KOSTAS SAMPANIS: “Autumne”

ALBUM

Είδος: Instrumental progressive rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 19 Φεβρουαρίου 2021

Άλλο ένα εξαιρετικό debut από την εγχώρια παραγωγή. Ο λόγος για το “Autumne”, ένα EP πέντε πολύ όμορφων τραγουδιών από τον κιθαρίστα Κώστα Σαμπάνη, έναν δημιουργό που με το καλημέρα δίνει σπουδαία δείγματα γραφής.

Ο χώρος που κινείται ο κιθαρίστας είναι αυτός του progressive rock. Με πλήρως μελωδική τεχνοτροπία και άπλετο λυρισμό. Και φυσικά ο όρος progressive δεν θα πρέπει να τρομάζει κάποιον ακροατή μιας και δεν υπάρχει ίχνος στριφνότητας που θα σε κάνει να χάσεις το τόπι, κάθε άλλο, οι ιδέες του Σαμπάνη είναι αμεσότατες και εύληπτες. Η προοδευτικότητα εστιάζεται στο συνθετικό background των κομματιών και την πολύ καλή συρραφή των επιρροών που παρελαύνουν ως πνεύματα μέσα από τις συνθέσεις.

Από τεχνική άποψη, καταλαβαίνεις ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κιθαρίστα πολύ καταρτισμένο και το ίδιο συμβαίνει και με τους μουσικούς που τον συνοδεύουν. Το piano του Στέλιου Φραγκούς γεμίζει μελωδικά το φόντο ενώ και το ρυθμικό δίδυμο των Γιώργου Πουλιάση (drums) και Ηλία Καρκαβέλια (μπάσο) ακούγεται αιθέριο και όχι τόσο “συμπαγές”, απολύτως εναρμονισμένο στη φύση του υλικού.

Πολύ καλό μινοράκι το “Remembering You”, μου θύμισε τα προσωπικά albums του Jim Matheos (Fates Warning) και του Andreas Vollenweider έχοντας και αρκετή δόση από Opeth-ικό DNA μέσα του, κάτι που συμβαίνει και στο έξοχο “A Heartbeat Away” που μου ξύπνησε μνήμες της “Damnation” εποχής των Σουηδών. Θαυμάσια και τα “Birth” και “Until We Meet Again”, θα μπορούσαν να ανήκουν σε κάποιο soundtrack ρομαντικής κομεντί ή σε κάποιο album των Dream Theater ή του Joe Satriani και πανέμορφος ο piano based επίλογος “Farewell” που κλείνει την αξιοπρεπέστατη αυτή δουλειά.

Με τέλειο ήχο και με τόσο επαγγελματική προσέγγιση του αντικειμένου που διαπραγματεύεται, ο Κώστας Σαμπάνης χαρακτηρίζεται φυσικά ως άκρως υποσχόμενος για μια λαμπρή πορεία. Το “Autumne” είναι μια εξαιρετική συναισθηματική δουλειά που εγείρει προσδοκίες για μεγάλα πράγματα μελλοντικά. Απολύτως προτεινόμενο για κάθε είδους υγιές ακουστικό σύστημα.

Facebook: https://www.facebook.com/kostas.sampan

Bandcamp: https://kostassampanis.bandcamp.com/releases

1152

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.