KEMEROV

INTERVIEW

Θα μας στερήσουν την ρώσικη σαλάτα και τα Μπολσόϊ και ο Γίρι Γκριγκαριέβιτς θα μπει στη μαύρη λίστα, αλλά κάτω τα χέρια από τους Kemerov. Από τις Σέρρες με αγάπη, προσφέρουν εδώ και κάποια χρόνια ιδρωμένο death ‘n’ roll. Με αφορμή τη συγκρατημένη επιστροφή στην συναυλιακή κανονικότητα, ο Δημήτρης Μαρσέλος συνομιλεί με τον τραγουδιστή τους, Μάνθο Καραμπάλιο εν όψει της εμφάνισης τους στο An Club (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ).

Καλημέρα! Φοβάστε πως με τις τώρα εξελίξεις ο κόσμος θα κοιτάει με μισό μάτι κάθε τι ρωσικό, μαζί και τους Kemerov;
Ελπίζουμε πως όχι! Σίγουρα αυτή η μανία με το αδιάκριτο και οριζόντιο cancellation που ζούμε αυτές τις μέρες, μόνο λογική δεν είναι άλλωστε. Από την άλλη, οι Kemerov δεν είχαν ποτέ κάποια ουσιαστική σχέση με τη Ρωσία, πέρα από μια αισθητική πλευρά, και συγκεκριμένα μιας άλλης παλιότερης εποχής. Ως άτομα και ως μπάντα, εννοείται ότι στεκόμαστε ηχηρά απέναντι σε οτιδήποτε έχει να κάνει με διεξαγωγή πολέμου. Όσον αφορά τις πλευρές που εμπλέκονται στον συγκεκριμένο, σίγουρα είναι τουλάχιστον αφελές να επιλέξει κάποιος μία από τις δύο, γνωρίζοντας έστω και επιδερμικά τις αιτίες που τον έχουν ξεκινήσει.

Το “FMKD” ξεκινά με σειρήνες πολέμου και στο εξώφυλλο μια μεγάλη αρκούδα βρυχάται, ενώ στο “Some stupid slugs” η αρκουδα έχει για παρέα κάτι πυραύλους; Το λες και προφητικό. Τι σε ώθησε σε μια τέτοια θεματολογία; Παρακολουθείς τις γεωπολιτικές εξελίξεις;
Παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις, όπως κάθε κοινωνικά ενεργό ανθρώπινο ον θα έπρεπε. Δεν μας διακατέχει ούτε κατά διάνοια κάποια “πολεμολαγνεία” ή κάτι τέτοιο, η έμπνευση έρχεται από τα ίδια τα γεγονότα και το image εξυπηρετεί μόνο αισθητικούς λόγους, όπως ξαναείπα παραπάνω. Το πού στεκόμαστε μπορεί εύκολα να το συμπεράνει κάποιος ρίχνοντας μια ματιά στους στίχους μας ή τσεκάροντας το βίντεό μας για το “Plague of Nations”.

Στο νέο album βλέπουμε έναν super hero. Τι να περιμενουμε στο μέλλον αν και αυτό είναι μια πρόβλεψη;
Στο μέλλον μπορείτε να περιμένετε σίγουρα αυξημένη δραστηριότητα από τους Kemerov. Ήδη στις πρόβες μπαίνουν σε σειρά κάποιες καινούριες συνθετικές ιδέες, παράλληλα με την αναμονή της βινυλιακής έκδοσης του “Anti-Hero” η οποία αναμένεται μέσα στο 2022.

Ποια ειναι η σχέση σου με τα comics; Τι ιστορίες μας λέει το “Anti-hero;
Προσωπικά πάντα φλέρταρα με την ιδέα να κάνουμε κάτι κομιξάδικο, μια και είμαι comic nerd από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Η ιδέα άρεσε και στα υπόλοιπα παιδιά και το προχωρήσαμε, ειδικά βλέποντας και την υλοποίηση, η οποία πιστεύουμε ότι προσθέτει στο μουσικό υλικό και τραβάει το μάτι. Νοηματικά, το κομμάτι “Anti-Hero Tights” κουβαλάει μια γενναία δόση μαύρου χιούμορ και κυνισμού, περιγράφοντας κάποιον τύπο που πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο (μπορεί συχνά να έχει κιόλας), όμως ο δογματισμός με τον οποίο θέλει να επιβάλλει πάντα τη γνώμη του σίγουρα δεν είναι και ο πιο δημοκρατικός. Η κεντρική ιδέα είναι, όσο παγιωμένες απόψεις και να έχουμε σε κάποια θέματα, να είμαστε πάντα ανοιχτοί σε κάτι καινούριο που μπορεί να πάρουμε από ανθρώπους που έρχονται πιθανώς από διαφορετικά background και ίσως να προσαρμόσουμε τον τρόπο σκέψης μας. Ίσως, αν το κάναμε όλοι αυτό, ο κόσμος να ήταν λίγο καλύτερος.

Η αλλαγή στην αισθητική των εξωφύλλων είναι εμφανής. Υπάρχουν άλλες αλλαγές στο στρατόπεδο των Kemerov;
Ναι, σίγουρα η μπάντα προχωράει. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε και αλλαγή στη σύνθεση της μπάντας με την αποχώρηση του αρχικού κιθαρίστα, οπότε κάτι τέτοιο μόνο αμελητέο δε μπορεί να είναι. Από το 2018 είναι πια μόνιμος κιθαρίστας της μπάντας ο Γιώργος Λεζκίδης, κάτι που έχει αλλάξει αρκετά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, και αυτό έχει σίγουρα αντίκτυπο στον συνολικό μας ήχο.

