KADABRA: “Umbra”

ALBUM

Είδος: Fuzz Rock/Proto Doom
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 6 Οκτωβρίου 2023

Ο προ τριετίας εγκλεισμός της καραντίνας είχε ως αποτέλεσμα την αποξένωση και την περιθωριοποίηση μας, σε συνδυασμό με την εμφάνιση συμπεριφορών κοινωνικής αποστροφής από οτιδήποτε συλλογικό. Από τις στάχτες βέβαια και τα αποκαΐδια του κοινωνικού status αναγεννήθηκαν καλλιτεχνικές οντότητες όπου συσπειρώθηκαν γύρω από την ανάγκη για έκφραση μέσα από την εκάστοτε τέχνη, δεδομένου ότι υπήρξαν νέα ερεθίσματα, τα οποία έψαχναν διέξοδο να αποτυπωθούν.

Αποτέλεσμα αυτής της εικαστικής αναγέννησης είναι και οι Αμερικανοί Kadabra.

Abra-kadabra λοιπόν και όπερ εγένετο “ Umbra”. Για να είμαστε όμως σωστοί και ακριβόλογοι ως προς το χρονικό πλαίσιο, αρχικά κυκλοφόρησε ο δίσκος “Ultra” μέσω της Heavy Psych Sounds, καθώς η Ιταλική εταιρία μυρίστηκε τη δίψα της μπάντας για βαριά riffs και στοιχειωτικά φωνητικά τονισμένα από μία έκρηξη ψυχεδελικής ιδεοληψίας και έδωσε το βήμα που χρειαζόντουσαν.

Το συγκρότημα είναι όπως προαναφέραμε γέννημα (ή καλύτερα βδέλυγμα) της καραντίνας και θρέμμα της πόλης Spokane της πολιτείας Washington. Ευρισκόμενη κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού, δίπλα στα βουνά Serlik, στους πρόποδες των Rocky Mountain δημιουργείται το ιδανικό και ειδυλλιακό μέρος ανάμεσα σε βουνά και ταραγμένα νερά ποταμών ώστε να ξεδιπλώσεις τις proto-Doom ανησυχίες σου και την έφεση για γήινα βαλτώδη Doom riffs, συνδυασμένα με στιγμές απόκοσμης ψυχεδέλειας και Αμερικάνικης Bluesy “φασαρίας”.

Οι Kadabra έχουν πουλήσει την καλλιτεχνική ψυχή τους στον Εξαποδώ και αποτελούν το νέο αίμα της συγκεκριμένης σκηνής ενόσω θυσιάζονται στο βωμό του Fuzz ήχου με occult απολήξεις να τους ακολουθούν, με μία ειδοποιό διαφορά ή και πολλές διαφορές σε σχέση με τη γραμμή παραγωγής τυποποιημένων συγκροτημάτων. Η μουσική τους είναι αυθεντική μα και βαφτισμένη στην 70s ηχοθάλασσα του κλασικού Hard Rock και συγκεκριμένα σε συγκροτήματα που πρεσβεύουν τον οργανικό ήχο των πλήκτρων μεταξύ άλλων. Η πληκτροφόρα επένδυση στις συνθέσεις τις αγκαλιάζει και τις αναγάγει σε κάτι ιδιαίτερα όμορφα ρετρολαγνικό προσδίδοντας τα μάλα στο “ζεστό” και μεστό ήχο συγκροτημάτων όπως Uriah Heep, Deep Purple και Rainbow.

H Iommi-κη σφραγίδα είναι πανταχού παρούσα στον δίσκο και η Zeppelin κληρονομιά από μεριάς Page τα πάντα πληρούσα, με τον αλησμόνητο Heshley να φιγουράρει (διά της φυσικής του απουσίας προφανώς) στο ηχητικό μέρος με το μαγικό του άγγιγμα στα πλήκτρα. Όχι δεν δεν έχουμε να κάνουμε με μουσικούς προσκολλημένους στο ηχητικό παρελθόν ως καρεκλοκένταυροι σε παλιακά στερεότυπα και σε δεινοσαυρικές μουσικές προκαταλήψεις. Το Psych τρίο με οδηγό την φύση και με άνευ όρων λατρεία για την μουσική παρακαταθήκη της δεκαετίας του 70, θέτει το δικό της σκηνικό όπου με τις λυσεργικές κιθάρες του τρίλεπτου ορχηστρικού “White Willows” ποτισμένες στην αντήχηση και στην bluesy μεριά των All Them Witches προλογίζουν το μακροσκελές build up του ληθαργικού “High Priestess”. Υπνωτιστικές μπασογραμμές, καλά τοποθετημένες ηχητικές πινελιές από το organ του Blake Braley που ευδοκιμεί και υψίφωνες φωνητικές ερμηνείες σκιαγραφούν την προσωπικότητα των Uncle Acid.

Το “Umbra” είναι ένας δίσκος συγκοινωνούν δοχείο, μεταξύ της Αμερικάνικης και πιο συγκεκριμένα της San Francisco νέο ψυχεδελικής σκηνής συγκροτημάτων όπως οι Mondo Drag, Sacri Monti, Astra της Ευρωπαϊκής με κυριότερους εκπροσώπους τους Diagonal, Kamchatka, Siena Root και Saint Karloff (μέχρι και τους δικού μας The Noise Figures θα μπορούσαμε να αναφέρουμε) και αναμφίβολα του πατερούλη όλων Andrew Stockdale των ανυπέρβλητων Wolfmother προερχόμενος από την γη των καγκουρό.

Η προσπάθεια της τριάδας των Zanol, Nelson και Howard είναι απείρως πιο συνεκτική και εστιασμένη από τον προκάτοχό της καθώς υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα από την αρχή μέχρι το τέλος. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της τραγουδοποιίας τους, αλλά και του ήχου τους ο οποίος ακούγεται απόλυτα αστρικός, ζεστός και οργανικός.

Η μπάντα μας χαρίζει απλόχερα, μελωδία, ρυθμικότητα και έντονο fuzz και το μόνο που χρειάζεται από μας για να συμπληρωθεί το ξόρκι της μαγγανείας με τρόπο μυσταγωγικό είναι ένα βινύλιο με την βελόνα να χορεύει πάνω του…

Bandcamp: https://kadabraband.bandcamp.com/album/umbra

335

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 270 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...