KING ZOG: “Second Dawn”

ALBUM

Είδος: Doom Metal
Εταιρεία: Rue Morgue Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 31 Ιουλίου 2024

Οι King Zog,από το Περθ της Αυστραλίας,από την πρώτη τους εμφάνιση στα σκοτεινά βάθη της doom metal σκηνής το 2017, άφησαν ένα ανεξίτηλο σημάδι με το ομώνυμο ντεμπούτο τους, ένα μνημείο καταφυγίου για όσους αναζητούν την απόλυτη ηχητική καταστροφή. Το split άλμπουμ τους με τους Conan το 2019 επιβεβαίωσε τη θέση τους ως κολοσσούς του είδους, αφήνοντας ένα ίχνος καταστροφής στο πέρασμά τους.

Με το “Second Dawn”, οι King Zog κατεβαίνουν ακόμα βαθύτερα στα σκοτεινά βάθη της ψυχής, ανυψώνοντας τον πήχη σε αδιανόητα ύψη. Από τις πρώτες, βαρυφορτωμένες νότες, το άλμπουμ αποκαλύπτει μια ώριμη και πιο σκοτεινή πλευρά των King Zog. Οι συνθέσεις είναι σαν ένα λαβύρινθος από σκοτεινά τούνελ, η παραγωγή είναι ένα μνημείο ατμοσφαιρικής πυκνότητας, και η ατμόσφαιρα βυθίζει τον ακροατή σε ένα βάλτο από απελπισία και μελαγχολία. Οι στίχοι είναι σαν ψίθυροι από τον τάφο, εξερευνώντας τα πιο σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης. Θέματα μοναξιάς, απώλειας και της αέναης πάλης του ανθρώπου ενάντια στο αχανές σκοτάδι του σύμπαντος αποκαλύπτονται με μια σκοτεινή ποίηση. Σε αντίθεση με το πιο άμεσο και επιθετικό ντεμπούτο τους, το “Second Dawn” είναι ένα μελαγχολικό ταξίδι στα πιο σκοτεινά ανέκδοτα της ανθρώπινης ψυχής. Οι αναφορές σε σκοτεινές μυθολογίες και φιλοσοφίες προσθέτουν ένα στρώμα μυστηρίου και αβεβαιότητας, μετατρέποντας το άλμπουμ σε ένα αληθινό grimoire του doom metal.

Το άλμπουμ ξεκινά με το σύντομο αλλά εντυπωσιακό “Scelestic Dusk”, μια προειδοποίηση για το τι θα ακολουθήσει. Το επικό “Rat King” μας σέρνει σε ένα λαβύρινθο από σκοτεινά riff και βαρύτατων φωνητικών, μια αλληγορία για την αιώνια σύγκρουση του ανθρώπου με τους δαίμονές του. Το “Hollow Man Blues” προσφέρει μια στιγμή αναπνοής, μια μελωδική παρένθεση σε ένα άλμπουμ γεμάτο σκοτάδι. Το δεύτερο μισό του άλμπουμ είναι εξίσου καταστροφικό, με κομμάτια όπως το αδυσώπητο “Creep On” και το νοσταλγικό “Madagascar Tree” να μας ταξιδεύουν σε απομακρυσμένες γωνιές της κόλασης. Το ομώνυμο κομμάτι, “Second Dawn”, αποτελεί το αποκορύφωμα του άλμπουμ, ένα επικό ταξίδι στα βάθη του άγνωστου. Είναι ένας ύμνος στη δύναμη της μουσικής να οδηγήσει τον ακροατή σε καταστάσεις απόλυτης απελπισίας και εξαγνισμού. Η παραγωγή είναι ένα έργο τέχνης από μόνη της, επιτρέποντας σε κάθε νότα να βυθίσει τον ακροατή σε ένα σκοτεινό ηχητικό τοπίο. Τα φωνητικά του Daniel Durack είναι σαν ένα σφυρί που χτυπά αδυσώπητα την ψυχή, ενώ τα κιθαριστικά μέρη είναι σαν αιχμηρά μαχαίρια που σκίζουν την ατμόσφαιρα. Ο ήχος είναι πυκνός και βαρύς, σαν ένα πέπλο από σκόνη που καλύπτει τα πάντα.

Οι King Zog έχουν δημιουργήσει ένα μνημείο του doom metal, ένα έργο που θα στοιχειώσει τους ακροατές για γενιές. Το “Second Dawn” είναι μια απόδειξη ότι το doom metal είναι ζωντανό και πιο δυνατό από ποτέ, ένα είδος που συνεχίζει να μας υπενθυμίζει τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης.

Facebook: https://www.facebook.com/marchkingzog/
Bandcamp: https://marchofkingzog.bandcamp.com/album/second-dawn

653
Avatar photo
About Δημήτρης Γαλάνης 49 Articles
Από μικρή ηλικία ένας metalhead. Έκτοτε, έχει βουτήξει σε κάθε υποείδος του metal, από thrash μέχρι black μέχρι doom μέχρι power, πάντα αναζητώντας νέα ηχητικά ερεθίσματα που θα ακουμπήσουν στην ψυχή του. To πάθος του για τη μουσική δεν έχει όρια και είναι πάντα ανοιχτός να ανακαλύψει φρέσκιες φωνές και καινοτόμες μπάντες που εξερευνούν τα όρια της heavy μουσικής.