KICK THE GIANT: “Presence”

ALBUM

Είδος : Progressive Rock/Metal
Εταιρεία : Inverse Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : 05 Ιουλίου 2024

Όταν ακούμε Φινλανδία σκεφτόμαστε αμέσως κρύο και Metal μπάντες που είναι πιο Death-Metalcore Oriented, ωστόσο σπάνια θα συνδυάσουμε την συγκεκριμένη χώρα και την μουσική της ταυτότητα με το Progressive. Εεεε λοιπόν ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει καθώς οι Φινλανδοί Kick The Giant και το ντεμπούτο άλμπουμ τους με τίτλο “Presence” έρχονται να ταράξουν τα νερά. Η τετράδα έχει κυκλοφορήσει παλαιότερα ένα EP με τίτλο “No Boundaries” και έκτοτε δουλεύαν πυρετωδώς το Debut Album τους, και πιστέψτε με σίγουρα άξιζε η αναμονή.

Οι Kick The Giant, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι, έχουν ως βασικές επιρροές τους Τoto και τους, All-time favorites μου, θρυλικούς Dream Theater κάτι το οποίο φαίνεται από την πρώτη κιόλας νότα του πρώτου κομματιού τους με τίτλο “Presence” που μου θύμισε αμέσως το σόλο άλμπουμ του John Petrucci διατηρώντας όμως ένα προσωπικό ύφος και στυλ της μπάντας που το κάνει να διαφέρει. Extreme και complex ρυθμικές αγωγές, διφωνίες αλλά και συνεχείς αλλαγές στο tempo είναι κάποια από τα Assets τα οποία χαρακτηρίζουν το “Presence” και γενικά το δίσκο. Συνεχίζοντας θα ηχήσει στα αυτιά μας το “Out of Time”, κομμάτι που κινείται σε αρκετά διαφορετικό ύφος μιας και εδώ φαίνονται πιο πολύ οι Classic Rock επιρροές της μπάντας η οποία χρησιμοποιεί το κλασικό και χαρακτηριστικό tone που εγκαθίδρυσαν οι Deep Purple και εν συνεχεία σχεδόν όλες οι Classic Rock μπάντες που χρησιμοποιούσαν πλήκτρα στις συνθέσεις τους.

Ένα επιπλέον βασικό χαρακτηριστικό που άκουσα καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου είναι την φοβερή δεξιοτεχνία των Φινλανδών αλλά και την συνθετική δεινότητα που τους διακατέχει μιας και τα 8 κομμάτια του δίσκου είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Το “Presence” κλείνει με το “Mountain of Nothing” το οποίο δεν θα το έλεγα τόσο Progressive αλλά θα το έλεγα πιο πολύ Classic Rock. Πολύ όμορφα chord progressions, σαγηνευτική μελωδία ωστόσο δεν υπάρχει το complexity που προσωπικά πιστεύω πρέπει να έχει ένα κομμάτι για να κατατάσσεται στην κατηγορία του Progressive.

Από πλευράς μουσικής παραγωγής, το άλμπουμ το βρήκα αψεγάδιαστο με πάρα πολύ ωραίες ηχογραφήσεις, mixing, mastering που με βοήθησαν να το απολαύσω ακόμα περισσότερο και σίγουρα ανέδειξε την δεξιοτεχνία και τις καταπληκτικές συνθέσεις που ανέφερα και νωρίτερα.

Οι Kick The Giant πιστεύω πως πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση στις νέες μπάντες καθώς έχουν δουλέψει πάρα πολλές ώρες ατομικά αλλά και σε επίπεδο μπάντας και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο αποτέλεσμα, το οποίο αν μου έλεγε κάποιος πως είναι βετεράνοι και είναι ο 10ος δίσκος τους πολύ πιθανό να τον πίστευα.

Πολλά μπράβο και πολλά συγχαρητήρια στους Φινλανδούς που σίγουρα ανυπομονώ να τους δω ζωντανά στα μέρη μας.

Facebook: https://www.facebook.com/kickthegiantofficial 
Instagram: https://www.instagram.com/kickthegiantofficial 
Bandcamp: https://kickthegiant.bandcamp.com 

456
Avatar photo
About Κυριάκος Κωνσταντίνου 40 Articles
Μυημένος στο metal απο μικρή ηλικία έχει καταλήξει σε μία πρόταση που τον χαρακτηρίζει περισσότερο : Dream Theater και τ'άντερα αλεξίπτωτο. Στον ελεύθερό του χρόνο (δηλαδή όταν δεν ακούει Dream Theater) σπουδάζει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και ψάχνει πιο θα είναι το επόμενο live που θα πάει.