KANONENFIEBER: “Die Urkatastrophe”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Εταιρία: Century Media Records / Sony Music
Ημ. κυκλοφορίας: 20 Σεπτεμβρίου 2024

Η πρώτη εμφάνιση του Γερμανού μουσικού που μας ταξιδεύει υπό το όνομα Noise, ήταν το 2018 όταν κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album των Non Est Deus, “The Last Supper”.
Ο ήχος του είναι αναγνωρίσιμος πλέον και έχοντας και τους Leipa, τώρα κλέβει ξανά τα μυαλά μας ως Kanonenfieber.

Έτσι, μπήκα και εγώ στον κόσμο του Noise. Με αυτό το περίεργο project, που έχει ως θέμα τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο του οποίου οι απώλειες μόνο με εκείνες της ισπανικής γρίπης μπορούν να συγκριθούν.

O Noise εμπνεόμενος από γράμματα στρατιωτών που πήραν μέρος στον Μεγάλο Πόλεμο ξεκίνησε μια μουσική καταγραφή που δίνει την εντύπωση πως προσπαθεί να αναδείξει την χυδαιότητα και τις φρικαλεότητες ενός πολέμου και αυτό, φάνηκε και με την κυκλοφορία του single, “Stop the war”, του οποίου τα έσοδα διατέθηκαν στην Caritas Emergency.

Το πρώτο Kanonefieber, “Menschenmuhle” με είχε συντροφεύσει ιδανικά κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας το 2021 και συνδέθηκα σφιχτά με τα κομμάτια του δίσκου, παρόλο που δεν καταλάβαινα τους στίχους. Τώρα επιστρέφει με τον δεύτερο τόμο της ιστορίας του ΠΠΠ που τιτλοφορείται “Die Urkatastrophe”, η μεγάλη καταστροφή.
Αφού ξεκινήσει με ένα απόσπασμα ρετρό ομιλίας (πιθανότατα του Γερμανού Κάιζερ), μπαίνει δυνατά με κομμάτι που έχει τον τίτλο του ντεμπούτου, ο ανθρώπινος μύλος.

Ξέρετε και μόνοι σας να χρησιμοποιείται το google translate όμως, οπότε δεν θα συνεχίσω μεταφράζοντας όλο το album, αλλά το πάθος που έχει ο Noise για την πολεμική ιστορία, κοιτώντας από μια αποστειρωμένη ανθρωπιστική σκοπιά, είναι τέτοιο που ακούγεται σε κάθε μέτρο που περνάει μέσα στα αυτιά μου.

Το παρόν αριστούργημα βρίθει ποιότητας από όπου και αν το πιάσεις. Από το artwork που συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μια ιδανική αρτιστική συλλογή, ως την παραγωγή που είναι ένα μνημείο στο μελωδικό black metal. Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν θα είχε σημασία αν δεν υπήρχαν οι riff-άρες αυτού του υπέροχου τύπου.

Αρκετά vibes από την πρώτη εποχή των Cradle of Filth έκαναν την εμφάνιση τους διαμέσω “Die Urkatastrophe”, ενώ η κάθε ακρόαση μου προσφέρει άλλο κομμάτι ως highlight, με αγαπημένα τα “Menschenmuhle”, “Gott mit der Kavallerie”, “Ritter Der Luefte”, “Waffenbrueder”, ενώ το album τελειώνει με τον ίδιο τρόπο με τον προκάτοχο μου. Η unplugged μπαλάντα “Als de Waffen kamen” σβήνει την αγριάδα με τον καλύτερο τρόπο, αφήνοντας στη θέση της μια θλίψη βαθιά για όλους όσους θυσιάστηκαν άδικα σε μια αιματοχυσία δίχως λογική.

Αν δεν γνωρίζεις τους Kanonenfieber και σου αρέσει το black metal με έξυπνες μελωδίες και ένα πανέμορφο concept που συμπληρώνει ιδανικά και τις δουλειές των 1914, διόρθωσε αυτή την αμέλεια σου και θα με θυμηθείς. Ως τώρα, όλοι επιβεβαιώνουν πως έχω δίκιο να επιμένω.

Είχαμε μάλιστα, την ευτυχία να τους παρακολουθήσουμε ζωντανά στο Hellfest 2024 και έχω να σας πως πως είναι φανταστική εμπειρία, οπότε όσοι ευκαιρείτε, το Mammothfest φιλοξενεί το άλλο project του Noise, Non Est Deus και δακρύζω που δυστυχώς δεν θα καταφέρω να είμαι εκεί.

Είναι σωστότερο όμως, να κλείσω με έναν υπότιτλο από το Bandcamp όπου ο ίδιος ο μουσικός δίνει την ουσία του έργου του:

Its intent is not to glorify, because there is no glory in war.
Everyone loses – their lives, their souls, their humanity.

Official Site: https://noisebringer.de/
Instagram: https://www.instagram.com/kanonenfieber/
Facebook: https://www.facebook.com/Kanonenfieber/
Tiktok: https://www.tiktok.com/@kanonenfieber

189
Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2160 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.