KITTIE: “Fire”

ALBUM

ίδος: Groove/Nu Metal
Εταιρεία: Sumerian Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 21 Ιουνίου 2024

Οι Kittie δημιουργήθηκαν το 1996 στο Λονδίνο του Οντάριο του Καναδά από τις αδελφές Morgan και Mercedes Lander. Σύντομα εντάχθηκαν στην μπάντα οι Tanya Candler στο μπάσο και Fallon Bowman στην κιθάρα. Με τον μοναδικό τους ήχο, που συνδυάζει στοιχεία nu-metal, death metal και groove metal, οι Kittie κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε μια ανδροκρατούμενη μουσική σκηνή.

Το ντεμπούτο τους άλμπουμ “Spit” το 1999, ήταν μια μεγάλη επιτυχία, φτάνοντας στο πλατινένιο επίπεδο και κερδίζοντας αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά την κυκλοφορία του “Spit”, οι Kittie συνέχισαν να εξελίσσουν τον ήχο τους, προσθέτοντας πιο σκληρά και σκοτεινά στοιχεία στις επόμενες δουλειές τους. Άλμπουμ όπως το “Oracle” (2001) και το “Until the End” (2004) κατέδειξαν μια πιο βαριά και πολύπλοκη πλευρά της μπάντας, ενώ το “In the Black” (2009) και το “I’ve Failed You” (2011) έφεραν μια πιο μελωδική αλλά και έντονη προσέγγιση. Οι Kittie έχουν περάσει από πολλές αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας με την πάροδο των χρόνων, με την Morgan και τη Mercedes να παραμένουν οι σταθερές δυνάμεις της ομάδας. Μετά την περιοδεία για το “I’ve Failed You” το 2011, η μπάντα βυθίστηκε σε σιωπή, η οποία ονομάστηκε από τους ίδιους “αόριστη παύση”.

Η σιωπή αυτή έσπασε το 2017 με μια εφάπαξ εμφάνιση στην γενέτειρά τους στο Λονδίνο και το 2018 με την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ “Kittie: Origins/Evolutions”. Παρά τις προσδοκίες για το μέλλον τους, οι Kittie παρέμεναν μια κλειστή υπόθεση, μέχρι που οι προσφορές από διοργανωτές για εμφανίσεις το 2022 και 2023 τους έπεισαν να επιστρέψουν στη σκηνή. Μετά από 13 χρόνια σιωπής, οι Kittie επιστρέφουν με το νέο τους άλμπουμ “Fire”, και δείχνουν να μην έχουν χάσει το παραμικρό από την ορμή τους.

Το άλμπουμ ξεκινάει με το ομώνυμο κομμάτι “Fire”, το οποίο μοιάζει να ανάβει τη φλόγα της επιστροφής των Kittie. Οι σκληρές κιθάρες και η δυναμική παρουσία της Morgan στη φωνή θέτουν τον τόνο για το τι ακολουθεί. Η παραγωγή του Nick Raskulinecz (γνωστού για τη δουλειά του με τους Foo Fighters και Alice In Chains) δίνει σε κάθε κομμάτι μια γυαλισμένη, αλλά ταυτόχρονα ωμή αίσθηση. Το “One Foot In The Grave” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ικανότητας των Kittie να συνδυάζουν αιχμηρά ριφ με πιασάρικες μελωδίες. Παρόλο που είναι ένα από τα λιγότερο βροντερά κομμάτια του άλμπουμ, καταφέρνει να πιάσει την προσοχή με τις αρμονικές του αντιθέσεις.

Το “We Are Shadows”, από την άλλη, προσφέρει μια βαθύτερη σκοτεινή ατμόσφαιρα που διατρέχει μεγάλο μέρος του άλμπουμ, αναδεικνύοντας την εξέλιξη τους στη σύνθεση τραγουδιών και την ανάπτυξη των μελωδιών τους. Η ενέργεια του άλμπουμ δεν μειώνεται ποτέ. Το “Grime” και το “I Still Wear This Crown” παρουσιάζουν τη Morgan στη πιο επιθετική της φάση, με τις βροντερές φωνές της να συνοδεύουν την ασταμάτητη επίθεση των ντραμς της Mercedes. Ο συνδυασμός αυτός κάνει τα κομμάτια να ξεχωρίζουν και να δείχνουν την ωριμότητα που έχει αποκτήσει η μπάντα με τα χρόνια.

Η κορυφαία στιγμή του άλμπουμ έρχεται με το “Eyes Wide Open”. Είναι ένα κομμάτι που κινείται με άνεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, προσφέροντας μια ανατριχιαστική εμπειρία στον ακροατή.

Το “Fire” δεν φέρνει κάτι επαναστατικό ή σοκαριστικό στη μουσική σκηνή, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Η επιστροφή των Kittie είναι πιο πολύ μια επιβεβαίωση της θέσης τους στον κόσμο του μέταλ, παρά μια προσπάθεια για καινοτομία. Οι Kittie επιστρέφουν με ανανεωμένη ορμή και είναι ξεκάθαρο ότι η φωτιά τους μόλις άρχισε να καίει.

Facebook: https://www.facebook.com/kittiepage/
Instagram: https://www.instagram.com/officialkittie

65

Avatar photo
About Δημήτρης Γαλάνης 36 Articles
Από μικρή ηλικία ένας metalhead. Έκτοτε, έχει βουτήξει σε κάθε υποείδος του metal, από thrash μέχρι black μέχρι doom μέχρι power, πάντα αναζητώντας νέα ηχητικά ερεθίσματα που θα ακουμπήσουν στην ψυχή του. To πάθος του για τη μουσική δεν έχει όρια και είναι πάντα ανοιχτός να ανακαλύψει φρέσκιες φωνές και καινοτόμες μπάντες που εξερευνούν τα όρια της heavy μουσικής.