KOMATSU: “Rose of Jericho”

ALBUM

Είδος: Sludge/Stoner Rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Φεβρουαρίου 2021

Από τους Komatsu θα περίμενε κανείς να εξυμνούν την άγρια χλωρίδα της χώρας τους, καθότι Ολλανδοί, αντ’ αυτού όμως στο δικό τους ηχητικό φυτολόγιο επιλέγουν το ρόδο της Ιεριχούς, το οποίο τροφοδοτούν με desert μελωδίες ώστε να μπορέσει να ευδοκιμήσει.

Η μπάντα από την Ολλανδική επαρχία της βόρειας Βραβάντης μετράει σχεδόν ένδεκα χρόνια ζωής και μας παρουσιάζει τον τέταρτο κατά σειρά δίσκο της. Στο πέρασμα των χρόνων έχει αμέτρητες συνεργασίες και περιοδείες με μεγαθήρια του χώρου, ενδεικτικά αναφέροντας τους Truckfighters, Karma to Burn, The Sword, Red Fang, Clutch, Nashville Pussy, High on Fire, Corrosion of Conformity, Baroness, καταφέρνοντας να κερδίσει σε δημοτικότητα, να αποκτήσει κύρος και να “χτίσει” χαρακτήρα.

Στο “Rose of Jericho” το συγκρότημα μας παρουσιάζει τον πιο ώριμο και πιθανότατα τον καλύτερο δίσκο της καριέρας τους μέχρι στιγμής, ο οποίος στα αυτιά ηχεί σαν ένα “best of tribute” στους προαναφερθέντες και όχι μόνο. Το να μιλήσουμε για έναν από τους καλύτερους δίσκους του ιδιώματος για το τρέχον έτος θα ακουστεί τετριμμένο, αλλά είναι αρκετά πιθανό. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τον ενθουσιασμό να καταλαγιάσει και τον πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό κριτή να το αποφασίσει.

Οπότε ο χρόνος θα δείξει.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο πήχης έχει ανέβει τόσο ψηλά ποιοτικά για τους ίδιους που για να καταφέρουν να τον υπερκεράσουν, ίσως χρειαστούν στο μέλλον σεμινάρια από τον μετρ του ύψους, επικοντιστή Lavillenie.

Το άλμπουμ αποτελείται από 9 συνθέσεις μέσω των οποίων οι Ολλανδοί sludgers ξεδιπλώνουν τις thunder pop μελωδίες τους, μέσα από μια Qotsa και Master of Reality αισθητική, ενώ ταυτόχρονα μια High on Fire και Red Fang αύρα διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Οι επιρροές όμως δεν σταματούν εδώ και κάθε ακρόαση σε ρίχνει για μελέτη και αναζήτηση σε ένα φανταστικό e-book του “riffipedia”.

Το κουαρτέτο επιβαίνει στο sludge όχημά του και ακροβατεί μεταξύ rock και metal. Υπάρχουν στιγμές όπου τα κιθαριστικά riffs και οι μελωδίες ακολουθούν μια πιο bluesy και “ανάλαφρη” κατεύθυνση, και υπάρχουν από την άλλη και στιγμές που συνθέτουν πιο “σκοτεινές” και “βαριές” ατμόσφαιρες, σαν ένας καθρέφτης των ημερών, εκεί που το φως συναντάει το σκοτάδι και η απόγνωση την ελπίδα.

Οι εναρκτήριες νότες του “Stare into the Dawn” χτυπάνε ευαίσθητες χορδές στους νοσταλγούς των White Witch Canyon, δεδομένου ότι η φωνητική προσέγγιση και τα riffs αναβιώνουν τον ήχο της αδικοχαμένης μπάντας. Στο “Solitary Cage” η μπάντα είναι High on…….Fire, ενώ στα “Blood Moon” και “Son of Sam” πατάνε τον “συμπλεκτη” αλλάζουν σε southern ταχύτητα και o Mo Truijens μεταμορφώνεται σε groovy “ενσαρκωμένο” Neil Fallon. Το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου είναι η επιτομή της instrumental stoner ριφολογίας, μια jam μονομαχία μεταξύ Karma to Burn vs 5ive με riffs που θα έστελναν άνετα ακόμα και τον Zakk Wylde να μαζέψει τα σκ@τ@ από τα rottweiler του. Η συνέχεια με το “Blackbird” στο οποίο χαλαρά και ρυθμικά θα μπορούσες να φωνάξεις στο ρεφρέν “Go..Go..Godzilla” αλά Fu manchu, λίγο πριν το “κάλεσμα των λύκων” σε στείλει να ξεθάψεις την δισκογραφία των Amorphis της περιόδου “Am Universum” και “Tuonela”. At last but not least, το μαντροειδές sludge “Οm” κομμάτι μας ξεπροβοδίζει και μας ωθεί να κάνουμε ένα αναγραμματισμό προσθέτοντας και τα γράμματα -r, -e φωνάζοντας στον εαυτό μας more…more…more…!!

Οι Komatsu με το “Rose of Jericho” σαν συστατική επιστολή απέκτησαν το κατάλληλο “Access All Areas” πάσο και είναι έτοιμοι να μεταπηδήσουν από τα μικρά Green room, Cul de Sac και Hall of Fame venue του Roadburn, προς τα μεγάλα stages του Koepelhal και 013, όταν… αν και εφόσον αυτά λειτουργήσουν ξανά.

Facebook: https://www.facebook.com/komatsurock

717

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...