JOSH HOMME: Από τα αλώνια της ερήμου στα σαλόνια του L.A.

TRIBUTE

Αν ο αγαπητός ξανθομπάμπουρας κυκλοφορούσε κάποιο βιβλίο για την καλλιτεχνική του παρουσία ανά τα χρόνια, τότε ιδανικός τίτλος θα ήταν το “Ο Θαυμαστός Κόσμος του κ.Homme” ή σαν εναλλακτικός θα ταίριαζε και το “Μέγας είσαι κ.Homme και θαυμαστά τα έργα σου”.

Για χάρη του Ginger Elvis θα μπορούσαμε να τον στολίσουμε με δεκάδες καλλωπιστικά επίθετα και να ξεκινήσουμε ένα άτυπο debate για το αν συμφωνούμε η όχι, με φόντο και την προσωπική πολυτάραχη του ζωή.

Όμως το βέβαιο είναι προτού του προσάψουμε χαρακτηρισμούς, ότι όλοι μα όλοι βρίσκουμε την κοινή συνιστώσα στο γεγονός ότι είναι μία μουσική ιδιοφυΐα, έχει την ικανότητα να διαλέγει τους κορυφαίους στις συνεργασίες του, ξέρει καντάρια μουσικής, είναι ένας στυγνός και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ένας μαχητής της ζωής ο οποίος δεν εφησυχάζετε και συνεχώς εξελίσσεται μουσικά.

Αναμφίβολα διαθέτει το χάρισμα του Μίδα, εν αντιθέσει με τους περισσότερους του χώρου που ό, τι πιάνουν γίνεται σκατά, με ό, τι καταπιάνεται μετατρέπεται σε χρυσή δισκοθήκη, απόρροια της τελειομανίας του και φυσικά του ανυπέρβλητου μεγέθους ταλέντου του.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και με μία σύντομη αναδρομή στη μουσική του παρακαταθήκη μπορεί να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του πράγματος.

Από τις πρώιμες stoned και desert μέρες των Kyuss με παράλληλους βίους τους δικούς του Sessions, και τις αλήτικης προέλευσης εξερευνήσεις των QOTSA, μέχρι τις χαβαλεδιάρικης διάθεσης μουσικές των Eagles of Death Metal με τον αδελφικό του φίλο Jesse Hughes.

Στην επικών διαστάσεων σύμπραξη με τον John Paul Jones και τον συνήθη ύποπτο Dave Growl στους Them Crooked Vulture, όπως και στη συμμετοχή του στους Masters of Reality, στην elegant κυκλοφορία των Post Pop Depression έως τους Fififf Teeners με τον επίσης κολλητό Chris Goss.

Ενώ επιπρόσθετα έχει να επιδείξει μοναδικές συνεργατικές δουλειές, με τους Screaming Trees, Mondo Generator και Sound City Players μεταξύ πολλών άλλων που χαίρουν της εκτίμησης των απανταχού μουσικόφιλων ανεξάρτητου ιδιώματος, διότι ως γνωστόν η καλή μουσική πρέπει και γυρίζει για όλους.

Ο πολύπλευρος και πολυτάλαντος Homme με αρκετή καθυστέρηση δεκαεννέα ετών είχε σκοπό να επιστρέψει μετά το μακρινό 2005 στα μέρη μας, ξανά με τους QOTSA, αλλά ένα θέμα υγείας ανάγκασε το σχήμα να ακυρώσει μερικές από τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Athens Rocks Festival.

Ήμουνα νιος και γέρασα ένα πράγμα, όμως η μουσική του δεν αγγίζεται από τον χρόνο παρά ωριμάζει και γίνεται ολοένα και καλύτερη, με απόδειξη το τελευταίο άλμπουμ “In Times New Roman” που τους ανέβασε στην κορυφή των charts και τους εδραίωσε στην κορυφή των billing των μεγαλύτερων φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, η συναυλία αυτή θα ήταν κίνηση ματ καιίσως και η κορυφαία της φετινής χρονιάς, αποδεικνύοντας ότι οι QOTSA παραμένουν εν έτει 2024 η “Greatest Living Rock Band” και ο εγωμανής αρχηγός τους ένας εκ των κορυφαίων και δημιουργικότερων εκπροσώπων της σκληρής και εναλλακτικής μουσικής.

Για κάθε ένα από τα δεκαεννέα χρόνια που άργησε να έρθει λοιπόν ο Homme και η παρέα του, θα εντρυφήσουμε λίγο στα και καλά άδυτα της καλλιτεχνικής του ζωής και θα παρουσιάσουμε δεκαεννέα hints για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα σκιαγραφώντας την πολύπλευρη προσωπικότητα του.

-Μέσα σε όλα όσα καταπιάνεται, έχει ασχοληθεί με τη σύνθεση soundtrack βίντεο παιχνιδιών, και για την ακρίβεια έχει συνθέσει μουσική για τα “Burnout Paradise” και “Rock Band 2”.

-Εκτός από το πάθος του για τη μουσική, έχει αναπτύξει και μία παθιασμένη σχέση με την κουζίνα, η οποία πιθανόν να οφείλεται και στην στενή φιλική σχέση που είχε με τον Antony Bourdain, και για το λόγο αυτό του αρέσει να πειραματίζεται με γεύσεις και δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται σε εκπομπές μαγειρικής. Ενώ έχει δώσει και το παρόν στις εκπομπές του ίδιου του Bourdain πολλάκις.

