LE MUR: “Keep your fear away from me”

ALBUM

Είδος: psych/ art rock
Εταιρία: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. κυκλοφορίας: 26 Μαΐου 2023

Οφείλουμε να σεβόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε τους καλλιτέχνες που αυτοπροωθούν το έργο τους και ομολογώ πως προσωπικά συγκινούμαι πολύ όταν χτυπάει το κουδούνι ο ταχυδρόμος. 

Οι Le Mur από το γερμανικό Μπόχουμ βρήκαν τον δρόμο του στα χέρια μου και ανοίγοντας το φάκελο το πρώτο που είδα ήταν ένα αυτοκόλλητο που γράφει “art rock somewhere between jazz and noise”. Βέβαια η λέξη noise δεν ακούγεται όσο τρομακτική θα περίμενε κανείς. Κατά τα άλλα, μια καλή περιγραφή του το τι προσπαθούν να φέρουν ως αποτέλεσμα οι 3 φίλοι μας. 

Όπως μας λένε και ίδιοι αντλούν τις επιρροές τους από τους Camel, Hawkwind, Ozric Tentacles ως και τον Miles Davis, και η εξαιρετική χρήση του σαξοφώνου καταμαρτυρεί το τελευταίο. Το album καταπιάνεται “με τις περιττές ψυχολογικές ανησυχίες της κοινωνίας μας και η φωνή του διανοητή-ποιητή Jiddu Krishnamurti ιδανικά μας οδηγεί στην κατανόηση του concept. 

Η φύση της μουσικής των Le Mur (το τείχος στα γαλλικά ή χωρίς το κενό ο Λεμούριος που βλέπουμε στο εξώφυλλο) είναι εξ ολοκλήρου progressive και πολυδιάστατη χωρίς να είναι δυσνόητη ή να πάσχει νοήματος. Η 70s ατμόσφαιρα του εναρκτήριου “…The past will be perfect…” δίνει τη θέση της σε πιο 90s δομή με κάποια φωνητικά να κάνουν την εμφάνιση τους, όμως με τη βοήθεια κελαηδίσματος πουλιών και βιολιού επαναφέρεται η ψυχεδέλεια, για να φέρει τελικά τους Le Mur αντιμέτωπους με μια post punk μεριά τους που αναμφισβήτητα συναντιέται με την kraut κληρονομιά του τόπου που διαμένουν. 

Τελικά, είναι τόσα τα ερεθίσματα που κάνεις θα μπορούσε να πετάει ονόματα σαν του Jean Michel Jarre και των Porcupine Tree όλη μέρα, αλλά δεν θα είχε σημασία επειδή οι Λεμούριοι έχουν βάλει στη σωστή σειρά όλα τα κομμάτια του παζλ και χωρίς κανένας να μπορέσει να τους προσάψει κάποια ξεδιάντροπη αντιγραφή. 

Τέσσερα κομμάτια λοιπόν, σε σύνολο 47 λεπτών, μουσικού διαλογισμού και εξαιρετικής καλλιτεχνικής αισθητικής, στοχευμένα στους φίλους του είδους, αλλά και σε όσους θέλουν να “σκέφτονται” ακούγοντας.

Εν κατακλείδι, μια επιτυχημένη ηχητικά DIY προσπάθεια που θα μπορούσε σίγουρα να έχει ένα καλύτερα σχεδιασμένο εξώφυλλο, αλλά από κει και πέρα, όμορφη και σεβάσμια προς τους “ήρωες” τους και αρκετά τολμηρή σε αποτέλεσμα. 

Η ρυθμική συνοχή ανάμεσα στα κομμάτια είναι εκείνη που κρατάει το concept ακέραιο και η δεκαετής εμπειρία του σχήματος είναι εμφανής, αν και ο ήχος αδικεί που και που τα τύμπανα. 

Το “Keep your fear away from me” είναι το τέταρτο ολοκληρωμένο πόνημα των Le Mur που σίγουρα θα αναγκάσει κάποιους να ψάξουν και τις προηγούμενες τους δουλειές. Εξάλλου με ένα δεκαρικάκι τα παίρνεις όλα digital στο bandcamp. 

Άδραξε την ευκαιρία! 

Official Site: https://le-mur.de/
Bandcamp: https://le-mur.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/lemurofficial
Instagram: https://www.instagram.com/le_mur_artrock/

420

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.