Η παραγωγή ακούγεται πιο στιβαρή και η μπάντα έχει δέσει ακόμη πιο σφιχτά. Άλλαξε κάτι στη διαδικασία παραγωγής; Πες μας δυο λόγια για τους συντελεστές που βοήθησαν να γίνει το album πραγματικότητα.
Αυτό που άλλαξε κυρίως ήταν η αρχική προσέγγιση στο υλικό μας. Κατά τις ηχογραφήσεις του “FMKD”, κύρια προτεραιότητα ήταν απλά να κυκλοφορήσει ο δίσκος, διότι υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός, δικαιολογημένα πιστεύω. Στο “Anti-Hero”, τα πράγματα ήταν εξαρχής πολύ πιο στοχευμένα όσον αφορά το πώς θέλουμε να ηχούμε, και πώς αυτό θα αναδείξει περισσότερο τις συνθέσεις, οπότε δόθηκε βάση αρχικά σε αυτό. Από κει και πέρα, η δουλειά που έγινε στην παραγωγή από τη φίλη Ιωάννα (η οποία έχει κάνει επίσης παραγωγές σε μπάντες όπως Agnes Vein, Freefall, Miasmal Sabbath κλπ) ήταν απλά υποδειγματική και μας έδωσε έναν τελικό ήχο που μας ενθουσίασε.

Καθυστέρησε τα σχέδια σας η πανδημία; Τι μέλλει γενέσθαι για τους Kemerov;
Σίγουρα η πανδημία ήταν τροχοπέδη σε όλα τα μουσικά δρώμενα, και επηρέασε κι εμάς, κυρίως λόγω της έλλειψης live δραστηριότητας. Ευτυχώς δε σταματήσαμε σχεδόν καθόλου να προβάρουμε όλον αυτόν τον καιρό, κάτι το οποίο μας κράτησε σε φόρμα αλλά ήταν και από μόνο του μια διέξοδος στις συνθήκες του απόλυτου εγκλεισμού που ζούσαμε. Για το μέλλον, το βινύλιο του “Anti-Hero” είναι ήδη στη διαδικασία παραγωγής και το περιμένουμε μέσα στη χρονιά, ενώ ήδη δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό.

Έρχεται παρουσιαση του δίσκου στο An. Μας περιμενουν τίποτε εκπλήξεις; Θα επισκεφθείτε αλλά μέρη της χώρας στο άμεσο μέλλον;
Ανυπομονούμε απίστευτα να ξανανεβούμε στη σκηνή του αγαπημένου An, το οποίο είναι ένα έμβλημα της αθηναϊκής underground μουσικής σκηνής. Οι εκπλήξεις ίσως να είναι κάποιες διασκευές που έχουμε δουλέψει τελευταία και ίσως για κάποιους να μην είναι και οι πλέον αναμενόμενες από τους Kemerov, όμως πιστεύουμε ότι τις έχουμε φέρει στα μέτρα μας. Όσον αφορά για άλλες εμφανίσεις, ήδη υπάρχει, πέρα από την Αθήνα, ακόμη μια live ημερομηνία (θα ανακοινωθεί εν καιρώ), και με μερικές ακόμη να δουλεύονται. Θέλουμε να παίξουμε όπου μας δοθεί η ευκαιρία.

Αν ήσουν super ήρωας, ποια δύναμη θα ήθελες να έχεις;
Σίγουρα το να πετάς κατά βούληση δε θα ήταν άσχημο, καθώς θα διευκόλυνε απίστευτα τις μετακινήσεις, ειδικά από τη στιγμή που ζούμε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και συχνά προκύπτει ανάγκη μετακίνησης κάπου αλλού, είτε πρόκειται για μουσικά δρώμενα είτε για να δούμε φίλους που μένουν μακριά και μας λείπουν.

Ποιους τρεις δίσκους θα επαιρνες μαζί σου στο πυρηνικό καταφύγιο; Με ποιο τραγούδι θα χαιρετούσε τον “έχθρό”;
Entombed – “To Ride, Shoot Straight and Speak the Truth”
Cathedral – “The Carnival Bizarre”
Turbonegro – “Apocalypse Dudes”
Οποιοδήποτε τραγούδι από τα παραπάνω albums θα δούλευε τέλεια πιστεύω, μια και μου είναι αδύνατο να διαλέξω κάποιο συγκεκριμένο.

Αν στήσαμε ένα αντιπολεμικό festival ποιες μπάντες θα ήθελες να παίξουν μαζί σας;
Entombed, Tragedy, Disfear, Turbonegro είναι κάποιες που μου έρχονται στο μυαλό αυτόματα. Μπάντες που αποτελούν κύριες επιρροές μας και μουσικά, αλλά που είναι σαφώς τοποθετημένες στη σωστή πλευρά ιδεολογικά.

Για το τέλος, θα ήθελα να μας αφιερώσεις μερικούς στίχους σας, καλώντας μας έτσι στο live.
Nothing sugarcoated
You get no comfort hugs
And no condescending talks
Call me whatever you want
As long as you understand
You’re opening a can of worms

989

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.