KAYLETH: “New Babylon”

ALBUM

Είδος: Doom/Stoner Metal
Δισκογραφική: Argonauta Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 24 Μαίου 2024

Πιστή στο ραντεβού της η Ιταλική Αργοναυτική εταιρία, όσον αφορά το Stoner/Doom ιδίωμα, επανέρχεται δυναμικά με μία από τις πιο αξιόλογες μπάντες που διατηρεί στις τάξεις της, τους επίσης συμπατριώτες της Kayleth και την πρόσφατη κυκλοφορία της, “New Babylon”.

Αν είχατε κατά νου να ακούσετε συμβατικό υπό μία έννοια Stoner/Doom, που να σας ταξιδεύει σε “ερημικά” τοπία με κάκτους και φοίνικες κάτω από τον καυτό ήλιο, τότε την πατήσατε. Το πιθανότερο είναι να σας πετάξει μέχρι τον πλανήτη Arrakis με τις αμμώδεις εκτάσεις του, που είναι ότι πιο κοντινό στην επιστημονικής φαντασίας θεματολογία της μπάντας και στην αισθητική της.

Φουτουριστικό εξώφυλλο με δεινόσαυρους και αστροναύτες περιτριγυρισμένα από αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, συνδυασμένα άψογα με μετά αποκαλυπτικές ιστορίες συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο εικαστικό πακέτο μετά μουσικής, όπου η χρήση synthesizer, ηλεκτρονικών sample με ηχητικούς πειραματισμούς δένουν και “ντύνουν” την μουσική των Ιταλών marijuanauts, ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζουν Space και Psychedelic ήχο τοπία.

Η μπάντα προσγειώνει το sci-fi Stoner/Doom της με fuzzy ηχητικές επεκτατικές βλέψεις και άγριες διαθέσεις, προσπαθώντας να πάρει με το μέρος της νέους ακροατές, όχι με τη βία αλλά με τη θέληση τους και την όρεξη αυτών για μουσικές που δεν είναι γραφικό προϊόν επαναληπτικής περιδίνησης στα ίδια και τα ίδια.

Η μουσική είναι κατά βάθος παλιάς και παλϊακής κοπής (έτσι για να δανειστώ την έκφραση μιας τηλεοπτικής καρικατούρας και συνάμα βουλευτικού απολειφαδιού, δίνοντας ξανά θετικό πρόσημο στη μεταφορική σημασιολογία αυτής), ενώ έχει υποστεί το απαραίτητο sound lifting και ηχεί φρέσκια και ζωντανή.

Η νέα δουλειά θα εκτιμηθεί εξίσου από καροπουκαμισάκηδες, καθώς τα φωνακλάδικα φωνητικά βγάζουν αυτό το Grunge γρέζι, όπως και από κλασικούς old school Doomsters , “high” metal heads και μουχλιασμένους Sludgers.

Αν πάντως έπρεπε να αναφέρω κάποιες μπάντες για να από κρυπτογραφήσω τα λεγόμενα μου, θα δήλωνα ευθέως τους Shrinebuilder, τους Solace, τους Black Pyramid, τους Paradise Lost και τους Red Fang.

Το κουιντέτο από την γείτονα Ιταλία παίζει μπαλίτσα επιπέδου Τελικού Conference League, κερδίζοντας θέση απευθείας στους ομίλους του Europa, με περιθώριο περαίτερω βελτίωσης για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η κολόνια αυτή κρατάει χρόνια, και για την ακρίβεια περίπου μία εικοσαετία, όμως τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου από την πλευρά τους για να αδράξουν την ευκαιρία για απήχηση σε ευρύτερα ακροατήρια, ενώ από την πλευρά μας ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω μαζί τους, με τις ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής να ίσομοιράζεται και στους δύο.

Facebook: https://www.facebook.com/KAYLETHBand
Bandcamp: https://kaylethstoner.bandcamp.com/album/new-babylon

367
Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 312 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...