-Είναι αεροφοβικός και δυσκολεύεται κατά την διάρκεια μεγάλων πτήσεων, και για αυτό όπου μπορεί χρησιμοποιεί λεωφορεία και αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις του.

-Συνηγορεί υπέρ της μουσικής παιδείας, πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της ύπαρξης μουσικής στα σχολεία, στηρίζοντας έμπρακτα οργανισμούς που παρέχουν μουσικά προγράμματα εκπαίδευσης. Ο ίδιος έχει συν-ιδρύσει το Sweet Stuff Foundation, σκοπός του οποίου είναι η παροχή βοήθειας στους μουσικούς, τους τεχνικούς και τις οικογένειες αυτών που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα από διάφορες αρρώστιες και προβλήματα αναπηρίας.

-Έχει βραβευτεί με πολλά μουσικά βραβεία, λαμβάνοντας επαίνους όπως το Godlike Genius Awards από το NME και το Icon Award από το Kerrang.

-Αγαπημένος του δίσκος είναι το “Physical Graffiti” των Led Zeppelin, ο οποίος αποτελεί σημαντική επιρροή για τη μουσική του εξέλιξη και ηχητική κατεύθυνση ανά τα χρόνια.

-Το γεγονός ότι οι Led Zeppelin αποτελούν αγαπημένη του μπάντα, τον ώθησε στο γεγονός να σχηματίσει τους Them Crooked Vultures και να κυκλοφορήσουν το ομώνυμο δίσκο, μαζί με τον John Paul Jones και τον Dave Growl.

-Έχει συνεργαστεί με τους Arctic Monkeys στο δίσκο “AM” κάνοντας backing vocals στο κομμάτι “Knee Socks”.

-Έχει το δικό του signature μοντέλο μέσα από τη συνεργασία που διατηρεί με την εταιρία Fender. Από τη συνεργασία αυτή έχει προκύψει η Jazzmaster κιθάρα, ενώ επίσης έχει συνάψει συνεργασία και με την Gibson, απόρροια της οποίας είναι το μοντέλο ES-335.

-Είναι ενεργός ακτιβιστής και έχει μιλήσει ανοικτά για θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας οργανισμούς που προμοτάρουν την περιβαλλοντολογική συνείδηση και ευαισθησία.

-Διατηρεί στενές σχέσεις με την παλιοπαρέα των Mastodon, έχοντας εμφανιστεί στο κομμάτι “Colony of Birchmen” από το δίσκο “Blood Mountain”.

-Πολυπράγμων και ανήσυχος καλλιτεχνικά, έχει εμφανιστεί στις ταινίες “Hot Rod”, και “Portlandia” επιδεικνύοντας τις υποκριτικές του ικανότητες.

-Έχει γράψει το κομμάτι “I’ll Be Anything You Want” μαζί με τη Melissa Auf der Maur για τον προσωπικό δίσκο της τελευταίας αφότου έφυγε από τους Smashing Pumkins το 2004.

-Ο αστικός μύθος λέει, ότι κάποια στιγμή ο Homme γυρνούσε από κάποιο από τα γνωστά πάρτι της ερήμου και σκεφτόταν τα εφτά συμπληρώματα διατροφής που είχε δει να κάνουν χρήση και αποτέλεσαν το έναυσμα για τη σύλληψη της ιδέας του “Feel Good Hot of The Summer”. Σε αυτό επιφυλασσόμεθα γιατί έχει υπάρξει και ο ίδιος party animal στο παρελθόν.

-Λειτουργεί και σαν διοργανωτής συναυλιών καθώς τρέχει το δικό του φεστιβάλ “ All Points East Festival”, που εδρεύει στο Λονδίνο και φανερώνει κάθε χρόνο ένα διαφορετικό και ποικίλο από πλευράς ονομάτων billing.

-Από τις μεγάλες του αγάπες είναι το skateboarding, εντός και εκτός πίστας και κάθε φορά που βρίσκει χρόνο ξεδιπλώνει το ταλέντο του πάνω στο κινούμενο σανίδι.

-Διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις με τον James Lavelle των Unkle, για χάρη του οποίου εμφανίζεται στην κομματάρα “Restless” από τον δίσκο “War Stories” μαζί με πληθώρα εκλεκτών καλεσμένων.

-Έχει δανείσει τη φωνή του σε αρκετά animated cartoons, ορισμένα εκ των οποίων είναι τα “Aqua Teen Hunger Force”, “American Dad” (Francine’s Flashback), και “Trailer Park Boys”(Trailerstock).

-Είναι οπαδός της δερματοστιξίας και για το λόγο αυτό έχει ένα τατουάζ άγκυρα στον πήχη του, δείγμα αφενός σταθερότητας και αφετέρου αγάπης του για την θάλασσα. Τίτλοι σαν το “I Sat By The Ocean” μόνο τυχαίοι δεν είναι.

Στις 27 Ιουλίου, οι μοναδικοί QOTSA ήταν να επισκεφτούν τη χώρα μας, αλλά η μοίρα δεν ήθελε να λικνιστούμε στους χορευτικούς groovy ρυθμούς τους. Ας είναι καλά ο Homme όμως και όλα τα άλλα θα τα βρούμε!

688
Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 312 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...