JONNY GREENWOOD: Σπίτι δίχως Jonny…

TRIBUTE

Ήταν Παρασκευή 5 Νοεμβρίου όταν η Βολιβία πέρασε νομοθεσία που επέτρεπε τη θανατική ποινή για πολιτικές απαγωγές και οι LA Lakers ξεκίνησαν ένα ιστορικό σερί νικών που έφτασε τις 33. Το σημαντικότερο γεγονός όμως, αφορούσε μια γέννηση. Στο Oxfordshire της Αγγλίας εκείνη τη μέρα θα έρθει στη ζωή ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της γενιάς του, ο Jonny Greenwood.

Θα αναρωτηθεί κανείς, ποιος είναι αυτός; Η πληρωμένη απάντηση είναι:

Το ντεμπούτο των θρύλων πλέον, Radiohead, με τίτλο “Pablo Honey” κυκλοφόρησε το 1993 και το “Creep” έμελλε να γίνει το καύσιμο που θα δώσει την ώθηση στους Άγγλους να κατακτήσουν τον κόσμο.

Με τους Radiohead κέρδισε 22 βραβεία και το συγκρότημα έλαβε τις περισσότερες υποψηφιότητες (5) στην ιστορία του Mercury Prize. Τρία Grammy Awards για Best Alternative Music Album, (OK Computer το 1998, Kid A το 2001 και In Rainbows το 2009), ενώ εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2019.

Ο Jonny όμως, δεν ήταν ήσυχο παιδάκι και οι Radiohead δεν αρκούσαν για να διοχετεύσει όλη τη συνθετική του ενέργεια.

Για αυτόν τον λόγο, μπαίνοντας στα παπούτσια του Βασίλη Χατζηβασιλείου που συνήθως τα κάνει αυτά, θα μοιραστώ μαζί κάποιες από τις ωραίες του στιγμές εκτός Radiohead.

There will be blood (OST)

Κιθαρίστας, κιμπορντίστας, ηλεκτρική ιδιοφυΐα, ο Jonny καταπιάστηκε με τα sountrack το 2003 για να γράψει τη μουσική για το βραβευμένο με BAFTA, ντοκιμαντέρ του Simon Pummell, Body song. Ανοίγοντας έτσι τις πόρτες του Holywood, του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει το ίδιο για την ταινία του Paul Thomas Anderson το 2007, με πρωταγωνιστή τον σημαντικό Daniel Day Lewis, ο οποίος κέρδισε και το Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου.

JJ Doom: “Retarted Fren” (2012)

Μια συνεργασία του αείμνηστου MF Doom με τον MC/παραγωγό Jneiro Jarel, που είχε ωραίους καλεσμένους, όπως η Beth Gibbons των Portishead και ο Damon Albert των Blur. Σε αυτό το κομμάτι, βάζουν ένα χεράκι ο Jonny με τον Thom Yorke.

Junun (2015)

Σε συνεργασία με τον Ισραηλινό συνθέτη Shye Ben Your και του Rajastan Ensemble, δημιουργούν ένα υπέροχο album, όμορφης ethnic αισθητικής που θα αγαπήσουν οι λάτρεις των παραδοσιακών μουσικών. O Jonny έχει αναλάβει και την παραγωγή.

Phantom Thread (OST, 2017)

Συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με τον Anderson και είναι αυτή τη φορά υποψήφιος για το Όσκαρ πρωτότυπης μουσικής.
Η ταινία ήταν υποψήφια σε άλλες 3 κατηγορίες, κερδίζοντας τελικά εκείνη για τα κοστούμια.

BRYAN FERRY: “Hiroshima Mon amour”

Το 2002 είχε την τιμή να παίξει κιθάρα για τον μεγάλο Bryan Ferry, που κυκλοφόρησε τότε το ενδέκατο album του με τίτλο “Frantic”.

PAVEMENT: “Terror Twilight” (1999)
Το 1999 προκαλείται από τους Αμερικανούς Pavement να παίξει φυσαρμόνικα στα “Platform Blues” και “Billie”, στο πεμπτο τους album.

THE PRETENDERS: “I Think of you daily” (2023)

Έμπειρος και καταξιωμένος πλέον, μαέστρος, σπεύδει να κάνει την ενορχήστρωση των εγχόρδων στο τραγούδι αυτό, από το δωδέκατο album των Pretenders.

THE SMILE

Έτσι ερχόμαστε στο ψητό… 2021 και μαζί με τον Thom Yorke και τον τζαζίστα ντράμερ Tom Skinner, ντεμπουτάρουν ζωντανά στο Glastonbury. Την επόμενη χρονιά, έρχεται ο πρώτος τους δίσκος “A Light of Attracting Attention” και φέτος ήταν η σειρά του “Wall of eyes”, με το οποίο στις τσέπες τους, θα έρθουν να συνοδεύσουν τους Pulp στο Release Athens Festival (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). Διαβάστε τι έγραψε για το δεύτερο album τους ο Βασίλης Χατζηβασιλείου.

179

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2144 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.