πόνημα της μυθικής αυτής μουσικής οντότητας που ακούει στο όνομα Lustmord.

Το καταλαβαίνω, σε τραβάει προς το μέρος του. Σε ελκύει αυτό που υπάρχει από πίσω, όμως παρόλα αυτά πρέπει να προβάλεις μία κάποια αντίσταση, για το καλό σου. Αν και αυτό είναι πάντα σχετικό και έγκειται στα πλαίσια της υποκειμενικότητας.

Για τον γράφοντα το πείραμα της ακρόασης του δίσκου, την ίδια χρονική στιγμή με μία περιπέτεια της υγείας του σκύλου του, απέτυχε παταγωδώς διαλύοντας τον ψυχικό του κόσμο με τις πληγές να επουλώνονται σαδιστικά αργά, όπως και η ροή του νέου δίσκου. Σαν μία παχύρευστη και κολλώδες ουσία που ακόμα και να ξεπλυθεί τελείως αφήνει τα ίχνη της, την υφή της και το χειρότερο την μυρωδιά της για καιρό.

Ο πρωτοπόρος της Dark Ambient και του “καταχθόνιου” Drone ξεδιπλώνει το σκοτεινό ηχητικό του πέπλο υπό το όνομα “Much Unseen Is Also Here”, καλύπτοντας μας με αυτό, έχοντας αυτοσκοπό να δημιουργήσει μία ασφυκτική ηχητικά κατάσταση, η οποία θα οδηγήσει σε ένα αμφιλεγόμενο choking το οποίο αγαπάς να μισείς και το αντίστροφο.

Μέσα από μία λαμπρή καριέρα που διανύει την τέταρτη δεκαετία της, και απαριθμεί μία πληθώρα προσωπικών δίσκων, συνεργατικών μουσικών συμπράξεων με καλλιτέχνες όπως οι Tool, Isis, Jarboe, SWANS, Mortiis αλλά και με τους Melvins μεταξύ πολλών περισσότερων, συνεχίζει να προελαύνει θριαμβευτικά και δελεαστικά θα έλεγα δείχνοντας μας για τι είναι ικανός τη σήμερον ημέρα αλλά και νύχτα μη σου πω.

Η μουσική του δεν προορίζεται για να εξηγηθεί, απλά αφήνεται για να μιλήσει για τον ίδιο. Ακούγεται μόνο ως μέσο για να εκφράσει την ασημαντότητα μας σε σχέση με το σύμπαν και το πόσο αμελητέοι είμαστε σαν οντότητες δίχως να μπορούμε να το κατανοήσουμε και αυτό πλήρως.

Οι απόκοσμοι ήχοι και η μακάβρια ατμόσφαιρα άλλοτε χαλαρώνουν και άλλοτε σκληραίνουν. Το μυστήριο γίνεται πιο έντονο, το σκοτάδι πιο βαθύ, το σταθερό βουητό γεμίζει το φόντο, φουσκώνει και στη συνέχεια υποχωρεί, αλλάζοντας ρότα ,όπως η άμπωτη και η παλίρροια. Τα διάφορα διάσπαρτα χτυπήματα των τυμπάνων από μακριά κροταλίζουν την αίσθηση της κατεύθυνσης, όμως εν τέλη δεν ξέρεις που βρίσκεσαι.

Η προσέγγιση του δίσκου είναι καθόλα ορχηστρική και χωρίς φωνητικά ο μόνος τρόπος για να μεταφερθεί ο ήχος είναι διαμέσου διαφόρων sample τα οποία είναι υπεύθυνα για την ατμόσφαιρα που δημιουργείται.

Και είναι αυτή που μπορείς να βρεις μέσα σε μία μαύρη τρύπα…into the void ένα πράγμα, κοινώς το τίποτα.

Οι συνθέσεις του δίσκου δεν διαφέρουν και πολύ και ξεχωρίζουν στα σημεία. Ίσως στο “Invocation of the Nameless One” να αντιλαμβάνεσαι μία διαφοροποίηση, όπου με την εναρκτήρια κόρνα και το μοτίβο των τριών νοτών να γεννούν ένα ζοφερό ή ήρεμο συναίσθημα. Μία αντιφατική κατάσταση που δεν μπορείς με ακρίβεια να ξεχωρίσεις ώστε να ξεδιαλύνεις το τοπίο.

Ο δίσκος στην ολότητα του έχει απύθμενο βάθος, ηχητικά, αισθητικά και εικαστικά και είναι υπεράνω οποιαδήποτε ανθρώπινης εξερεύνησης.

Ο ίδιος ο Lustmord εμφανίζεται ως κυρίαρχος BDSM του ήχου και εμείς οι ακροατές ως “υποτακτικοί”, διότι η έννοια του πειραματισμού αποκτά άλλη αίσθηση μαζί του, σαν μία ολοκληρωτική ακουστικά εμπειρία με δεδομένη την απόλαυση.

Έπειτα από πολλές ακροάσεις με κάθε τρόπο, με ακουστικά ή χωρίς, υπό το φως του ήλιου ή των αστεριών, στο προσκήνιο ή στο υπόβαθρο, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως Το “Much Unseen Is Also Here” δεν γεννάει μαύρες τρύπες… αλλά το ίδιο είναι μία μαύρη τρύπα από το οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις και στο τέλος θα σε καταπιεί.

Για το λόγο αυτό απλά απόλαυσέ το…όπως και να ‘χει.

Facebook: https://www.facebook.com/Lustmord.Page
Bandcamp: https://lustmord.bandcamp.com/track/their-souls-asunder

527
Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 343 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...